Πολύποδας μήτρας και κύστες ωοθηκών – Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Πολύποδας μήτρας και κύστες ωοθηκών - Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Οι πολύποδες της μήτρας είναι μικροί καλοήθεις όγκοι που στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν δημιουργούν κάποιο πρόβλημα στην γυναίκα. Εμφανίζονται στο ενδομήτριο ή στον τράχηλο της μήτρας, με μέγεθος που μπορεί να κυμαίνεται από λίγα χιλιοστά μέχρι κάποια εκατοστά. Στην περίπτωση που εμφανίζεται στο εσωτερικό περίβλημα της μήτρας τότε το ονομάζουμε πολύποδα του ενδομήτριου. Αντίστοιχα αν εμφανίζεται στο εσωτερικό της μήτρας ονομάζεται πολύποδας του τραχήλου.

Αν ένας πολύποδας έχει μίσχο, τότε μπορεί να είναι τόσο μακρύς, ώστε να προεξέχει και να φτάνει μέχρι τον κόλπο. Οι πολύποδες δεν παρουσιάζουν κάποια συμπτώματα, αν όμως εμφανίσουν τότε είναι:

  • Ασταθής κύκλος
  • Κολπική αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
  • Υπογονιμότητα, αφού οι πολύποδες της μήτρας μπορεί να εμποδίσουν την ροή του σπέρματος
  • Δυσμηνόρροια

Αν τα παραπάνω συμπτώματα σας κάνουν να επισκεφθείτε τον γιατρό, τότε τα βήματα που θα ακολουθήσει για τη διάγνωση είναι ο κολπικός υπέρηχος και ο υπέρηχος Doppler που δεν δίνουν 100% ακριβή εικόνα για τους πολύποδες της μήτρας. Με την υστεροσκόπηση μπορεί ο γιατρός να εξετάσει με ακρίβεια τους πολύποδες και την ύπαρξη ή όχι κακοήθειας. Κατά την υστεροσκόπηση μπορεί να γίνει ταυτόχρονη αφαίρεση πολύποδα αν χρειαστεί ή να ληφθεί δείγμα για βιοψία.

Κύστη στην ωοθήκη

Η κύστη ωοθήκης εμφανίζεται σαν ένα σακουλάκι γεμάτο υγρό και συνήθως έχει μέγεθος σαν ένα μπιζέλι. Αν η κύστη μεγαλώσει μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή ή με χειρουργείο. Οι κύστες ωοθηκών μπορεί να γίνουν πολύ σοβαρές αν υπάρξουν δύο ενδεχόμενα. Το ένα είναι να σπάσουν και το άλλο να μεταλλαχθούν σε καρκινογόνες. Οι γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας είναι πιο επιρρεπείς στις κύστεις.

Για να διαγνωστεί η κύστη στην ωοθήκη, αρκεί ένας υπέρηχος. Το μηχάνημα περνάει πάνω από την κοιλιακή χώρα και μεταφέρει όλα τα μηνύματα στον γιατρό για την κατάσταση.

Το χειρουργείο για την αφαίρεση της κύστης στην ωοθήκη ενδείκνυται, αν υπάρχει πόνος ή η κύστη δεν φεύγει από μόνη της. Η επιλογή της αφαίρεσης είναι μία ασφαλής δίοδος καθώς μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου, ειδικά αν είναι επώδυνη.