Αυτές οι ασχολίες καταπολεμούν το στρες

Σε αυτή την εποχή και αυτή την ηλικία, το άγχος είναι κάτι αναπόφευκτο στην καθημερινότητά σου, αφού δεν μπορείς να αποφύγεις ένα απαιτητικό αφεντικό, τους λογαριασμούς που πρέπει να πληρωθούν ή την κίνηση στο δρόμο που σε καθυστερεί από τα ραντεβού σου ακόμα παραπάνω.

Ευτυχώς, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις προκειμένου να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά το στρες και να απελευθερώσεις το μυαλό και το σώμα σου από τις άσχημες επιπτώσεις του μακροπρόθεσμα.

Η επιστήμη έρχεται να σε βοηθήσει και μας συστήνει να εντάξουμε συγκεκριμένα χόμπι στη ζωή μας για να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικότερα το στρες. Οι ακόλουθες είναι κάποιες ασχολίες που μπορούν, βάσει ερευνών, να σε βοηθήσουν να ηρεμήσεις τα νεύρα σου εύκολα και απλά:

Το πλέξιμο

Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις που χρειάζονται για να πλέξεις ένα κασκόλ ή ένα σκουφάκι μπορεί να είναι χαλαρωτικές, κατά τους ειδικούς. Επίσης, η δημιουργία ενός πράγματος τόσο όμορφου σε γεμίζει χαρά και ικανοποίηση.

Καταγραφή σκέψεων

Το να γράφεις σε ημερολόγιο δεν είναι μόνο για τους εφήβους, αλλά μπορεί να βοηθήσει και τους ενήλικες που έχουν μία αγχώδη καθημερινότητα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καταγραφή των σκέψεών σου- ανησυχιών, απογοητεύσεων, φιλοδοξιών κ.ά.- στα γραπτά μπορεί να μειώσει το άγχος και την ανησυχία σου.

 Το διάβασμα

Εκτός από το γράψιμο, μπορείς να καταπολεμήσεις το στρες και με το διάβασμα. Το να μπεις στον κόσμο ενός χαρακτήρα έστω και για λίγο μπορεί να σε κάνει να γυρίσεις την πλάτη σε οτιδήποτε σε ανησυχεί. Η επιστήμη αναφέρει ότι 6 λεπτά διαβάσματος μειώνουν το άγχος στα δύο τρίτα, ενώ βοηθούν και στη χαλάρωση του γρήγορου καρδιακού ρυθμού και της έντασης των μυών.

Πεζοπορία

Τίποτα δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα όσο το να βλέπεις και να περιβάλλεσαι από την ομορφιά της φύσης. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η πεζοπορία μπορεί να σε σώσει από την εμμονή σε αρνητικές ιδέες, που σε αφήνουν ακόμα πιο αγχωμένη. Σαν μπόνους, και μόνο το να βρίσκεσαι έξω στη φύση σου προσφέρει όλη τη βιταμίνη D που χρειάζεσαι, μια θρεπτική ουσία ζωτικής σημασίας για μια καλύτερη διάθεση.

Ο χορός

Είτε προτιμάς τη σάλσα είτε το χιπ χοπ, ο χορός είναι ένα χόμπι που καταπολεμά το στρες, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εκτός του ότι κρατά το μυαλό σου απασχολημένο και σου επιτρέπει να εκφραστείς, ο χορός αποτελεί και μία υπέροχη μορφή άσκησης. Και όπως θα έχεις ακούσει πάλι, η άσκηση γεμίζει το σώμα σου με «χαρούμενες ορμόνες».

Η κηπουρική

Η ενασχόληση με το φύτεμα διακοσμητικών φυτών, φρούτων και λαχανικών αποτελεί έναν φανταστικό τρόπο να διαχειριστείς το άγχος σου. Αφού σου επιτρέπει να εστιάσεις την προσοχή σου στο να κάνεις τα φυτά να ανθίσουν, με αυτό τον τρόπο ξεχνάς και ό,τι άλλο σε ανησυχεί. Μία καλή ιδέα είναι να φυτεύεσεις πράσινα βότανα που αποδεδειγμένα καταπολεμούν το άγχος, όπως το χαμομήλι και η λεβάντα.

Μαγείρεμα

Αφού ο κήπος σού προσφέρει όλων των ειδών τα πράσινα λαχανικά, θα πρέπει να σκεφτείς και τη μαγειρική σαν ένα χόμπι με το οποίο μπορείς να ασχοληθείς, για να βγάλεις από το μυαλό σου όλες τις αρνητικές σκέψεις, καθώς επικεντρώνεσαι στο να φτιάξεις κάτι που θα απολαύσεις με το στόμα σου. Το να προσκαλέσεις την οικογένεια και τους φίλους σου να θαυμάσουν τις μαγειρικές σου ικανότητες μπορεί πράγματι να απομακρύνει το στρες σου και να σου προσφέρει ένα ευχάριστο μεσημεριανό γεύμα.