Ριζότο με Μπέικον και Πράσο

Μερίδες : 8


Ριζότο με Μπέικον και Πράσο

Συστατικά:
5 φλιτζάνια ανάλατο ζωμό κοτόπουλου
2 φλιτζάνια νερό
4 φέτες μπέικον
1 κ.σ. ελαιόλαδο
4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα πράσα ( περίπου 4 μεγάλα )
½ φλιτζάνι κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 ½ κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​θυμάρι
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 φλιτζάνια ρύζι για ριζοτο
2 κ.σ. φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
1 ½ κ.σ. ανάλατο βούτυρο
1 κ.γ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
½ κ.γ. χοντρό αλάτι
½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​μαϊντανό

Εκτέλεση:
Βάλτε τα 2 φλιτζάνια νερό σε μία κατσαρόλα και προσθέστε το ζωμό. Σε χαμηλή φωτιά, ανακατέψτε το νερό και το ζωμό μέχρι να ζεσταθούν καλά ,αλλά όχι να βράσουν. Αφήστε την κατσαρόλα στο μάτι σε χαμηλή φωτιά. Σε ένα τηγάνι σοτάρετε το μπέικον σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει τραγανό. Όταν είναι έτοιμο, βγάλτε το από το τηγάνι, κόψτε σε κομματάκια και αφήστε το στο πλάι γιατί θα το χρειαστείτε ξανά στο τέλος. Προσθέστε λίγο λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε το πράσο, το κρεμμυδάκι, το θυμάρι και το σκόρδο, για περίπου 4 λεπτά.

Όταν έχουν πια μαλακώσει, ρίξτε το ρύζι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά μέχρι το ρύζι να γυαλίσει. Με μία κουτάλα αρχίστε να προσθέτετε στο ρύζι το ζεστό ζωμό που έχουμε φτιάξει. Το μάτι πρέπει να είναι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το ζωμό λίγο – λίγο. Αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά του και επαναλαμβάνουμε. Αυτή η διαδικασία θα επαναληφθεί για αρκετές φορές, μέχρι να έχουμε πια βάλει όλο το ζωμό, εκτός από μια τελευταία κουταλιά. Η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περίπου 25 λεπτά στο σύνολο και καθ’ όλη τη διάρκεια εμείς είμαστε από πάνω και ανακατεύουμε. Στο τέλος ρίξτε το χυμό του λεμονιού, το βούτυρο, το πιπέρι, το αλάτι, την παρμεζάνα, ανακατέψτε και αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε και την τελευταία κουτάλα με ζωμό και κάντε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Προσθέστε το σοταρισμένο μπέικον και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρετε