Αρθροσκόπηση γόνατος και ώμου – Πως γίνεται, ποιος ο χρόνος ανάρρωσης

Αρθροσκόπηση γόνατος και ώμου - Πως γίνεται, ποιος ο χρόνος ανάρρωσης

Προβλήματα και τραυματισμοί στο γόνατο και στον ώμο μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα ενός ατόμου, ειδικά αν γυμνάζεται και έχει μία καθημερινότητα σχετικά «φορτωμένη». Η αρθροσκόπηση είναι μία διαγνωστική και επεμβατική διαδικασία που μπορεί να αποτρέψει από τα χειρότερα σε τέτοιους σοβαρούς τραυματισμούς. Πως λειτουργεί η διαδικασία στον ώμο και το γόνατο;

Διαδικασία αρθροσκόπησης

Τόσο η αρθροσκόπηση ώμου όσο και η αρθροσκόπηση γόνατος είναι μία διαδικασία που γίνεται με το αρθροσκόπιο. Η διαδικασία δεν υπερβαίνει τις δύο ώρες. Συγκεκριμένα μέσα από δύο τομές εισάγεται το αρθροσκόπιο και επιτόπου ανιχνεύεται η παθολογία. Έπειτα ο γιατρός προβαίνει στην αποκατάσταση.

Η μικρή κάμερα που έχει το αρθροσκόπιο συνδέεται με ένα μόνιτορ και επιτρέπει στον γιατρό να βλέπει το εσωτερικό της άρθρωσης. Μετά την επέμβαση γίνονται ράμματα και ο ασθενής μεταφέρεται στον θάλαμο ανάνηψης.

Στην αρθροσκόπηση γόνατος για παράδειγμα οι τομές γίνονται με τόση λεπτότητα που οι τομές δεν ξεπερνάνε το 0,5cm η καθεμία.

Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης

  • Έχει ελάχιστα επεμβατικό χαρακτήρα
  • Είναι μία επέμβαση σύντομης διάρκειας
  • Η επούλωση από τη τομή είναι άμεση
  • Η ανάρρωση είναι εύκολη
  • Η νοσηλεία είναι μικρή άρα και φθηνή

Νοσηλεία – Ανάρρωση

Και την αρθροσκόπηση ώμου και στην αρθροσκόπηση γόνατος δεν απαιτείται παραμονή στην κλινική, όπως σε ένα ανοιχτού τύπου χειρουργείο.

Μετά την διαδικασία ο ή η ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στις υποχρεώσεις του ακόμα και την ίδια ημέρα. Ο χρόνος αποκατάστασης μετά την αρθροσκόπηση είναι πολύ σχετικός, αφού κυμαίνεται ανάλογα με τον τραυματισμό και το είδος της εργασίας. Ο απαιτούμενος χρόνος που συνήθως δίνουν οι ορθοπεδικοί προκειμένου ο ασθενής να μπορεί να κάνει απαιτητικές κινήσεις είναι περίπου ένας μήνας.

Μπείτε πατώντας εδώ στην προσωπική σελίδα του ορθοπεδικού Γιάννη Λεβάκου και βρείτε απαντήσεις και θεραπείες σε όποια πάθηση σας απασχολεί και αναλυτικές πληροφορίες για την αρθροσκόπηση ώμου και γονάτου.