Πώς να λες “όχι” στους φίλους σου με μεγαλύτερη ευκολία

Μερικές φορές, όταν έχεις κανονίσει κάτι με μια φίλη σου, έχεις σκεφτεί εξ’αρχής ποια δικαιολογία θα χρησιμοποιήσεις για να το ακυρώσεις όταν έρθει η στιγμή. Πιθανότατα δε θες να απογοητεύσεις τη φίλη σου λέγοντας “όχι” στην πρόταση της για την έξοδο σας, οπότε το καθυστερείς μέχρι την τελευταία στιγμή. Αλλά γιατί να το να αρνούμαστε πράγματα στον κόσμο μας είναι τόσο δύσκολο;

Πολλοί από εμάς αποφεύγουμε να λέμε “όχι” στους φίλους μας για τον απλό λόγο του ότι θέλουμε να ικανοποιούμε τους ανθρώπους, λέει η ψυχοθεραπευτής Jennifer Rollin. “Όλοι μας έχουμε την επιθυμία να ανήκουμε σε ένα κοινωνικό σύνολο και να μην απογοητεύουμε τους άλλους, και γι’αυτό δυσκολεύονται να αρνηθούν να κάνουν πράγματα επειδή έχουν αισθήματα ενοχών ή υποχρεώσεων”. Παρ’όλο που αυτή η στρατηγική μπορεί να κάνει προσωρινά τη φίλη σου χαρούμενη και εσένα λιγότερο ενοχική, συνήθως οδηγεί σε περισσότερο άγχος και δυσαρέσκεια.

Όταν παραδεσμεύεσαι σε πλάνα με φίλους, είναι πιθανό να παραμελήσεις τον εαυτό σου και τις επιθυμίες σου, κάτι που είναι σίγουρο πως τελικά θα σε κουράσει και θα σε απογοητεύησει , όπως λέει και η Rollin. Είναι επίσης πιθανό να αρχίσεις να θυμώνεις με τους φίλους σου επειδή σε “αναγκάζουν” να βγαίνετε, και τότε σίγουρα δε θα είσαι διασκεδαστική και ευχάριστη.

Πώς μπορείς λοιπόν να αρνείσαι πράγματα στους φίλους σου με μεγαλύτερη ευκολία; Πρώτον, είναι σημαντικό να υπενθυμίσεις στον εαυτό σου πως είναι φυσιολογικό να αισθάνεσαι ενοχές επειδή λες “όχι” σε κάποιον, ειδικά όταν είναι φίλος σου. Από την άλλη όμως, το να αρνηθείς θα μπορούσε να επωφελήσει όχι μόνο τη σχέση που έχεις μαζί τους, αλλά και με τον εαυτό σου. “Το να προσέχουμε τους εαυτούς μας είναι πολύ σημαντικό, και δε γίνεται να είμαστε καλοί φίλοι στους άλλους αν δεν είμαστε πρώτα οι καλύτεροι φίλοι του εαυτού μας”, αναφέρει η Rollin.

Μίλα ειλικρινά στη φίλη σου και πες της πως απλά δεν έχεις ιδιαίτερη όρεξη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως έχει να κάνει μαζί της. Τέλος, σκέψου πως θα υπάρχουν πολλές ακόμη ευκαρίες να κανονίσετε κάτι μαζί, όπου και εσύ θα αισθάνεσαι καλύτερα, οπότε θα μεταφέρεις και καλύτερη ενέργεια στην παρέα. Αξίζει να βρίσκουμε χρόνο για να κάνουμε πράγματα με την παρέα μας όποτε το θέλουμε, παρά να κανονίζουμε εξόδους με μισή καρδιά, απλώς και μόνο για να είμαστε ευγενικοί και να μην απογοητεύουμε κανέναν.

womenonly.gr