Τα 10+1 μυστικά των personal trainers για το καλύτερο σώμα ever και boost υγείας!

Όταν σκεφτόμαστε υγιεινό τρόπο ζωής, σκεφτόμαστε τους επαγγελματίες – και κυρίως τους επαγγελματίες που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο fitness. Οι γνώσεις τους δεν περιορίζονται στο ποια είναι η καλύτερη προπόνηση για καλύτερα αποτελέσματα, αλλά κρύβουν στο μανίκι τους δεκάδες ακόμη συμβουλές και tips – που σίγουρα δεν ακολουθούμε (αλλά που θα έπρεπε!).

Ποια είναι τα μυστικά και οι συμβουλές των personal trainers για καλύτερη ποιότητα και πιο υγιεινό τρόπο ζωής; Κράτησε σημειώσεις, ακολούθησέ τα και προετοιμάσου να ξεκλειδώσεις τα μυστικά για μια καλύτερη ζωή.

1 Να πίνεις πολύ νερό

«Πριν κοιμηθείς βάλε ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο σου και άφησέ το εκεί. Όταν ξυπνήσεις το πρωί, πριν σηκωθείς, πιες όλο το ποτήρι» προτείνει η Shane Collins, ιδρύτρια του boxing studio Kobox στο Λονδίνο.

«Τα οφέλη για την υγεία σου θα είναι τεράστια. Το νερό είναι βασικό για όλες τις λειτουργίες του σώματος: για την ενεργητικότητα, το μεταβολισμό, τη λειτουργία των οργάνων σου και ενόσω κοιμάσαι δεν πίνεις καθόλου νερό! Ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσεις το πρωί ενυδατώνει το σώμα σου· γιατί είναι αυτό τόσο σημαντικό; Ενισχύει το μεταβολισμό σου έως και 25%. Ποιος δεν το θέλει αυτό;»

2 Ξεκίνα δυνατά τη μέρα σου με πρωτεΐνη

«Προσθέτω τουλάχιστον 25-30 γρ. πρωτεΐνης στο πρωινό μου ως μέρος της πρωινής μου ρουτίνας. Αυτό στρώνει το δρόμο για μια πιο δυναμική σύνθεση μυικής πρωτεΐνης όλη τη μέρα» εξηγεί η personal trainer Martyn Sklayne. «Προτιμώ τις πρωτεΐνες αργής απελευθέρωσης που είναι πλούσιες σε καζεΐνη, όπως το στραγγιστό γιαούρτι, το τυρί cottage ή η σκόνη πρωτεΐνης με καζεΐνη που θα σε κρατήσει χορτάτη για περισσότερη ώρα συγκριτικά με τον ορό γάλακτος».

3 Κάνε σανίδα κάθε μέρα!

«Δεν είναι εντυπωσιακό, δεν είναι εξεζητημένο: Είναι απλά η καλύτερη άσκηση για να δυναμώσεις τον κορμό και τους κοιλιακούς σου και σου αρκούν ελάχιστα λεπτά εξηγεί η Collins. «Αυτή είναι η δική μου προπόνηση σανίδας 5′ λεπτών: Βάλε μπρος το χρονόμετρο, κράτησε για αυτό το χρόνο τη σανίδα και τέλος!

Προφανώς δεν θα αντέξεις τα πέντε λεπτά, προσπάθησε όμως να κρατήσεις την άσκηση όσο περισσότερο μπορείς και να αυξάνεις το χρόνο κάθε μέρα. Όσο περνάνε οι μέρες και χτίζεις τη δύναμή σου να κάνεις πέντε λεπτά σανίδα (ναι, στο τέλος θα τα καταφέρνεις) κάνε ενδιάμεσα διαλείμματα. Όταν θα πρέπει να βγεις από την άσκηση, ξεκουράσου για 10» και συνέχισε μέχρι να συμπληρωθεί το 5λεπτο. Αν το κάνεις αυτό κάθε μέρα, θα κάνεις όλο και λιγότερα διαλείμματα και θα καταφέρεις να φτάσεις το στόχο σου».

4 Φάε αυτό το φρούτο πριν από την προπόνηση

«Το μήλο είναι ένα εξαιρετικό σνακ πριν από την προπόνηση καθώς έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πολλές φυτικές ίνες που καθυστερούν την πέψη του. Επίσης, έρευνα δείχνει πως οι πολυφαινόλες στα μήλα συμβάλουν στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής αλλά και στη μείωση του σωματικού λίπους», επισημαίνει ο personal trainer Mark Reigate.

