Πώς απορροφάται καλύτερα η βιταμίνη D; Από τον ήλιο, τις τροφές ή τα συμπληρώματα;

Βιταμίνη D: Οι ειδικοί της υγείας συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να την αποκτάς φυσικά από τον ήλιο και τη διατροφή και όχι από συμπληρώματα.

Η βιταμίνη D είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη γνωστή για το ρόλο της να διατηρεί σε ένα υγιές επίπεδο τα επίπεδα του ασβεστίου στο σώμα σου, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να διαδραματίζει έναν πιο ευρύ ρόλο στην υγεία σου, όπως καταπολεμώντας την φλεγμονή και αποτρέποντας την εμφάνιση καρκίνου.

Οι ειδικοί της υγείας συμφωνούν ότι είναι καλύτερο να την αποκτάς φυσικά από τον ήλιο και τη διατροφή, ενώ αν επιλέξεις κάποια συμπληρώματα θα ήταν φρόνιμο να συμβουλευτείς τον γιατρό σου.

Παίρνοντας βιταμίνη D από τον ήλιο

Το σώμα σου δημιουργεί βιταμίνη D από το ηλιακό φως. Η έκθεση στον ήλιο αποτελεί έναν καλό λοιπόν τρόπο να την αποκτήσεις, επειδή το σώμα σου ρυθμίζει την ποσότητα που λαμβάνει, ώστε να μην το παρακάνεις.

Κάποιοι επιστήμονες συστήνουν να εκθέτεις το πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη σου, χωρίς αντηλιακό, έξω στον ήλιο για πέντε με τριάντα λεπτά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, πρέπει να έχεις στο νου ότι η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του δέρματος.

Παίρνοντας βιταμίνη D από τη διατροφή σου

Μία καλή συμβουλή είναι να παίρνεις τη βιταμίνη D μέσα από τις τροφές σου. Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης D είναι 600 διεθνείς μονάδες για ανθρώπους ηλικίας από 1 μέχρι 70, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων και των θηλαζουσών γυναικών, και 700 διεθνείς μονάδες για ανθρώπους μεγαλύτερους από 71 ετών.

Το μουρουνέλαιο είναι πλούσιο σε βιταμίνη D αλλά περιέχει και υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να γίνει τοξική μακροπρόθεσμα, κατά το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center. Άλλες τροφές που περιέχουν βιταμίνη D είναι τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα και οι σαρδέλες, τα εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, το γάλα ή ο χυμός πορτοκαλιού ενισχυμένα με βιταμίνη D και οι κρόκοι των αυγών.

Παίρνοντας βιταμίνη D από συμπληρώματα διατροφής

Σε αυτή την περίπτωση, η βιταμίνη D είναι διαθέσιμη σε δύο μορφές, στη βιταμίνη D-2 και στη βιταμίνη D-3. Σε υψηλές δόσεις, η βιταμίνη D-2 μπορεί να είναι ελαφρώς λιγότερο αποτελεσματική, σύμφωνα με κάποια Ινστιτούτα Υγείας. Τα περισσότερα συμπληρώματα δημιουργούνται από βιταμίνη D-3. Επίσης, μπορείς να βρεις την βιταμίνη D σε πολυβιταμίνες ή σε συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D.

Φρόντισε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου για την κατάλληλη ποσότητα την βιταμίνης D που σου χρειάζεται.
Το Πανεπιστήμιο του Maryland Medical Center προειδοποιεί ότι θα πρέπει να είσαι προσεκτική με τα συμπληρώματα βιταμίνης D εάν έχεις υψηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα, καρδιακά προβλήματα, νεφρική νόσο, σαρκοείδωση ή φυματίωση.

Διότι, αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να αντιδρούν με κάποια φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνεις, οπότε ο γιατρός σου είναι ο μοναδικός που μπορεί να σε συμβουλέψει για τη σωστή ποσότητα βιταμίνης D, κρίνοντας από την ηλικία σου, την ηλιακή σου έκθεση ή τη διατροφή σου, ενώ μπορεί να κάνει και κάποιες εξετάσεις για να ελέγξει την επάρκεια του οργανισμού σου σε βιταμίνη D.