Πατάτες au gratin με τυριά, προσούτο και μυρωδικά

Η συνταγή αυτή είναι σαν μία μικρή απόδραση από την καθημερινότητα. Μυρωδιές και γεύση στο έπακρο. Μια συνταγή για… δυνατές συγκινήσεις. Ε, και μια μικρή κρεπάλη μια στο τόσο επιτρέπεται.

Μερίδες: 8


Υλικά :
⦁ 1,5 κιλό πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
⦁ Αλάτι
⦁ •1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
⦁ ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
⦁ ¼ φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
⦁ Σάλτσα τυριών (η συνταγή είναι παρακάτω)
⦁ ½ φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
⦁ Μαύρο πιπέρι
⦁ πάπρικα
⦁ 1 κ.σ. ελαιόλαδο
⦁ 100 γρ.προσούτο, ψιλοκομμένο και τσιγαρισμένο* (ή μπείκον)
⦁ φρέσκο ​​θυμάρι
( * Για να γίνει τραγανό το προσούτο, κόφτε το σε μικρά κομμάτια, βάλτε το σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίστε το για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσει. Στραγγίξτε το σε απορροφητικό χαρτί )

Κρεμώδης σάλτσα τυριών :
⦁ 1 ½ φλιτζάνι γάλα πλήρες
⦁ 1 ½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
⦁ 3 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
⦁ ¼ κ.γ. αλάτι
⦁ ¼ κ.γ.μαύρο πιπέρι
⦁ ¼ κ.γ.πάπρικα
⦁ 2 ½ κ.σ βουτύρο
⦁ 3 ½ κ.σ. αλεύρι
⦁ 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
⦁ ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
⦁ ¼ φλιτζάνι τριμμένη μοτσαρέλα
⦁ 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
⦁ 1 κ.γ. ​​θυμάρι

Εκτέλεση (για τη σάλτσα τυριών) :
Τοποθετήστε σε μία μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και την πάπρικα και χτυπήστε τα ελαφρά. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει σε μέτρια – υψηλή θερμοκρασία. Αφού βράσει, κλείστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε το εκεί να παραμείνει ζεστό.
Σε μία άλλη μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα και σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά προσθέστε το βούτυρο να λιώσει. Ρίξτε το αλεύρι και ανακατεύετε για περίπου 1-2 λεπτά, να μαγειρευτεί το αλεύρι. Προσθέστε σιγά -σιγά το μείγμα με το γάλα και την κρέμα γάλακτος, ανακατεύοντας όλη την ώρα με ένα σύρμα για να μη σβολιάσει. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για περίπου 2-3 λεπτά για να δέσει και στη συνέχεια σβήστε τη φωτιά.
Στη συνέχεια, προσθέστε τα τυριά και ανακατεύτε μέχρι να λιώσουν εντελώς. Τέλος, ρίχτε στο μείγμα το μοσχοκάρυδο και το θυμάρι.

Εκτέλεση (για τις πατάτες au gratin):
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 ° C
Βάλτε τις κομμένες πατάτες σε μία μεγάλη κατσαρόλα και γεμίστε τη με αρκετό νερό μέχρι να καλυφθούν. Προσθέστε 1-2 γενναιόδωρες πρέζες αλάτι. Μόλις οι πατάτες πάρουν μια βράση χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε τες μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 8-10 λεπτά. Στραγγίξτε τες προσεκτικά και αφήστε τες να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ ανακατέψτε τη γραβιέρα, την παρμεζάνα και τη μοτσαρέλα.
Βάλτε τις μισές πατάτες που βράσαμε σε ένα πιρέξ ή το σκεύος που έχετε επιλέξει να ψήσετε το au gratin και ρίξτε περίπου το μισό της σάλτσας τυριού από πάνω τους και πασπαλίστε από πάνω με περίπου τα 2/3 του μείγματος των τριμμένων τυριών. Επαναλάβετε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες πατάτες, κάνοντας μια δεύτερη στρώση, προσθέτοντας τη σάλτσας και τα υπόλοιπα τριμμένα τυριά.
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε τη φρυγανιά με μια πρέζα αλάτι, μαύρο πιπέρι, την πάπρικα και το ελαιόλαδο. Πασπαλίστε τις πατάτες με το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς και τοποθετήστε το σκεύος σας στο φούρνο να ψηθούν για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα βαθύ χρυσό χρώμα.
Πριν το σερβίρισμα πασπαλίστε με το προσούτο και το θυμάρι.