Χορταστική Τάρτα με ψητά λαχανικά

Υλικά: για την τάρτα:
⦁ 325 γρ. αλεύρι
⦁ 175 γρ. βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
⦁ 1 αυγό
⦁ 3 γρ. αλάτι
⦁ 3 γρ. ζάχαρη
⦁ 30 γρ. νερό

Για τη γέμιση:
⦁ 3/4 φλιτζανιού τυρί ricotta
⦁ 1 μικρό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
⦁ 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
⦁ 1 κ.σ. ελαιόλαδο
⦁ 1/2 κ.γ. ρίγανη
⦁ 1 μικρή πιπεριά (το χρώμα της επιλογής σας), χωρίς τα σπόρια και ψιλοκομμένη
⦁ 1/2 φλιτζάνι ντοματάκια, (κομμένα στη μέση)
⦁ 1 φλιτζάνι κολοκύθα, κομμένη σε μικρά κομματάκια
⦁ 1 μικρό κολοκύθι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
⦁ 1 φλιτζάνι κουνουπίδι
⦁ 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
⦁ Αλάτι και πιπέρι
⦁ 3/4 φλιτζανιού τριμμένη μοτσαρέλα (ή και περισσότερο…)

Εκτέλεση:

Απλώστε όλα τα λαχανικά σε ένα ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα. Περιχύστε τα με δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε στο φούρνο στους 200ο C για 30 περίπου λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Βγάλτε τα από το φούρνο και αφήστε τα στην άκρη.

Για την βάση της τάρτας.
Στον κάδο του μίξερ (με το φτερό) αναμιγνύουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη. Προσθέτουμε το αυγό και το νερό και χτυπάμε μέχρι να δημιουργηθεί μία ομοιογενής ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μία ώρα προτού τη χρησιμοποιήσουμε. (Αν θέλουμε μπορούμε να την τοποθετήσουμε στην κατάψυξη για 1 μήνα). Τοποθετούμε τη ζύμη ανάμεσα σε 2 φύλλα χαρτιού ψησίματος και την ανοίγουμε με τον πλάστη, ξεκινώντας από το κέντρο της ζύμης και πιέζοντάς διαδοχικά προς όλες τις κατευθύνσεις, μέχρι να σχηματιστεί ένα στρογγυλό, ομοιόμορφο φύλλο πάχους ½ εκ. περίπου (θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο από την ταρτιέρα). Εναλλακτικά μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα με τα δάχτυλά μας. Σε μία ταρτιέρα στρώνουμε τη ζύμη, φροντίζοντας να εφάπτεται σε όλα τα σημεία, κάτω και στο πλάι. Περνάμε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα, ώστε να κοπεί η ζύμη που περισσεύει πάνω από τα πλάγια τοιχώματά της.

Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με χαρτί ψησίματος και αρκετά φασόλια (για να αποφύγουμε το φούσκωμά της κατά το ψήσιμο). Τη ψήνουμε στους 170° C για 15 λεπτά περίπου, τη βγάζουμε από τον φούρνο, αφαιρούμε τα φασόλια και την ψήνουμε για ακόμη 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσει παντού η ζύμη.

Ενώ η ζύμη ψήνεται, προετοιμάζουμε τη γέμιση.
Προσθέστε το κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα κρεμμύδια. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί, τη ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, βγάλτε τη από το φούρνο αλλά αφήστε το φούρνο αναμμένο. Απλώνουμε το μείγμα με τη ricotta, το κρεμμύδι και το σκόρδο στην τάρτα μας και από πάνω βάζουμε τα ψητά λαχανικά. Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα και τοποθετούμε ξανά στο φούρνο για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι το τυρί να λιώσει. Σερβίρετε ζεστό.