Εύκολοι τρόποι να βελτιώσεις τη μνήμη και τη ψυχολογία σου

Με τους τόνους των πληροφοριών που μα κατακλύζουν καθημερινά για το πώς να βελτιώσουμε τα πάντα στη ζωή μας, από τις συνήθειες ύπνου έως τον καφέ που πίνουμε, μπορεί να ξεχάσει κανείς ότι το μόνο όργανο που είναι υπεύθυνο για τη διατήρηση ολόκληρου του σώματός και την λειτουργία του είναι ο εγκέφαλος μας.

Επιστήμονες στην Βρετανία έχουν καταστήσει ευκολότερο από ποτέ να κρατήσουν το μυαλό μας ευκίνητο, συγκεντρώνοντας πάνω από 200 ερευνητικούς τρόπους που μπορούμε να φροντίζουμε τον εγκέφαλό μας, απλά τροποποιώντας τα πράγματα που κάνουμε ήδη καθημερινά. Είτε έχουμε λίγα πολύτιμα λεπτά για να αφιερώσουμε στο γραφείο μας είτε σε κάποια (κυριολεκτικά) προσεκτική αυτοεξυπηρέτηση που θα μας βοηθήσει , είναι κάποια βήματα για την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου. Αν ακόμα δεν έχεις μπει στο κλίμα διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις…

Βοήθησε τη μνήμη σου διαβάζοντας

Η τήρηση ενός ημερήσιου περιοδικού όχι στον φορητό υπολογιστή σου αλλά με τον απλό παραδοσιακό τρόπο που διαβάζαμε παλιά να ξέρεις πως ωφελεί τον εγκέφαλό σου. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η συγγραφή ενισχύει τη μνήμη μας, βοηθά και τις δύο πλευρές του συντονισμού του εγκεφάλου μας (η ενσωμάτωση πληροφοριών από τις δύο πλευρές του εγκεφάλου μας βοηθά να βελτιώσουμε την αντίληψή μας) και εμπνέει τη σκέψη και τη δημιουργικότητα. Μπορείς επίσης να βοηθήσεις περισσότερο τον εγκέφαλό σου, συγκεκριμένα τον κινητικό φλοιό,ακόμα και όταν γράφεις. Ένας διεγερμένος εγκέφαλος είναι ένας υγιής εγκέφαλος! Το γράψιμο με το χέρι βοηθά επίσης στην ανακούφιση του στρες, διότι οι επαναλαμβανόμενες ενέργειες μπορούν να έχουν ηρεμιστικό αποτέλεσμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν γράφεις κάτι καθησυχαστικό, όπως πέντε πράγματα που αισθάνεστε ευγνώμων.

Σταμάτα να τα κάνεις όλα μαζί

Προσπαθώντας να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι είναι ένα σημάδι εξυπνάδας και παραγωγηκότητας. Αλλά η νέα έρευνα δείχνει ότι το multitasking – δηλαδή το να κάνεις πολλά πράγματα μαζί – έχει πολύ μεγάλα μειονεκτήματα. Πρώτον, ο εγκέφαλός σου δεν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει πολλαπλούς ρόλους. Αυτό που κάνεις είναι να μεταβείς από τη μία εργασία στην άλλη, εμπρός και πίσω, Το πρόβλημα; Ο εγκέφαλός δεν λειτουργεί σωστά, όσο διαρκώς αποσπάται η προσοχή του. Είναι πιθανό ότι η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα της δουλειάς σου δεν θα είναι αυτή που περιμένεις. Για τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων, είναι πραγματικά δύσκολο να κάνουν ταυτόχρονα πράγματα χωρίς να κάνουν λάθη. Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων μόνο είναι στην πραγματικότητα πολύ ικανοποιημένοι από αυτό, διότι οι εγκέφαλοι τους είναι ικανοί να χειρίζονται περισσότερα από ένα καθήκον κάθε φορά. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που σκέφτονταν ότι ήταν ικανοί στο multitasking ήταν στην πραγματικότητα οι χειρότεροι σε αυτό. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να χειριστούν μερικές καταστάσεις ταυτόχρονα είχαν περισσότερα προβλήματα στο να δίνουν προσοχή και να θυμούνται πληροφορίες από εκείνους που έκαναν ένα έργο κάθε φορά. Έχουν πρόβλημα να οργανώσουν σκέψεις και να επικεντρωθούν σε αυτό που είναι σημαντικό. Κατά συνέπεια, καταλήγουν να είναι πιο αργοί από εκείνους που κάνουν ένα πράγμα τη φορά. Δώσε στον εγκέφαλο σου ένα διάλειμμα σταματώντας να το βομβαρδίζεις!

Εστίασε απλά στο καλό και όχι συνεχώς στο καλύτερο

Μια μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση λίγων καρυδιών την ημέρα αυξάνει τη δύναμη του εγκεφάλου μας. Οι ερευνητές λένε ότι η δαπάνη τουλάχιστον 68 λεπτών την ημέρα για αερόβια άσκηση είναι καλό για τον εγκέφαλό μας. Η προσπάθεια να επιτευχθεί η τελειότητα είναι ο εχθρός της προόδου λένε. Σίγουρα, τα 90 λεπτά αερόμπικ ημερησίως είναι ιδανικά, αλλά και το γρήγορο 30λεπτο περπάτημα κάθε απόγευμα είναι πολύ καλύτερο από το να παραμένεις κολλημένη στον καναπέ. Σκέψου με αυτό τον τρόπο: Υπάρχει μια κακή επιλογή, μια καλή επιλογή και μια καλύτερη επιλογή. Αν θέλεις να αποφύγεις τις φτωχές επιλογές, να επιλέξεις όσο το δυνατόν καλές και θα πας στο ”καλύτερο”. Είναι καλύτερο για την υγεία του εγκεφάλου σου εάν κάνεις κάποιες καλές επιλογές και όχι καμία, ή να τα εγκαταλείψεις επειδή βάζεις άπιαστους στόχους και σου φαίνονται πάρα πολύ δύσκολα όλα στο τέλος.

Πάρε επιτέλους μια μέρα άδεια

Πολλές έρευνες Αμερικανών εργαζομένων δείχνουν ότι σπάνια χρειάζονται χρόνο για διακοπές και όταν το κάνουν, ελέγχουν συνεχώς το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και τα κείμενα από την εργασία τους ούτως ή άλλως. Αυτός φυσικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάψεις τον εγκέφαλό σου. Μια μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν άδεια μια μέρα την εβδομάδα δηλαδή μια μέρα χωρίς καθήκοντα που σχετίζονται με την εργασία, κατέληξαν να είναι πιο παραγωγικοί συνολικά από όσους δεν το έκαναν. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός πως ανέφεραν επίσης ότι αισθάνονται λιγότερο άγχος. Ένας ερευνητής που αναλύει στοιχεία από διάφορες μελέτες διαπίστωσε ότι η αδράνεια, χωρίς να χρειάζεται να κάνει τίποτα που να σχετίζεται με την εργασία, βοήθησε τις πληροφορίες της διαδικασίας του εγκεφάλου, να δημιουργήσουν νέες συνδέσεις και ακόμη καλύτερα να κατανοήσουμε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Εσύ λοιπόν τι περιμένεις ζήτα άδεια από τη δουλεία σου και αφιέρωσέ την σε εσένα. Το αξίζεις!

WOMENONLY.GR