Χύτρα ταχύτητας ή Κατσαρόλα: Crash Test Για να επιλέξεις!

Χύτρα μαγειρέματος

Στο παρελθόν οι  χύτρες ταχύτητας είχαν κατηγορηθεί ως ένα μη υγιεινό μέσο για την παρασκευή του φαγητού. Πλέον αποδεικνύεται πως κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν ισχύει, αλλά αντίθετα αποτελεί μία εξαιρετικά υγιεινή επιλογή.

Καθώς ο πόλεμος της κουζίνας ανάμεσα στις παραδοσιακές κατσαρόλες και τις χύτρες ταχύτητας καλά κρατεί αποφασίσαμε να βάλουμε στο μικροσκόπιο τα χαρακτηριστικά τους σε ένα crash test που κόβει την ανάσα.

Είσαι έτοιμη; Πάμε λοιπόν!

Σημείο Νούμερο 1. Κατανάλωση ενέργειας

Ο νικητής σε αυτή αυτό το σημείο είναι ξεκάθαρος. Οι χύτρες ταχύτητας μειώνουν κατά πολύ το χρόνο του μαγειρέματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξεκάθαρη οικονομία ενέργειας κάτι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκεφτεί κανείς τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται καθημερινά στο χώρο της κουζίνας.

Χύτρες ταχύτητας – Κατσαρόλες λοιπόν 1 – 0

Σημείο Νούμερο  2. Νόστιμο φαγητό

Η Χύτρα ταχύτητας μαγειρεύει στην πραγματικότητα σε ατμό υπό πίεση. Κατά γενική ομολογίας αυτού του τύπου το μαγείρεμα θεωρείται ότι ενισχύει τη φυσική γεύση των τροφίμων κάνοντας τα γεύματα που παρασκευάζονται σε χύτρες ταχύτητας πιο εύγευστα.

Χύτρες Ταχύτητας – Κατσαρόλες 2- 0

Σημείο Νούμερο 3 – Υγιεινό Μαγείρεμα

Αυτό είναι το σημείο στο οποίο κατά το παρελθόν υπήρξε η μεγαλύτερη παρανόηση. Στις μέρες μας η άποψη ότι το αργό μαγείρεμα θεωρείται υγιεινή επιλογή έχει παρέλθει. Τουλάχιστον για τις περισσότερες ομάδες τροφών.

Αντίθετα η μικρή διάρκεια μαγειρέματος σε μικρή ποσότητα νερού θεωρείται καλύτερη επιλογή για τη διατήρηση των βιταμινών των τροφών. Οι χύτρες ταχύτητας ανταποκρίνονται σε αυτά τα στάνταρ πολύ περισσότερο σε σχέση με τις κατσαρόλες.

Χύτρες ταχύτητας – Κατσαρόλες 3 – 0

Τελικά Χύτρες ή Κατσαρόλες;

Αν τώρα αναρωτιέσαι τι θα κάνεις το καινούργιο σετ κατσαρόλες που αγόρασες, δεν χρειάζεται να στεναχωριέσαι. Οι κατσαρόλες παραμένουν μία εξαιρετική επιλογή για μαγείρεμα και οι επιλογές που έχεις είναι αμέτρητες.

Άλλωστε στη ζωής μας δεν υπάρχει τίποτε χειρότερο από τη μονοτονία, χρειάζεται να υπάρχει μια εναλλαγή πότε πότε. Από αυτό τον κανόνα δεν είναι δυνατόν να ξεφύγει ο χώρος της κουζίνας.

Χύτρες ταχύτητας και σετ κατσαρόλες στην κατάλληλη αναλογία αποτελούν το ιδανικό ζευγάρι για υγιεινό και εύγεστο φαγητό και ποικιλία στην κουζίνα μας.