Απειλή για τη Μητρότητα οι Περιττές Επεμβάσεις στον Τράχηλο της Μήτρας

Γυναικολόγος-Ογκολόγος Δρ. Γιώργος- Μάριος Μακρής

«Όχι στις άσκοπες επεμβάσεις που αποτελούν σοβαρή απειλή για τη μητρότητα, από τον «φόβο» μήπως ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων ή ιός του HPV προκαλέσει «δυσίατες» αλλοιώσεις ή δυσπλασία στον τράχηλο της μήτρας» τονίζει με έμφαση ο Δρ. Γιώργος-Μάριος Μακρής, MD, PhD, MSc, Ειδικός Γυναικολόγος-Ογκολόγος, πιστοποιημένος από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολόγων Ογκολόγων ( ESGO, European Society of Gynaecological Oncology) και Διευθυντής Γυναικολόγος στην Ευρωκλινική Αθηνών.

Ο συγκεκριμένος ιός πολύ συχνά και ενδεχόμενα όχι πάντα άδικα, λόγω του φόβου του καρκίνου «πανικοβάλλει» τη γυναίκα στο άκουσμά του, αλλά πρέπει και να επισημανθεί ότι είναι ιδιαίτερα συνηθισμένος στον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό και πολλές φορές υπάρχει χωρίς να δημιουργεί εμφανείς αλλοιώσεις στα όργανα που προσβάλλει, όπως είναι ο τράχηλος της μήτρας.

«Σπάνια μόνο και σε εξαιρετικά παραμελημένες περιπτώσεις με συνύπαρξη και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, μπορεί ο HPV να προκαλέσει σημαντικού βαθμού δυσπλασία, δηλαδή μια διαφοροποίηση από τον φυσιολογικό ιστό, αλλοίωση όμως που στις νέες και υγιείς γυναίκες ενδεχομένως υποχωρεί χωρίς ιατρική παρέμβαση», εξηγεί ο ιατρός.

Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει χειρουργική αφαίρεση της βλάβης, με το πιο σημαντικό να είναι ότι σε επανάληψη της επέμβασης, οι γυναίκες μπορεί να βιώσουν ως «παρενέργεια» τη δυσάρεστη εμπειρία της αποβολής μιας κύησης. Αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί μέσω της υπεύθυνης συμβουλής, εξέτασης και παρακολούθησης της κάθε γυναίκας που θα διαγνωστεί με πρόβλημα στο PAP test από εξειδικευμένο στο αντικείμενο γυναικολόγο- ογκολόγο.

«Επιπρόσθετα, η αποφυγή ενός χειρουργείου θα απαλλάξει τη γυναίκα και από τις υπόλοιπες πιθανές «παρενέργειες» που δεν πρέπει να αγνοηθούν, όπως είναι η ψυχολογική επιβάρυνση, η φλεγμονή, η μετεγχειρητική αιμορραγία και η αντίδραση στην αναισθησία», συμπληρώνει ο Δρ. Μακρής.