Περιποίηση προσώπου στα 30: Οι 7 συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις

«Η δεκαετία των 30 είναι η εποχή των μωρών, του άγχους και των ορμονικών διακυμάνσεων που μπορούν να καταστρέψουν το δέρμα σου» εξηγεί η αισθητικός των celebrities Renée Rouleau. «Οι ορμόνες της ανάπτυξης αρχίζουν να μειώνονται, οπότε το δέρμα δεν επιδιορθώνεται από μόνο του όπως στα 20 σου ενώ συχνά παρουσιάζονται σπυράκια με τη μορφή κυστικής ακμής». Στα 30 σου, μπορεί επίσης να έχεις να αντιμετωπίσεις σκούρες κηλίδες, ουλές από ακμή και λεπτές γραμμές έκφρασης που δεν υπήρχαν παλιότερα στο πρόσωπό σου. «Είναι σαφώς η ώρα να πάρεις τη φροντίδα του δέρματός σου στα σοβαρά» λέει η Rouleau.

Μην αγχώνεσαι όμως! Για κάθε πρόβλημα επιδερμίδας που μπορεί να προκύψει στα 30 σου, υπάρχει μια εύκολη λύση. Διάβασε και εφάρμοσε τις συμβουλές των ειδικών και το δέρμα σου θα σε ευγνωμονεί.

Χρησιμοποίησε το makeup προς όφελος της επιδερμίδας σου
Πολλές γυναίκες αποφεύγουν να φορούν makeup κάθε μέρα για να αφήνουν το δέρμα τους να «αναπνέει», σύμφωνα όμως με τη Rouleau, στην πραγματικότητα το makeup μπορεί να προστατέψει το δέρμα σου. «Μου αρέσει να εκπαιδεύω τις πελάτισσές μου ώστε να σκέφτονται το makeup ως ένα προϊόν φροντίδας της επιδερμίδας τους» λέει. Καθώς η ακτινοβολία UV είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία πρόωρης γήρανσης και οι περισσότεροι άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν φορούν αρκετό αντηλιακό για να προστατευτούν, η Rouleau συστήνει στις γυναίκες να φορούν foundation ως μια «ασπίδα προστασίας».

Με άλλα λόγια, η στρώση του makeup δρα ως ένα επιπλέον φράγμα ανάμεσα στο δέρμα σου και το χειρότερο εχθρό του – τις ακτίνες UV. Κι αν ανησυχείς πως το καθημερινό makeup φράζει τους πόρους του δέρματος, η Rouleau ισχυρίζεται πως αυτό δεν ισχύει. «Εφόσον χρησιμοποιείς ένα makeup κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σου, δεν θα πρέπει να έχεις πρόβλημα».

Μην ξεχνάς το λαιμό σου
Οι αισθητικοί συμφωνούν πως καθώς μεγαλώνουμε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φροντίζεις το λαιμό και το ντεκολτέ σου. «Αυτές είναι οι πιο ευαίσθητες περιοχές όπου φαίνονται τα πρώτα σημάδια της γήρανσης» εξηγεί η αισθητικός Joanna Czech. «Το πρόσωπό σου ξεκινά από τις θηλές και τελειώνει στις ρίζες των μαλλιών!».

10 μύθοι για την επιδερμίδα σου! (περισσότερο νερό = καλύτερη ενυδάτωση; κι όμως, όχι!)
Και θυμήσου: Δεν αρκεί να τρίβεις λαιμό ό,τι έχει περισσέψει στα χέρια σου από την κρέμα προσώπου. «Παρότι η πρόθεση είναι καλή, δεν αρκεί για την ενυδάτωση του λαιμού σου» συμπληρώνει η Rouleau. Αντίθετα, ο λαιμός είναι ένα διακριτό βήμα στην περιποίηση της επιδερμίδας σου. «Αυτό σημαίνει πως εφαρμόζεις μία δόση ενυδατικής (με αντηλιακό για τη μέρα) στο πρόσωπο και μετά μία δεύτερη δόση στο μπροστινό και τα πλαϊνά μέρη του λαιμού. Έτσι θα είσαι σίγουρη πως ενυδατώνεις και προστατεύεις επαρκώς το λαιμό σου ώστε να συνεχίζει να δείχνει νεανικός για πολλά χρόνια».

