Τα 10 ανησυχητικά σημάδια υγείας ότι έχεις υπερβολικό άγχος – εργασιακό και μη!

Το σώμα σου έχει πολλούς τρόπους να σε ειδοποιήσει ότι τα επίπεδα του στρες που δέχεται δεν είναι ανεκτά.

Εάν βρίσκεσαι σε καταστάσεις διαρκούς στρες χωρίς να προσφέρεις στο σώμα σου το χρόνο να ξεκουραστεί και να αναρρώσει, μπορεί να οδηγηθείς σε μία κατάσταση χρόνιας εξουθένωσης και περαιτέρω διαταραχών της υγείας σου.
Εάν έχεις παρατηρήσει κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα που περιγράφονται στη λίστα σε τακτική βάση, θα πρέπει να ανακαλύψεις κατά πόσο η τωρινή διαχείριση του άγχους σου είναι αρκετή ή εάν υπάρχουν κάποιοι στρεσογόνοι παράγοντες που θα μπορούσες να απομακρύνεις από την καθημερινότητά σου για να την κάνεις πιο ξεκούραστη.

1. Νιώθεις δυσκολία να ξυπνήσεις το πρωί

Η κορτιζόλη, η ορμόνη που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και είναι αναγκαία για την τόνωση των επιπέδων ενέργειάς σου το πρωί, μπορεί να λείπει από τον οργανισμό σου λόγω του υπερβολικού μακροπρόθεσμου άγχους και της επαγγελματικής εξουθένωσης.

2. Νιώθεις κούραση ενώ έχεις κοιμηθεί αρκετά

Όταν η ανάγκη για ξεκούραση και ανάπαυση είναι μεγαλύτερη από αυτή που παίρνει το σώμα σου, καταλήγεις να αισθάνεσαι κουρασμένη και.. καθόλου φρέσκια.

3. Έχεις λιγούρες για αλμυρά φαγητά

Το χρόνιο στρες μπορεί να οδηγήσει σε ανισορροπίες των επιπέδων των ηλεκτρολυτών, οδηγώντας κάποιους ανθρώπους να νιώθουν λιγούρες για αλμυρά.

4. Μειωμένη ικανότητα να διαχειριστείς στρεσογόνες καταστάσεις

Εάν έχεις βιώσει παρατεταμένο άγχος, η ανοχή και η ανθεκτικότητά σου στις επόμενες καταστάσεις στρες μειώνονται σημαντικά.

5. Ασταθής έμμηνος ρύση και έντονο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Αφού το σώμα θέτει σε προτεραιότητα τις ορμόνες του άγχους από αυτές του σεξ, το χρόνιο στρες οδηγεί σε ανισορροπίες στις ορμόνες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστους κύκλους, προεμμηνορροϊκό σύνδρομο, ακόμη και να συμβάλει σε υπογονιμότητα.

6. Συχνά κρυολογήματα με ιώσεις και αυξημένο χρόνο ανάρρωσης

Παρόμοια με την ορμονική ανισορροπία, το σώμα δίνει προτεραιότητα στις ορμόνες του στρες σε σχέση με αυτές του ανοσοποιητικού συστήματος, κάνοντας ακόμα πιο δύσκολη την αντιμετώπιση των κοινών κρυολογημάτων και άλλων ασθενειών.

7. Ελαφριά ζάλη όταν σηκώνεσαι επάνω

Οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, που είναι κοινές όταν πάσχεις από χρόνιο στρες, συχνά σου προκαλούν ελαφριά ζάλη όταν σηκώνεσαι επάνω ξαφνικά.

8. Αδύναμη μνήμη

Το υπερβολικό άγχος μπορεί να σε κάνει να νιώθεις τη σκέψη σου συχνά ομιχλώδη και τη μνήμη σου να εξασθενεί εύκολα.

9. Εξαρτάσαι υπερβολικά από την καφεΐνη ή τη ζάχαρη για να αντέξεις την ημέρα

Η καφεΐνη και η ζάχαρη σου δίνουν μία ώθηση όταν τα επίπεδα της ενέργειάς σου κατρακυλούν και αν δεν μπορείς να αντέξεις χωρίς αυτές, ίσως μπορείς να καταλάβεις ότι λείπουν τα φυσικά αποθέματα ενέργειας που χρειάζεσαι για να αντιμετωπίσεις το άγχος.

10. Αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σου

Το παρατεταμένο στρες μπορεί να καταστρέψει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα σου, προκαλώντας σκαμπανεβάσματα στην ενέργειά σου όλη την ημέρα.

SHAPE.GR