Οδηγός για τέλειο ξανθό!

Ανανεωμένο άρθρο από τις 13/2/2017
Φτιάξαμε τον Οδηγό για τέλεια ξανθα μαλλια! για να βάψεις τα μαλλιά σου Ξανθά μόνη σου στο σπίτι, βήμα βήμα! πόσο δύσκολο είναι αποκτήσει κάποιος ξανθά μαλλιά χωρίς να καταστρέψει την υγεία τους; Τα μεγαλύτερα λάθη γίνονται όταν επιχειρούμε να τα κάνουμε μόνες μας στο σπίτι χωρίς απαραίτητες γνώσεις.

Σίγουρα, όταν μιλάμε για ξανθά μαλλιά, δε μιλάμε για μια εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, επειδή καταλαβαίνω και βλέπω πολύ ενδιαφέρον για αυτό το θέμα θα αναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να έχουμε όμορφα και υγιή ξανθά μαλλιά, μόνες μας στο σπίτι.

οδηγός για τελειο ξανθο
Αν δεν είστε είδη ξανθιά και θέλετε να αποκτήσετε αυτό το χρώμα (μιλάμε για αρκετά ανοιχτά μαλλιά) πρέπει τουλάχιστον, η μεγάλη αυτή αλλαγή, να γίνει την πρώτη φορά στο κομμωτήριο. Αν είστε αρκετά μελαχρινή, καλό είναι τα μαλλιά να ανοίξουν με ανταύγειες σταδιακά με 2-3 επισκέψεις στο κομμωτήριο, διαφορετικά μεγάλο μέρος τους θα είναι κατεστραμμένο.

Τώρα, αν είστε είδη ξανθιά και θέλετε να βάψετε μόνες σας τη ρίζα στο σπίτι, εδώ είναι ο Οδηγός για τέλειο ξανθό!

Καταρχήν να γνωρίζετε ότι αν το φυσικό σας χρώμα δεν ανήκει στα ανοιχτά ξανθά (7-10) – πράγμα σπάνιο- δηλαδή είναι  2-7, σίγουρα θα χρειαστεί να το αποχρωματίσετε πριν το βάψετε = ΝΤΕΚΑΠΑΖ. Προσοχή, ο αποχρωματισμός γίνεται μόνο στο φυσικό μαλλί, δηλαδή στη ρίζα και όχι στο είδη ξανθό.

ρεφλε σε ξανθα μαλλια

Οδηγός εργασιών ανάλογα με το αν έχετε φυσικά ξανθά ή καστανά μαλλιά:

  1. Φυσικά ξανθά μαλλιά: περνάτε ξανθιστική βαφή και σε κάποιες περιπτώσεις ρεφλέ (το αναλύουμε παρακάτω)
  2. Φυσικά καστανά ανοιχτά και σκούρα μαλλιά: ντεκαπάζ και ρεφλέ

1. Οι Ξανθιστικές Βαφές

Οι ξανθιστικές βαφές είναι ειδικές βαφές κομμωτηρίου. Συνήθως οι αριθμοί που αναγράφονται πάνω στις περισσότερες ξανθιστικές είναι 11 ή 12. Τώρα, επειδή σίγουρα δε θέλετε τα μαλλιά σας να κιτρινίζουν επιλέξτε ξανθιστικές που έχουν μέσα σαντρέ ή ιριζέ αποχρώσεις. Το σαντρέ σε μία βαφή συμβολίζεται με τον αριθμό ένα (1) μετά το κόμμα (,) ή μετά από μία κάθετο (/). πχ 12,1 ή 12/1 είναι μία ξανθιστική βαφή που περιέχει σαντρέ. Αν η βαφή έχει τη μορφή 12,11 ή 12/11 έχει πιο ενισχυμένο σαντρέ. Ενώ μια ξανθιστική βαφή που περιέχει ιριζέ συμβολίζεται 12,22 ή 12/22.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι ξανθιστικές αναμιγνύονται με 40ο οξυζενέ για ξάνοιγμα 4-5 τόνους. Ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες χρήσης και δώστε προσοχή στις αναλογίες ανάμιξης της βαφής με οξυζενέ. Περνάτε το μίγμα μόνο στις νέες ρίζες και όχι στα ήδη ξανθά μαλλιά.

Αν λούσετε τα μαλλιά σας και είστε ευχαριστημένες από το αποτέλεσμα δε χρειάζεται να κάνετε κάτι άλλο. Αν όμως η απόχρωση δε σας ικανοποιεί αρκετά και θέλετε να ενισχύσετε την σαντρέ απόχρωση θα κάνετε ένα ρεφλέ όπως αναλύσετε παρακάτω με βαφή και οξυζενέ ή θα δοκιμάσετε τα toners που είναι τα αγαπημένα των κομμωτών τα τελευταία χρόνια.

%ce%be%ce%b1%ce%bd%ce%b8%ce%b1-%ce%bc%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%b9%ce%b1-womanoclokc

2. Το Ντεκαπάζ

Το ντεκαπάζ είναι ένα ισχυρό προϊόν αποχρωματισμού των μαλλιών. Είναι επικίνδυνο για την υγεία τους αν δε χρησιμοποιηθεί με προσοχή και κανόνες. Σίγουρα το γνωρίζετε αυτό! Αν ανήκετε στην κατηγορία με σκούρα μαλλιά αλλά θέλετε να είστε ξανθιά, δυστυχώς δε γίνεται να αποφύγετε αυτή την ταλαιπωρία. Οπότε, εφοδιαστείτε με ντεκαπάζ και οξυζενέ και διαβάστε καλά αυτό το άρθρο. Το οξυζενέ να είναι 25 ή 30ο ή 35ο ή 40ο βαθμών ανάλογα με το πόσο σκούρα είναι τα φυσικά σας μαλλιά (25ο οξυζενέ = ίσες ποσότητες 20ο και 30ο), όχι παραπάνω, για να προφυλάξουμε την ποιότητα των μαλλιών σας.

  1. Φτιάχνετε το μείγμα (χρησιμοποιώντας προϊόντα κατά του κίτρινου και προσθέστε primers για ξανθά μαλλιά) και το περνάτε ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΡΙΖΕΣ, όχι στα είδη ξανοιγμένα μαλλιά. Όσο πιο πηχτό είναι το μείγμα τόσο πιο ισχυρό. Προτιμήστε μία μέτρια κατάσταση, να έχει μία  υφή όπως το μείγμα της βαφής.
  2. Περάστε όλες τις ρίζες 1-2 χιλιοστά μακρυά από το δέρμα. Μην ανησυχείτε, θα ξανοίξουν και αυτά τα σημεία, απλά αποφεύγεται η μεγάλη ποσότητα και η επαφή στο δέρμα.
  3. Ξεκινήστε από το πίσω μέρος που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοίξουν και τελειώστε με τα μπροστινά.
  4. Αφήστε το να δράσει για 20-45 λεπτά ανάλογα με το φυσικό σας χρώμα και την ποιότητα των μαλλιών. Ποτέ περισσότερο! Να αποκτήσουν ένα χρώμα όχι άσπρο αλλά κίτρινο ή κίτρινο πορτοκαλί πολύ ανοιχτό. Αν τα μαλλιά σας έχουν γίνει κίτρινο-άσπρο στα 20 λεπτά μην περιμένετε να περάσουν 30 γιατί τότε θα χαλάσει η ποιότητά τους.
  5. Λούζετε τα μαλλιά σας μία φορά με σαμπουάν καλά και χλιαρό νερό, αλλά χωρίς τρίψιμο στο δέρμα και βάζετε λίγη μαλακτική. Ξεβγάλτε σχολαστικά.
  6. Μετά το ντεκαπάζ πρέπει οπωσδήποτε να περάσετε βαφή σε ρεφλέ ή να επιλέξετε τα toners που θα διαβάσετε προσεχτικά σε αυτό το άρθρο.

Αν δε θέλετε συνέχεια να βάφετε τα μαλλιά σας και να μην ανησυχείτε που βγήκε η ρίζα, όπως στην περίπτωση της βαφής, τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να κάνετε ανταύγειες ή μπαλαγιάζ (όπως οι νέες τεχνικές ombre, sombre κτλ) κάθε 2-3 μήνες  στο κομμωτήριο και εσείς να ασχοληθείτε στο σπίτι με τη συντήρηση του χρώματος (διάβασε παρακάτω)

*Στα μίγματα προσθέστε ειδικές προστατευτικές λοσιόν (ζητήστε τα στα είδη κομμωτηρίου) ή μία δόση μαλακτική κρέμα.

%cf%81%ce%b5%cf%86%ce%bb%ce%b5

Τι είναι το Ρεφλέ

Το ρεφλέ είναι μια εργασία που γίνεται στα κομμωτήρια μετά από εργασίες βαφής ή αποχρωματισμού ή ανταύγειες  για να διορθωθούν ανεπιθύμητες αποχρώσεις ή να ενισχυθούν οι επιθυμητές.
Στα κομμωτήρια το ρεφλέ γίνεται στον λουτήρα σε βρεγμένα μαλλιά και ταμποναρισμένα με μία πετσέτα

Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο ρεφλέ είναι:

  • Βαφή
  • Οξυζενέ
  • 1 δόση σαμπουάν – σε ορισμένες περιπτώσεις που απαιτούν γρήγορη εφαρμογή, για καλύτερη αφροποίηση και κατανομή – ή μια δόση μαλακτικής

Τι κίνδυνος υπάρχει αν το εφαρμόσετε μόνες σας στο σπίτι.

Αν εφαρμόσετε το ρεφλέ σε βρεγμένα μαλλιά για περισσότερο από 10 λεπτά μπορεί το χρώμα να “αρπάξει”. Σίγουρα έχετε ακούσει αυτή την έκφραση! Όταν βλέπετε μαλλιά που πρασινίζουν ή γκριζάρουν αρκετά σημαίνει ότι το ρεφλέ άρπαξε! Τώρα πια δεν μας απασχολεί και αρκετά αν αρπάξει το χρώμα γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τα γκρι μαλλιά και οι γύρω αποχρώσεις του έχουν την τιμητική τους στη μόδα.

Πως γίνεται το ρεφλε

Βήμα 1. Αναμιγνύετε βαφή (πχ9,1 ή 9,12) με 20ο οξυζενέ ανάλογα με τις οδηγίες χρήσης της βαφής και λίγο σαμπουάν ή μαλλακτική. (εδώ μπορείτε να προσθέσετε 10 σταγόνες color corrector)
Βήμα 2. Περάστε με το μίγμα τα σημεία της ρίζας που περάσατε πριν με ντεκαπάζ.
Βήμα 3. Αφήνετε περίπου 5-20 λεπτά. Αν σε αυτό το χρόνο παρατηρήσετε το χρώμα να σκουραίνει πολύ ή να παίρνει απόχρωση προς το πράσινο ή γκρι, ξεβγάλτε αμέσως τα μαλλιά σας. 
Βήμα 4. Ρίξτε στα μαλλιά λίγο νερό (να βραχούν χωρίς να ξεβγάλετε τη βαφή) και κάντε μασάζ με τη βαφή από τις ρίζες ως τις άκρες. Προσθέστε και όση ποσότητα έχει μείνει στο μπολ, ώστε να περαστούν όλα τα μαλλιά μέχρι τις άκρες τους. Κάνετε ελαφρύ μασάζ 2-3 λεπτά.
Βήμα 5. Ξεβγάλτε σχολαστικά και συνεχίστε με το λούσιμο.

Χρώματα βαφής που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για το ρεφλέ:

  • 9,1 – σαντρέ ή 10,1
  • 9,8 – πέρλα
  • 9,13 – μπεζ
  • 9,12 – σαντρε ιριζέ
  • 9,22 – ιριζέ (συνιστάται μόνο για πολύ ανοιχτό ξανθό)
  • βαφή μοβ ειδική για εξουδετέρωση των κίτρινων αποχρώσεων
  • Βαφή + ενισχυτικό αντικίτρινο μίξτον –δείτε εδώ τον οδηγό

ή συνεχίστε με toners όπως σε αυτό το άρθρο

Γενικά υπάρχουν πολλά που μπορούμε να προτείνουμε και χρώματα και εργασίες απλά αυτά που αναφέρουμε, θεωρούμε ότι σας είναι πιο οικεία.

