Έχεις βαρεθεί το κλασικό γυμναστήριο; Σου έχουμε 8 τέλειες εναλλακτικές!

Η άνοιξη πλησιάζει και η διάθεσή σου για γυμναστική (θα έπρεπε να) αυξάνεται. Κι εκεί που σκέφτεσαι ότι πρέπει να ξαναμπείς σε φόρμα, συνειδητοποιείς ότι δεν έχεις καθόλου όρεξη για το κλασικό γυμναστήριο -ούτε για τις άπειρες ώρες στον διάδρομο, ούτε για την αναμονή στα μηχανήματα τις ώρες αιχμής, ούτε και για τα αμέτρητα ροκανίσματα με τα οποία τελειώνει συνήθως η προπόνησή σου.

Είναι σίγουρο πως γνωρίζεις ότι οι επιλογές σου δεν σταματούν εκεί. Αλλά, σε περίπτωση που χρειάζεσαι μια μικρή ώθηση για να το πάρεις απόφαση και να αναζητήσεις κάτι που να σου δίνει περισσότερα κίνητρα για να γυμναστείς, συγκεντρώσαμε για εσένα 8 διαφορετικές ιδέες για fitness classes, ανάμεσα στις οποίες είναι σίγουρο πως θα βρεις κάποια να σου ταιριάζει.

Kick boxing
Αν αναζητάς μια μαχητική προπόνηση με την οποία θα γυμνάζεις όλο σου το σώμα, το kick boxing είναι ιδανικό. Εκτός από τρομερά δυναμική μέθοδος άσκησης, είναι επίσης αγχολυτική, ενώ βελτιώνει τη στάση του σώματος αλλά και την καρδιοαναπνευστική αντοχή. Μπορείς είτε να γραφτείς σε έναν σύλλογο, είτε να αναζητήσεις ένα γυμναστήριο που στα ομαδικά του προγράμματα περιλαμβάνει και το kick boxing.

Λειτουργική προπόνηση με group training
Κάνοντας μια αναζήτηση στο ίντερνετ, πιθανότατα θα βρεις στην περιοχή σου κάποιο γυμναστήριο ή studio που προσφέρει προπονήσεις σε τμήματα λίγων ατόμων, βασισμένα στη λειτουργική προπόνηση. Ιμάντες TRX, bosu, λάστιχα και, φυσικά, το βάρος του σώματος του ασκούμενου είναι μερικά από τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι trainers για να δημιουργήσουν προγράμματα που, εκτός από αποτελεσματικά, είναι και διασκεδαστικά. Επίσης, οι προπονήσεις σε μορφή κυκλικής που συχνά θα κάνεις σε έναν τέτοιο χώρο, αυξάνουν την καύση θερμίδων ενώ παράλληλα μειώνουν τον χρόνο της άσκησης, κάτι που σημαίνει ότι σε 50 περίπου λεπτά, θα έχεις κάνει μια ολοκληρωμένη προπόνηση.

Yoga/ Pilates
Ευλυγισία, καλύτερη στάση σώματος, αποφυγή τραυματισμών, μυϊκή ενδυνάμωση, καλύτερη αυτοσυγκέντρωση και καταπολέμηση του στρες είναι μερικά από τα οφέλη που θα αποκομίσεις βάζοντας στη ζωή σου τη yoga ή το pilates. Και, αν η ιδέα της πιο «χαλαρής» γυμναστικής σού φαίνεται βαρετή, να ξέρεις ότι μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά είδη, κάποιο από τα οποία θα είναι σίγουρα πιο κοντά στις προτιμήσεις σου. Ashtanga, aerial ή hot yoga, pilates mat (σε στρώμα) ή σε reformer (κρεβάτι), ακόμα και barre (ένα είδος άσκησης που συνδυάζει ασκήσεις pilates και μπαλέτου) είναι μερικές από τις πολυάριθμες επιλογές σου.

