Σκελετοι Γυαλιων Ηλιου – Όλοι οι Τύποι και η Ιστορία τους!

Οι σκελετοι γυαλιων ηλιου που θα δείτε παρακάτω και που γνωρίζετε, έχουν μία ιστορία που ξεκινά πολλές δεκαετίες πίσω. Η μόδα τα τελευταία χρόνια δείχνει να αγαπάει όλο και περισσότερο τη ρετρό εποχή καθώς εμπνέεται από εκείνη. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε την ιστορία των αγαπημένων μας σκελετών στα γυαλιά ηλίου. Ποια ακριβώς περίοδο ξεκίνησαν, από ποιους αστέρες φορέθηκαν και ποια από αυτά είναι τα αγαπημένα του σήμερα. enjoy!

Urban Owl: Τα Γυαλιά Ηλίου που Αγάπησα.. με την Πρώτη Ματιά

Αviator

aviator-σκελετοι γυαλιων ηλιου-ιστορια-2womanoclock

Αρχικά αυτοί οι σκελετοι γυαλιων ηλιου σχεδιάστηκαν και διαδόθηκαν από τους πιλότους το 1936. Τα aviator γυαλιά έγινα Fashion statement τη δεκαετία του 1970, που φορέθηκαν από τον Paul McCartney και Freddie Mercury. Ο Tom Cruise στο Top Gun συνέχισε την διαφήμιση τους και γρήγορα έγιναν γνωστά σε όλο τον κόσμο. Τα aviator γυαλιά διαθέτουν ένα μεταλλικό, λεπτό πλαίσιο και μεγάλους φακούς σε σχήμα δάκρυ. Σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να μπλοκάρουν τον ήλιο από όλες τις γωνίες και αυτός είναι ο λόγος που φορέθηκαν από τους πιλότους.

Cat Eye γυαλιά ηλίου

cateye-σκελετοι γυαλιων ηλιου-ιστορια-6-womanoclock

Ο συγκεκριμένος σκελετός γυαλιών ηλίου, είναι καθαρά γυναικείος και έγινε γνωστός στη δεκαετία του ’50 από τα αστέρια του Hollywood, όπως η Marilyn Monroe, Rita Hayworth και η Audrey Hepburn. Tα cateye γυαλιά ηλίου χαρακτηρίζονται από έναν ανοδικό σκελετό και μυτερό στο τελείωμα τους (όπως τα μάτια της γάτας). Κατά τα άλλα μπορεί να διαφέρουν ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το ύψος και το πλάτος. Δίνουν χάρη και φινέτσα, εκφράζουν θηλυκότητα και γυναικεία πονηριά.

Browline, semi-rimless,ή anti-Ray-Ban

browline-σκελετοι γυαλιων ηλιου-4-womanoclock

Ένας ακόμα δημοφιλής σκελετός γυαλιών που εδώ και αρκετό καιρό φαίνεται να προτιμάμε. Τα browline γυαλιά ηλίου θα τα ακούσετε και ως semi-rimless ή anti-Ray-Ban, κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά την δεκαετία του 1940. Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το παχύ πλαίσιο στο πάνω μέρος του σκελετού που τρέχει κατά μήκος του φρυδιού (Browline).

Στρογγυλά

στρογυλλα-σκελετοι-γυαλιων-ιστορια-3-womanoclock

Ο John Lennon έρχεται στο μυαλό μου κάθε φορά που βλέπω γυαλιά ηλίου με στρογγυλό σκελετό. Ολοστρόγγυλοι φακοί, σκελετοί από μέταλλο ή κόκκαλο, με λεπτό η παχύ περίγραμμα. Αυτό το στυλ γυαλιών ηλίου το είδαμε να εμφανίζετε στα τέλη της δεκαετίας του 60 και είναι ταυτισμένο με την κουλτούρα των hippies, τον John Lennon, Janis Joplin  και το ξεκίνημα της rock μουσικής.

Sport

σκελετοι-γυαλιων-ιστορια-7-womanoclock

Για τους περιπετειώδεις και αθλητικούς τύπους, ποδηλάτες, τενίστες και γενικώς τους λάτρεις των σπορ. Οι sport σκελετοι γυαλιων ηλιου ήρθαν τη δεκαετία του 90, για να δώσουν το κατάλληλο στυλ, που ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας. Χαρακτηρίζoνται από ελαφρείς κοκάλινους σκελετούς, άνετους και κομψούς, με έντονα χρώματα και χρωματιστούς ή με καθρέφτες φακούς.

Wayfarer

wayfarer-σκελετοι-γυαλιων-ιστορια-5-womanoclock

Όταν φτιάχτηκαν αυτά τα γυαλιά στη δεκαετία του 1950 και του 1960 οι σχεδιαστές είχαν στο μυαλό τους οδοιπόρους, τελικά η Audrey Hepburn ήταν αυτή που τα πρωτοφόρεσε. Τα πρώτα wayfarer γυαλιά είχαν μαύρο τετράγωνο καρέ και αργότερα προστέθηκαν περισσότερα χρώματα, καθώς και ένα μικρό κομμάτι από ασήμι στις γωνίες, που τελικά έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση των γυαλιών και καθιερώθηκε μέχρι και σήμερα. Τα οδοιπορικά γυαλιά λοιπόν με την κουλτούρα των hipsters,  είναι και πάλι στο προσκήνιο και θεωρείται το πιο συναρπαστικό σχέδιο γυαλιών στον κόσμο. Ίσες αναλογίες, έντονα πλαίσια, κομψοί σκελετοί, κυκλοφορούν σε διάφορα χρώματα. Με στυλ Retro, φοριέται και από άνδρες και από γυναίκες.

Οversized

σκελετοι-γυαλιων-ιστορια-womanoclock

Tεράστια γυαλιά ηλίου με μεγάλη ποικιλία σχημάτων, σκουρόχρωμους φακούς και γεωμετρικά καρέ, καλύπτουν ένα μεγάλο μέρος του προσώπου.  Αυτό το ύφος των γυαλιών μας γυρνάει πίσω στην δεκαετία του 1960 και στην Jackie Kenedy. Τα oversized γυαλιά ηλίου φοριούνται από τις γυναίκες και συχνά τα βλέπουμε στις διάσημες ντίβες του hollywwod, είτε για να κρύβονται από τους παπαράτσι είτε για να καλύπτουν το άβαφο πρόσωπό τους.