Ο λόγος που μπαίνουν οι γυναίκες στο Tinder δεν είναι αυτός που φαντάζεσαι

Στον θαυμαστό καινούριο κόσμο των dating apps, το Tinder παραμένει το σημαντικότερο ίσως κανάλι online γνωριμιών. Έχει «απενοχοποιηθεί» σε σημαντικό βαθμό, φωτίζοντας ανερυθρίαστα ως εφαρμογή στην κεντρική οθόνη εκατομμυρίων smartphones ανά τον κόσμο. Ο τρόπος που δουλεύει είναι απόλυτα επιτυχημένος. Αν δεν σ’ αρέσει και δεν του αρέσεις, δεν έχει μέλλον.

Μια πολύ πρόσφατη νορβηγική έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας (NTNU) έβαλε το Tinder στο επίκεντρο της μελέτης του. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν κατόπιν στην Επιθεώρηση Προσωπικότητας και Ατομικών Διαφορών (Personality and Individual Differences). Σκοπός ήταν να αναλυθούν οι συνήθειες 641 Νορβηγών φοιτητών 19-29 ετών ώστε να βγει ένα σχετικό συμπέρασμα για τους βασικούς λόγους που ο κόσμος μπαίνει στο Tinder. Αυτό που προέκυψε είναι πως το κάθε φύλο έχει να πει κάτι διαφορετικό γι’ αυτό.

«Οι άντρες τείνουν να επικαλούνται κυρίως την πρόθεσή τους για περιστασιακό σεξ και βραχυπρόθεσμες σχέσεις ως τους λόγους για τους οποίους κάνουν χρήση των dating apps. Επίσης οι άντρες χρήστες αναζητούν συντρόφους με σκοπό μια μακροχρόνια σχέση, αλλά σε μικρότερη κλίμακα. Οι περιστασιακοί σύντροφοι είναι μεγαλύτερο ζητούμενο» αναφέρει ο Ernst Olav Botnen, ο επικεφαλής συντάκτης της εν λόγω μελέτης.

Την ίδια στιγμή, τα θηλυκά λαμβάνουν υπόψιν τους τα matches όχι με απώτερο στόχο να κάνουν σεξ, όσο για να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους. Βλέπουν το πόσο αρέσουν μέσα στο Tinder με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τα likes όταν ανεβάζουν μία προσωπική φωτογραφία στα social media. «Θέλουν να νιώθουν επιθυμητές», αναφέρει ο Botnen συμπληρώνοντας μάλιστα πως οι γυναίκες περνάνε περισσότερο χρόνο μέσα στο Tinder τσεκάροντας τα profiles των χρηστών που τους αρέσουν, πριν κάνουν το “swipe” για να γίνει το “match” και να ξεκινήσουν όλα στο “chat”.

Σ’ αυτό που συμφώνησαν και τα δύο φύλα είναι πως συχνά μπαίνουν στο Tinder για «διασκέδαση», το οποίο σε ελεύθερη απόδοση μεταφράζεται ότι το χρησιμοποιούν σαν ένα παιχνίδι στο κινητό που τους γεμίζει τον χρόνο όταν δεν έχουν τίποτα καλύτερο να κάνουν, απλά και μηχανικά, χωρίς πολλή σκέψη.

ladylike.gr