5 Κάνε αεροβική ανάμεσα στα βάρη

«Αντί να ξεκουράζεσαι ανάμεσα στα σετ με τα βαράκια στο γυμναστήριο, κάνε λίγη αεροβική όπως βήμα επάνω σε στεπ ή χαλαρό τρέξιμο με ψηλά τα γόνατα» συμβουλεύει ο Reigate. «Αυτό πραγματικά ανεβάζει την ένταση της προπόνησης και σου κερδίζει χρόνο, καθώς σημαίνει πως δεν θα χρειαστεί να κάνεις καθόλου αεροβική μετά τα βάρη».

6 Μάθε μια καινούργια δεξιότητα

Οι personal trainers έχουν τόσο καλή φόρμα επειδή είναι τυχεροί και έχουν βρει ένα επάγγελμα που τους κρατά δραστήριους. Παρότι μπορεί να μην επιθυμείς μια αντίστοιχη καριέρα, τι θα έλεγες για ένα χόμπι που θα σε κρατά σε κίνηση; «Ένας από τους λόγους που οι άνθρωποι βαριούνται τη γυμναστική είναι επειδή δεν έχουν στόχο, εκτός απ’ το να δείχνουν όμορφα γυμνοί!» αστειεύεται η Collins.

«Όταν ήμασταν παιδιά, μαθαίναμε συνεχώς καινούργια πράγματα και προσπαθούσαμε να βελτιωθούμε. Ξύπνησε το παιδί μέσα σου και ξεκίνα μια δραστηριότητα που θα σε αναγκάσει να μάθεις μια νέα δεξιότητα. Δοκίμασες ποτέ tae kwon ως παιδί; Κάνε το τώρα! Το ίδιο ισχύει για τη yoga, το γκολφ, το μποξ ή το τρέξιμο. Αν βρεις ένα άθλημα που σου φαίνεται διασκεδαστικό, επικεντρώσου σε αυτές τις προπονήσεις. Η βελτίωση που θα βλέπεις θα κρατά ζωντανό το ενδιαφέρον σου».

7 Τρώγε γλυκά!

Ναι, σωστά διάβασες! «Μια χούφτα ζελεδάκια μαζί με λίγη πρωτεΐνη μετά την προπόνησή σου θα σε βοηθήσουν να ανακάμψεις και να ανακτήσεις την ενέργειά σου. Αυτοί οι εύπεπτοι, με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη υδατάνθρακες είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται το σώμα σου για να αναπληρώσει τα αποθέματα γλυκογόνου. Μπορεί επίσης να σε ικανοποιήσουν την επιθυμία σου για ζάχαρη και να σε βοηθήσουν να είσαι πιο πιστή στη δίαιτά σου» επισημαίνει ο Reigate.

8 Με στόχο την επιτυχία

«Μην πηγαίνεις στο γυμναστήριο και αρχίζεις να περπατάς τριγύρω και να αναρωτιέσαι τι να κάνεις – πήγαινε με ένα πρόγραμμα και θα έχεις τελειώσει σε λιγότερα από 60 λεπτά» προτείνει ο γυμναστής Steve Mellor. «Βάζω πάντα μπροστά το χρονόμετρο στο ρολόι μου μόλις μπω στο γυμναστήριο: αυτό σημαίνει ότι δεν έχω χρόνο για χάσιμο και ξεκινάω κατευθείαν την προθέρμανσή μου».

9 Κάνε κάτι δραστήριο κάθε μέρα

«Θα πρέπει να κινείσαι κάθε μέρα, ακόμη και τις μέρες που δεν πας στο γυμναστήριο. Ακούγεται βαρετό, το σώμα σου όμως χρειάζεται την καλή κυκλοφορία του αίματος για να ανακάμψει από την άσκηση, οπότε το περπάτημα ή μια ήπια άσκηση όπως η yoga θα βοηθήσουν εσένα και το σώμα σου να νιώθει καλά».

10 Πιες αφέψημα δυόσμου μετά το δείπνο

«Αυτό είναι το δικό μου μυστικό για να μη θέλω ένα κομμάτι cheesecake μετά το φαγητό» λέει η Collins. «Το αφέψημα δυόσμου έχει ένα σωρό οφέλη για την υγεία μας, ειδικά όταν το πίνουμε βράδυ. Ανακουφίζει το φούσκωμα, βοηθά την πέψη και ηρεμεί το σώμα. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά, αλλά το καλύτερο απ’ όλα είναι πως έχει υπέροχη δροσερή γεύση που σε κάνει να ξεχνάς την επιθυμία για γλυκό μετά το φαγητό».

11 Διατάσεις πριν τον ύπνο

«Όταν κάνεις τακτικά διατάσεις, η γυμναστική σου θα είναι πιο αποτελεσματική. Επίσης σε βοηθούν να χαλαρώσεις και να ηρεμήσεις μετά από μια χαοτική μέρα, ενώ παράλληλα οι διατάσεις βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου σου» λέει ο personal trainer Felix Ma.

shape.gr