Αυτά είναι τα πιο ύπουλα λάθη που κάνουν οι γονείς στην ανατροφή του παιδιού

Οι παιδοψυχολόγοι κατέληξαν στα 7 πιο κοινά αλλά και πιο επικίνδυνα λάθη που κάνει ένας γονιός στο μεγάλωμα του παιδιού του.

Και η προσπάθεια τους για το καλύτερο, φέρνει, άθελά τους, τα αντίθετα αποτελέσματα; Ο παιδοψυχολόγος,Mike Leary, εξηγεί ποια είναι τα πιο συχνά λάθη, που κάνουν οι γονείς και χωρίς να το θέλουν κάνουν κακό στην ψυχική και φυσική υγεία των παιδιών τους, σε βάθος χρόνου. Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι αυτά:

Του δίνουν πολλές επιλογές

Πολλοί γονείς πιστεύουν πως δίνοντας στο παιδί πολλαπλές επιλογές το διευκολύνουν. Στην πραγματικότητα, όμως, του στερούν την κριτική σκέψη και άποψη.

Το επαινούν για οτιδήποτε κάνει

Εννοείται και είναι απαραίτητο για το παιδί, να το επαινείτε και να επιβραβεύετε. Όταν, όμως, το παρακάνετε και το επαινείτε ακόμη και για ασήμαντα πράγματα, τότε το παιδί, κατά κάποιον τρόπο, «εθίζεται» στον έπαινο και όταν έρθει η αρνητική κριτική, δε θα μπορεί να τη διαχειριστεί.

Το φορτώνουν με δραστηριότητες

Οι δραστηριότητες είναι ωφέλιμες για το παιδί. Όμως, δεν χρειάζεται να το παρακάνετε. Το παιδί έχει ανάγκη και από παιγνίδι και από ξεκούραση. Δεν πρέπει από τόσο μικρή ηλικία να του έχετε ένα φορτωμένο πρόγραμμα.

Το απειλούν

Αρκετοί γονείς απειλούν το παιδί, ότι δεν θα το αγαπάνε, όταν εκείνο δεν ακούει. Θεωρούν ότι με το να λες: «Δεν με ακούς κι εγώ δεν θα σε αγαπάω», ότι με την απειλή αυτή, το παιδί θα συμμορφωθεί. Αντίθετα, το παιδί όχι μόνο δε συμμορφώνεται, αλλά αντιδρά περισσότερο στην απόρριψη που νιώθει από το γονιό του.

Όταν το επαινείτε ακόμη και για ασήμαντα πράγματα, τότε το παιδί, κατά κάποιον τρόπο, «εθίζεται» στον έπαινο.


Δεν βάζουν όρια

Υπάρχουν και οι γονείς εκείνοι, που δε βάζουν όρια και πρόγραμμα στο παιδί. Προκειμένου να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο ή να μην του χαλάσουν χατίρι, τα αφήνουν να βλέπει με τις ώρες τηλεόραση, να κοιμάται αργά και γενικότερα να κάνει ο, τι θέλει. Ωστόσο, είναι κατανοητό, πως έτσι το παιδί δεν θα μάθει ποτέ ότι στη ζωή υπάρχουν όρια και κανόνες, που πρέπει να συμμορφωνόμαστε και να τηρούμε

Δεν το αφήνουν να παίξει επικίνδυνα

Είναι απόλυτα κατανοητό πως τα ριψοκίνδυνα παιγνίδια που τόσο αρέσουν στα παιδιά, ειδικά στα αγόρια, είναι ο φόβος και ο τρόμος των γονιών. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά χρειάζεται να παίζουν κι επικίνδυνα, διότι με αυτόν τον τρόπο, δοκιμάζουν τα όρια τους, τις αντοχές τους, ενώ μαθαίνουν να προστατεύουν τον εαυτό τους. Αφήστε τα, λοιπόν, να σκαρφαλώσουν και παρακολουθήστε από κοντά, ώστε να παρέμβετε, μόνο όταν χρειαστεί

Το έχουν σε μία γυάλα

Υπάρχουν και οι υπερπροστατευτικοί γονείς, που βάζουν το παιδί τους σε μία γυάλα. Πιστεύουν έτσι ότι μπορούν να το προστατέψουν, από ασθένειες, πεσίματα, χτυπήματα και τραυματισμούς. Ωστόσο, το μόνο που πετυχαίνουν, είναι το παιδί τους να μην παίρνει πρωτοβουλίες, να έχει ανασφάλειες και φοβίες. Όσο για τις ασθένειες; Σύμφωνα με τους ειδικούς, αρρωσταίνουν πιο εύκολα από ένα παιδάκι που είναι περισσότερο εκτεθειμένο.

Δεν του διαβάζουν παραμύθια

Το να διαβάζεις παραμύθια στο παιδί, από πολύ νωρίς, είναι πολύ ωφέλιμο στην ανάπτυξή του. Αποκτά φαντασία, κριτική σκέψη και αντίληψη. Επίσης, έχει καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Μα το κυριότερο, μεγαλώνει με τη μαγεία της αφήγησης, όπως εμείς. Γι’ αυτό και οι γονείς που δε λένε παραμύθια, θα πρέπει να σκεφτούν διπλά, τη χαρά και τη μαγεία που στερούν από το παιδί τους.