Οδηγός για Τέλεια Φιλαριστά Μαλλιά!

Το φιλαρισμα στα μαλλιά δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση. Πολλές από σας θα έχετε παρατηρήσει πως φιλαρισμα από φιλάρισμα, διαφέρει ως προς το αποτέλεσμα. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε τoν τρόπο και την γωνία που κόβεται η τρίχα, ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε το σχήμα των μαλλιών μας.
Άπειρες φορές μας έχει τύχει να ζητήσουμε ένα κούρεμα και το αποτέλεσμα να είναι εντελώς διαφορετικό. Αυτό δεν θα συμβεί  αν μπορούμε να μιλήσουμε την ίδια γλώσσα με τον κομμωτή μας και να ζητήσουμε αυτό που ακριβώς θέλουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να αποκτήσουμε τις βασικές γνώσεις του φιλαρίσματος ώστε να γίνουμε κατανοητοί.

Συζητήστε με τον κομμωτή σας.
Εξηγήστε ακριβώς τα αποτέλεσμα που θέλετε. Αν θέλετε ένα συγκεκριμένο κούρεμα, τότε φροντίστε να το εξηγήσετε καλά και να αναφέρεται τυχόν ιδιαιτερότητες των μαλλιών σας που μόνο εσείς γνωρίζετε. Το μεγαλύτερο λάθος που οι περισσότεροι από μας κάνουν, είναι πως πιστεύουν ότι μέσα σε 1 λεπτό μπορούν να  εξηγήσουν ακριβώς αυτό που θέλουν και αντίστοιχα οι κομμωτές ότι καταλαβαίνουν αυτό που ακριβώς θέλουμε. Το μυστικό για την επίλυση του προβλήματος είναι η επικοινωνία.
Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τις βασικές τεχνικές φιλαρίσματος για τα μαλλιά μας και σε ποια κατηγορία μαλλιών ταιριάζει η καθεμιά.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΦΙΛΑΡΙΣΜΑΤΟΣ:

Slicing

κουρεμα slicing

Το slicing είναι μια τεχνική που αφαιρεί χωρίς κοπή, μικρά τμήματα μαλλιών. Tο ψαλίδι οδηγείται κατά μήκος ενός τμήματος των μαλλιών κλείνοντας με ελαφρά πίεση των λεπίδων και τραβώντας προς τα έξω. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το σημείο που κόβονται τα μαλλιά και από το αραίωμα. Για παράδειγμα, αν θέλετε όγκο στη ρίζα, τότε το κούρεμα θα πρέπει να ξεκινάει από ψηλά για να ελαφρύνει τα μαλλιά από το βάρος τους. Να είστε προσεκτικοί για να μην κλείσουν οι λεπίδες γιατί έτσι θα κοπεί ολόκληρη τούφα. Αυτή η τεχνική είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσετε το πολύ βάρος και να αποκτήσουν τα μαλλιά σας κίνηση και σχήμα. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται συχνά στα πολύ σγουρά μαλλιά για να βοηθήσει στην αφαίρεση όγκου.Ιδανικό και για ίσια, χωρίς όγκο μαλλιά.

Twist cutting

κουρεμα twist cuttingΕίναι ή τεχνική η οποία οι τούφες των μαλλιών είναι στριφογυριστές και το ψαλίδι ανοιχτό κυλάει κατά μήκος τους με πλαγιαστή τη λεπίδα και αφαιρεί μαλλιά ενώ τα φιλάρει ταυτόχρονα, ξεκινώντας από τη μέση των μαλλιών έως τις άκρες.Επίσης αυτή η τεχνική αφαιρεί βάρος από τα μαλλιά. Δίνει επίσης κίνηση και είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται σε σπαστά μαλλιά.

Point cutting

Άλλη μια τεχνική που είναι απαραίτητη για τα σγουρά μαλλιά είναι κουρεμα point cuttingτο Point Cutting ή αλλιώς «chipping» γίνεται χρησιμοποιώντας το ψαλίδι σε κλειστή γωνία για να δημιουργηθούν μύτες. Αφού τελειώσουμε το φιλαρισμα, κόβουμε τις άκρες από έξω προς τα μέσα διαγώνια κρατώντας μικρή γωνία κοπής για να δημιουργήσουμε στις άκρες των μαλλιών μύτες. Έτσι αποφεύγουμε να δημιουργηθούν μπούκλες στο τελείωμα, που και μήκος αφαιρούν και δίνουν την αίσθηση του μπουκωμένου.

Οι τεχνικές που αναφέραμε παραπάνω δεν αφορούν όλους τους τύπους μαλλιών. Διαφορετικά συμπεριφέρονται τα ίσια μαλλιά και διαφορετικά τα σγουρά, αυτό είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε . Έτσι και οι τεχνικές φιλαρίσματος επιλέγονται με βάση τον τύπο των μαλλιών.

Δείτε εδώ όλους τους τύπους των μαλλιών

Οδηγός για τέλειο Ξανθό

Οδηγός για τέλειο Ίσιωμα