5 +1 Πλεονεκτήματα του Φυσιολογικού Τοκετού

πλεονεκτήματα φυσιολογικού τοκετού

Τα τελευταία χρόνια η συζήτηση γύρω από το θέμα της σχέσης ανάμεσα στην καισαρική και το φυσιολογικό τοκετό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη. Ανάμεσα στις αιτίες για αυτό αναμφίβολα παίζει το ρόλο της η τάση που έχει αναπτυχθεί να αποφεύγεται η φυσιολογική γέννα.

Οι λόγοι για την εμφάνιση του παραπάνω φαινομένου είναι πολυδιάστατοι ακουμπώντας αφενός σε ένα διαφοροποιημένο σε σχέση με το παρελθόν κοινωνικό σύνολο παράλληλα με την ανάγκη που έχει η οικογένεια και ο μαιευτήρας για καλύτερο προγραμματισμό.

Η καισαρική τομή σαφώς και παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σχέση με τη φυσιολογική γέννα. Την ίδια στιγμή έχει και μειονεκτήματα. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο ο στόχος όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν θα πρέπει να είναι ο φυσιολογικός τοκετός ( φυσιολογική γέννα). Σε αυτό το σημείο είναι που ο μαιευτήρας έχει μέγιστη ευθύνη καθώς θα πρέπει να αναγνωρίσει πότε αυτές οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

Ποια είναι ωστόσο τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού; Τα βασικότερα από αυτά μπορείς να τα δεις παρακάτω.

Τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού για τη μητέρα

  1. Ταχύτερη αποκατάσταση και λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος. Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι συντομότερη. Συγκριτικά αναφέρουμε ότι περίοδος ανάρρωσης από έναν φυσιολογικό τοκετό είναι λίγες ώρες. Αντίθετα η ανάρρωση από μια καισαρική τομή μπορεί να διαρκέσει και εβδομάδες.
  2. Ο ρόλος της μητέρας στην περίπτωση της φυσιολογικής γέννας είναι ενεργός. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ευχαρίστηση από την αίσθηση ότι «τα κατάφερα».
  3. Οι πιθανότητες εμφάνισης επιλόχειας κατάθλιψης μειώνονται έπειτα από φυσιολογική γέννα.

Τα πλεονεκτήματα του φυσιολογικού τοκετού για το μωρό

  1. Το μωρό έρχεται στον κόσμο όταν έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξή του.
  2. Η πιθανότητα εμφάνισης αναπνευστικών προβλημάτων μειώνεται καθώς οι συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό και το πέρασμα του μωρού από τον πυελογεννητικό σωλήνα της μητέρας προετοιμάζουν τους πνεύμονες να υποδεχτούν τον αέρα.
  3. Το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών που έρχονται μετά από φυσιολογική γέννα είναι ισχυρότερο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του φυσιολογικού τοκετού έρχονται σε επαφή με τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου της μητέρας τους, τα λεγόμενα «καλά» βακτήρια. Αυτά τα βακτήρια αποικίζουν το δέρμα και το έντερο των νεογνών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα για όλη την υπόλοιπη ζωή τους.