Συντήρηση:

Μετά από μερικά λουσίματα τα ξανθά μαλλιά χρειάζονται
συντήρηση (Ενίσχυση της απόχρωσης σαντρέ) Υπάρχουν 2 τρόποι:

popup_img_majirel-al

  • Aγοράζετε τα ειδικά σαμπουάν κομμωτηρίου για ξανθά μαλλιά που λειτουργούν ως εξουδετερωτικά ή ενισχυτικά στις αποχρώσεις πχ silver κτλ. (Χρησιμοποιείστε το ανά 7 ημέρες)
  • Μέσα στη μάσκα των μαλλιών σας προσθέστε μίγμα της βαφής 9,1 με λίγο οξυζενέ 20ο βαθμών (ανά 15 ημέρες).

Σημαντικές σημειώσεις και προφυλάξεις:

  • Ακολουθήστε τα βήματα και τους χρόνους κατά γράμμα, αν θέλετε σωστά αποτελέσματα, διαφορετικά θα καταστρέψετε την υγεία των μαλλιών σας
  • Να φοράτε πάντα γάντια.
  • Να χρησιμοποιήστε μόνο πλαστικά εργαλεία (μπολ, πινέλο), ΠΟΤΕ μεταλλικά και κατά την εργασία να βγάζετε τα δαχτυλίδια, γυαλιά, κολιέ κτλ.
  • Κάντε τεστ αλλεργίας βαφής και ντεκαπάζ πριν τα χρησιμοποιήσετε. Αναγράφεται πως, στις οδηγίες χρήσης των προϊόντων.
  • Να θυμάστε ότι ένα ξανθό για να φαίνεται φυσικό μπορεί να έχει διαφορά μέχρι 3 τόνους από το φυσικό σας χρώμα. Αν δεν είστε σίγουρη οτι σας πάει το ξανθό μη μπείτε σε αυτή τη διαδικασία. (δείτε εδώ πως να επιλέξετε το ξανθό για εσάς)
  • Μην κάνετε τέτοιες εργασίες αν δεν έχετε γνώση του προϊόντος. Μπορείτε να κάνετε όλη την παραπάνω διαδικασία δοκιμαστικά σε ένα σημείο στο πίσω μέρος του κεφαλιού για να δείτε τα αποτελέσματα, να καταγράψετε τους χρόνους παραμονής των προϊόντων και αν είστε ικανοποιημένη τότε το εφαρμόζετε σε όλο το κεφάλι.
  • Μην κάνετε τέτοιες εργασίες αν πρόσφατα έχετε κάνει περμανάντ ή χέννα στα μαλλιά σας.
  • Τα μαλλιά πριν την εφαρμογή να είναι άλουστα για να προστατεύονται από το φυσικό τους λίπος και να αποφύγετε τυχόν ερεθισμούς.
  • Μετά από κάθε λούσιμο χρησιμοποιείστε μάσκα για βαμμένα μαλλιά που κλειδώνει το χρώμα.
  • Για επιτυχημένα αποτελέσματα εμπιστευτείτε τον κομμωτή σας γιατί είναι πολλές οι παράμετροι που παίζουν ρόλο στους χρόνους και τα προϊόντα πχ η ποιότητα των μαλλιών, το φυσικό τους χρώμα, το επιθυμητό αποτέλεσμα κτλ
  • Η φροντίδα των μαλλιών είναι πολύ σημαντική για την υγεία τους, μάσκες, θεραπείες, αντηλιακά, καλά σαμπουάν και κοντίσιονερ κατάλληλα για τον τύπο των μαλλιών σας είναι αυτά που θα σας βοηθήσουν.

Αν έχετε οποιαδήποτε απορία, μη διστάσετε να ρωτήσετε οτιδήποτε
Καλή επιτυχία και ελπίζω το άρθρο να σας είναι χρήσιμο

Οδηγός για τέλειο Ίσιωμα

Οδηγός για Τέλεια Φιλαριστά Μαλλιά!

260 Comments

Comments are closed