Ραγάδα πρωκτού και κύστη κόκκυγος – Συμπτώματα, Αιτίες, Θεραπεία

Ραγάδα πρωκτού και κύστη κόκκυγος - Συμπτώματα, Αιτίες, Θεραπεία

Η κύστη κόκκυγος και η ραγάδα πρωκτού είναι δύο από τα συνηθέστερα προβλήματα που μπορούν να εμφανιστούν στην περιοχή του κόκκυγα ή στο εσωτερικό του πρωκτού.

Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος χαρακτηρίζεται από μία χρόνια φλεγμονή, που προκαλείται από τη διείσδυση των τριχών μέσα στο δέρμα ή από μία κύστη που προκαλείται από την γέννηση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν από περίπτωση σε περίπτωση, εμφανίζοντας μία διόγκωση στην περιοχή της ουράς, σαν απόστημα. Αν η διόγκωση αυτή που είναι γεμάτη με πύον σπάσει τότε παρουσιάζεται ερυθρότητα και η μυρωδιά που αναδίδεται είναι άσχημη.

Από αυτή τη φλεγμονή, ο ασθενής μπορεί να ανεβάσει θερμοκρασία και να έχει ναυτίες και έντονη την αίσθηση κόπωσης.

Αν δεν προκαλεί συμπτώματα τότε υπάρχει περίπτωση να γίνει αντιληπτή από την εμφάνιση υγρού στο εσώρουχο. Στην αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή η κύστη κόκκυγος είναι στην οξεία φάση, παρουσιάζεται πολύ έντονος πόνος και κατά πάσα πιθανότητα πυρετός.

Θεραπεία

Η θεραπεία γίνεται με laser και είναι ριζική, επιτρέποντας στον ασθενή να επιστρέψει στην καθημερινότητά του άμεσα, χωρίς κανένα πρόβλημα.

Ραγάδα πρωκτού

Ραγάδα πρωκτού ονομάζουμε ένα τραύμα στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα το οποία προκαλείται από διάφορες καταστάσεις όπως είναι η δυσκοιλιότητα και η διάρροια.

Συμπτώματα

Η ραγάδα δακτυλίου πρωκτού προκαλεί πόνο κατά την αφόδευση ή μετά από αυτή. Μπορεί να συνοδεύεται από την εμφάνιση αίματος και φαγούρας. Αν η κατάσταση αυτή είναι χρόνια, ο πόνος μπορεί να κρατήσει αρκετές ώρες και να αρχίζει να ενοχλεί τον ασθενή μία ώρα μετά την κένωση.

Θεραπεία

Σχεδόν τα μισά περιστατικά θεραπεύονται μόνα τους, χωρίς να είναι απαραίτητη κάποια φαρμακευτική αγωγή. Οι οξείες ραγάδες είναι πιο εύκολο να θεραπευτούν από αυτές που είναι χρόνιες. Οι χρόνιες επιμένουν αρκετό χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία. Αν τα συμπτώματα επιμένουν ακόμα και μετά την φαρμακευτική αγωγή, τότε είναι απαραίτητη η χρήση laser ή η κλασική εκτομή ενός τμήματος στην περιοχή.