Crossfit
Αν σου αρέσει να φτάνεις τον εαυτό σου στα άκρα ή αν το στοιχείο του συναγωνισμού σε ενεργοποιεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεις στο Crossfit το «άθλημα» που πάντα έψαχνες. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως πρέπει να είσαι ήδη -ή να νιώθεις- αθλήτρια. Το Crossfit απευθύνεται σε κάθε επίπεδο ασκούμενου. Συνδυάζοντας ασκήσεις ενόργανης γυμναστικής, άρσης βαρών, στίβου, ακόμα και κωπηλασίας, δημιουργεί δυναμικά WODs (Workout Of the Day) που θα εκτοξεύσουν τους παλμούς της καρδιάς σου, θα σου δώσουν κίνητρο να βελτιώσεις τη φυσική σου αντοχή και θα σε κάνουν να ξεπεράσεις τον εαυτό σου και (αυτά που νόμιζες πως ήταν) τα όριά σου. Αναζήτησε ένα box -έτσι λέγονται τα γυμναστήρια Crossfit- που, εκτός από έναν καθαρό και όμορφο χώρο, θα προσφέρει πάνω από όλα καλούς και καταρτισμένους γυμναστές. Η εμμονή με τη σωστή τεχνική είναι η αρετή που πρέπει να ψάχνεις.

Spinning
Για να «λιώσεις», το spinning είναι επίσης μια καλή εναλλακτική. Τα ειδικά στατικά ποδήλατα, σε συνδυασμό με την έντονη μουσική και την παρακίνηση του spinning instructor δημιουργούν μια συναρπαστική εμπειρία που είναι σίγουρο ότι θα λατρέψεις αν σου αρέσουν οι έντονες προπονήσεις. Μπορείς επίσης να αναζητήσεις γυμναστήρια που να φιλοξενούν τμήματα spinning, για να το συνδυάσεις με άλλα προγράμματα.

Χορός
Αν βασική προϋπόθεση για εσένα είναι η προπόνησή σου να είναι διασκεδαστική, τότε ο χορός είναι αυτό που χρειάζεσαι. Οι σχολές χορού, που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια, προσφέρουν πλήθος διαφορετικών τμημάτων και ειδών χορού. Και μην σκέφτεσαι ότι πρέπει ήδη να ξέρεις να χορεύεις καλά ή να έχεις τρομερή αίσθηση του ρυθμού για να γραφτείς σε κάποιο χορευτικό τμήμα. Μέσα από τα μαθήματα, σύντομα θα αρχίσεις να έχεις καλύτερο έλεγχο του σώματός σου και θα απελευθερωθείς.

Αναρρίχηση σε εσωτερικό χώρο
Διαφορετική, ενδιαφέρουσα και απαιτητική, η αναρρίχηση σε εσωτερικό χώρο (ή indoor climbing) είναι το άθλημα που θα σε συναρπάσει. Ξεφεύγει από τα τετριμμένα, ωστόσο απευθύνεται σε κάθε ηλικία αλλά και επίπεδο ασκούμενου, αφού υπάρχουν διαφορετικές πίστες για κάθε level, ενώ οι ιμάντες και η συνεχής παρακολούθηση από τους εκπαιδευτές θα σε κάνουν να νιώσεις απόλυτη ασφάλεια και να ξεπεράσεις κάθε σου φόβο. Γυμνάζει όλο το σώμα, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει τον συντονισμό, την ευλυγισία και την αντοχή.

Γυμναστική στο πάρκο της γειτονιάς σου
Όσο ο καιρός βελτιώνεται, οι συνθήκες για γυμναστική σε εξωτερικό χώρο γίνονται ιδανικές. Το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα μπορούν να συνδυαστούν με ασκήσεις όπως καθίσματα, άλματα σε σκαλί, βυθίσεις και push ups σε ένα παγκάκι για να δημιουργήσουν μια ολοκληρωμένη προπόνηση που θα σε γεμίσει ενέργεια, βελτιώνοντας παράλληλα τη διάθεσή σου.

Vita.gr