Κάνε την κρέμα ματιών μέρος της ρουτίνας σου
Η Rouleau εξηγεί τη σημασία της κρέμας ματιών: «Δεδομένου πως η περιοχή γύρω από τα μάτια δεν έχει καθόλου σμηγματογόνους αδένες και είναι η πρώτη περιοχή του προσώπου που εμφανίζονται οι ρυτίδες της έκφρασης, η προστασία της με μια στοχευμένη κρέμα είναι ζωτικής σημασίας». Έχει επίσης σημασία το πώς βάζεις την κρέμα των ματιών. «Θα πρέπει να μπαίνει στην περιοχή των ζυγωματικών γύρω από τα μάτια» εξηγεί η ειδικός. Αν το προϊόν φτάσει πολύ κοντά στη γραμμή των βλεφαρίδων, οι βλεφαρίδες θα τραβήξουν μικροσκοπικές ποσότητες που όταν θα ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου θα μπαίνουν μέσα τους προκαλώντας ερεθισμό και πρήξιμο.

Μην χρησιμοποιείς τακτικά μαντιλάκια ντεμακιγιάζ
Αν μια στο τόσο βαριέσαι να κάνεις κανονικό ντεμακιγιάζ μπορείς να χρησιμοποιείς τα ειδικά μαντιλάκια. Η τακτική ρουτίνα σου όμως θα πρέπει να περιλαμβάνει κανονικό καθαρισμό. «Τα μαντιλάκια ντεμακιγιάζ αφυδατώνουν και απλώνουν τα υπολείμματα του μακιγιάζ και τους ρύπους σε όλο σου το πρόσωπο» εξηγεί η Czech. Επιπλέον, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στο καθάρισμα του προσώπου.

Νερό ντεμακιγιάζ: Το must-have της περιποίησης (ειδικά το χειμώνα!)
Αντίθετα, διάλεξε μία ήπια λοσιόν καθαρισμού χωρίς sulfate. Στη συνέχεια πλύνε το πρόσωπό σου με ένα πετσετάκι, το οποίο θα αλλάζεις κάθε φορά για να αποφύγεις τα βακτήρια. «Το καθαρό δέρμα είναι υγιές δέρμα» μας υπενθυμίζει η Rouleau. «Αξίζει να είσαι πολύ σχολαστική στο ντεμακιγιάζ σου ώστε να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα από τα σέρουμ και τις κρέμες που βάζεις μετά».

Άρχισε να χρησιμοποιείς ρετινόλη
«Στα 30 σου είναι σημαντικό να αρχίσεις να χρησιμοποιείς προϊόντα αντιγήρανσης» συμβουλεύει η δερματολόγος Debra Jaliman, MD. Ξεκινώντας σε αυτή την ηλικία, μπορείς να προλάβεις τα πρώτα σημάδια της γήρανσης ώστε να είναι λιγότερα αυτά που θα έχεις να αντιμετωπίσεις στο μέλλον. «Εκτός από αντηλιακό, που είναι σούπερ απαραίτητο, το καλύτερο συστατικό που κάνει το δέρμα πιο λείο και μαλακώνει τις μικρές γραμμές της έκφρασης και τους πόρους είναι η ρετινόλη. Στα 30 σου μπορείς να αρχίσεις με ένα μη συνταγογραφούμενο προϊόν που θα βάζεις τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα, πάντα βράδυ. «Μετά τους έξι μήνες χρήσης, μπορείς να μεταβείς σε ένα συνταγογραφούμενο ρετινοειδές» λέει η Rouleau.

Άλλη ρουτίνα το πρωί, άλλη το βράδυ
«Μετά τα 30 είναι λάθος να έχεις την ίδια ρουτίνα περιποίησης πρωί και βράδυ, αφού οι ανάγκες της επιδερμίδας σου είναι διαφορετικές» επισημαίνει η Rouleau. Στη διάρκεια της ημέρας, το δέρμα μας εκτίθεται στις ακτίνες UV και τα περιβαλλοντικά στρεσογόνα που μας γερνάνε. Το βράδυ, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί ώστε να ανακάμψει το δέρμα μας απ’ όλα αυτά. Έτσι, η πρωινή σου ρουτίνα θα πρέπει να εστιάζει στην προστασία, με ένα αντιοξειδωτικό σέρουμ και αντηλιακό. Και το βράδυ, στόχος είναι η ανανέωση, με προϊόντα όπως ρετινόλη, πεπτίδια και χημική απολέπιση καθώς και μια βραδινή κρέμα.

Κοιμήσου 8 ώρες
Με τους ρυθμούς της ζωής είναι πολύ πιθανό πως δεν κοιμάσαι ένα πλήρες οχτάωρο κάθε βράδυ. «Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός» λέει η Jaliman. Λογικό, αφού το βράδυ το δέρμα ανανεώνεται. Όσο λοιπόν περισσότερο κοιμάσαι τόσο περισσότερο χρόνο φυσικής αναγέννησης έχει η επιδερμίδα σου. Κι ένα μυστικό: Κοιμήσου σε μεταξωτή μαξιλαροθήκη ώστε να μην τρίβεται το δέρμα σου στο μαξιλάρι και να μη σχηματίζονται γραμμές την ώρα που κοιμάσαι.

shape.gr