Θεραπεία κιρσών με laser: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Αγγειοχειρουργού

Θεραπεία κιρσών με laser: Η τεχνολογία στην υπηρεσία του Αγγειοχειρουργού

Οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις, τόσο στην απεικόνιση και μελέτη των φλεβών, με την βοήθεια των υπερήχων, όσο και στην τεχνολογία των οπτικών ινών, έχουν φέρει τα laser στην πρώτη γραμμή θεραπείας των κιρσών των κάτω άκρων.

Η θεραπεία κιρσών με laser θεωρείται απόλυτα ριζική με εξαιρετική επιτυχία σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών. Αποτελεί την βασικότερη από τις σύγχρονες, ανώδυνες και αναίμακτες θεραπείες, που εφαρμόζονται, σήμερα, παγκοσμίως. Η μέθοδος του ενδοαυλικού λέιζερ, αντί να απομακρύνει, χειρουργικά, την πάσχουσα φλέβα, κλείνει οριστικά τα τοιχώματά της, αποκαθιστώντας την σωστή κυκλοφορία στο υπόλοιπο υγιές φλεβικό δίκτυο των κάτω άκρων.

Κάθε ασθενής με φλεβική ανεπάρκεια σήμερα μελετάται εξατομικευμένα.

Εποχή πριν την χαρτογράφηση των φλεβών – «Τυφλή» εποχή

Την εποχή της σαφηνεκτομής (παλαιά μέθοδος χειρουργικής αφαίρεσης της σαφηνούς φλέβας), όλοι οι ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια (κιρσούς), αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο: την αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας, είτε αυτή αποτελούσε την πηγή του προβλήματος, είτε όχι!

Πράγματι, πολλές φορές, η πηγή μιας ανεπάρκειας δεν είναι η μείζον σαφηνής φλέβα, την οποία η σαφηνεκτομή απομακρύνει, αλλά, διαφορετικά φλεβικά τμήματα όπως, επικουρικοί κλάδοι της σαφηνούς, διατιτρώσες φλέβες κτλ. Επίσης, σε αρκετές περιπτώσεις σε ασθενείς με κιρσούς, οι πηγές της ανεπάρκειας είναι πάνω από μία και η σωστή, ολοκληρωμένη αντιμετώπιση θα πρέπει να αφορά όλες αυτές τις διαφορετικές εστίες.

Στην χειρουργική περίοδο, λοιπόν, όπου το μοναδικό όπλο του αγγειοχειρουργού ήταν η σαφηνεκτομή, (περίοδος της «τυφλής» αντιμετώπισης της φλεβικής ανεπάρκειας), αφαιρούνταν η σαφηνής φλέβα, μία φλέβα δηλαδή που σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανεπαρκούσε καν, ενώ, ταυτόχρονα, παρέμεναν μέσα στο πόδι παθολογικά φλεβικά τμήματα που χρησίμευαν ως εστίες υποτροπής της νόσου μέσα σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών ή λίγων ετών.

Επιπλέον, άλλος λόγος υποτροπής των κιρσών, μετά από σαφηνεκτομή, αποτελεί η νεοαγγείωση, μία δηλαδή αντίδραση του οργανισμού έναντι στο ξερίζωμα της σαφηνούς (δημιουργία νέων αγγείων στο σημείο του τραυματισμένου αγγείου).

Χαρτογράφηση – Εποχή μελέτης όλων των φλεβικών στελεχών

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η αφαίρεση της σαφηνούς φλέβας σε ασθενείς με προβλήματα και σε άλλα φλεβικά στελέχη, δεν ήταν αποτελεσματική. Επιπλέον, η νεοαγγείωση, μετά την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, ήταν πάντα μία απειλή για την μελλοντική πορεία της νόσου. Έτσι, γεννήθηκε η ανάγκη για παρέμβαση σε στελέχη δυσπρόσιτα, τα οποία, η ανοικτή χειρουργική επέμβαση δεν θα μπορούσε να προσεγγίσει ή θα μπορούσε να προσεγγίσει με αυξημένο χειρουργικό κόστος (πόνος, ουλές, δερματικές δυσμορφίες).

Η εφαρμογή ενδοαυλικών τεχνικών σε άλλα τμήματα του αγγειακού συστήματος, με τα σαφέστατα πλεονεκτήματα μιας ελάχιστα επεμβατικής τεχνικής, έδωσε το έναυσμα της εφαρμογής παρόμοιων τεχνικών και στο φλεβικό σύστημα, γεννώντας την ενδοαυλική χειρουργική στο πεδίο των φλεβικών παθήσεων.

Η Επιστημονική πρόοδος της χαρτογράφησης των φλεβών και η Τεχνολογία σύμμαχοι στη θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών

Τα τελευταία χρόνια, η διεύρυνση της γνώσης της χαρτογράφησης αλλά και η ανάπτυξη της τεχνολογίας του ενδοαυλικού λέιζερ πέρασε την θεραπεία των κιρσών σε ανώτερα επίπεδα. Πλέον, από το 1999 και έπειτα, από πολυάριθμες μελέτες νωρίτερα, σχετικά με τα οφέλη του ασθενή που χειρουργείται με την ενδοαυλική θεραπεία, η οδηγία της Αμερικανικής Αγγειοχειρουργικής εταιρείας και της Αμερικανικής Φλεβολογικής εταιρείας, είναι σαφής: να προτιμάται η ενδοαυλική θεραπεία των κιρσών με θερμοπηξία (ραδιοσυχνότητες ή laser) σε σχέση με την σαφηνεκτομή (οδηγία 11.2) (Gloviczki P., Comerota J., et al, J Vasc Surg 2011;53:2S-28S).

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της υγείας, της άνεσης και της ασφάλειας του ασθενή

Διαδικασία

Υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, ο αγγειοχειρουργός, οδηγεί την οπτική ίνα laser στο σημείο εκείνο που σύμφωνα με τη χαρτογράφηση (η οποία έχει προηγηθεί) ανεπαρκεί. Στη συνέχεια ενεργοποιεί το laser και αποσύρει την ίνα από τη φλέβα, προοδευτικά. Η θερμική ενέργεια του laser είναι αυτή που καταστρέφει, ολοκληρωτικά, το τοίχωμα των φλεβών που πάσχουν, συρρικνώνοντάς τες. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μόνο στο μήκος της πάσχουσας φλέβας αφήνοντας το υπόλοιπο υγιές κομμάτι της φλέβας να λειτουργεί κανονικά.

Το κομμάτι της φλέβας που έχει καεί μετά τη θεραπεία με ενδοαυλικό laser συρρικνώνεται και κλείνει οριστικά.

Αναισθησία και νοσηλεία

Η επέμβαση των κιρσών με laser πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή μέθη, χωρίς να απαιτεί νοσηλεία στην κλινική. Έτσι, άμεσα μετά την επέμβαση, οι κιρσοί εξαφανίζονται και ο ασθενής επιστρέφει στην καθημερινότητά του την ίδια κιόλας ημέρα.

6+1 πλεονεκτήματα μεθόδου

  • Πρόκειται για μία αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδο θεραπείας
  • Η καθοδήγηση του υπερήχου προσφέρει ασφάλεια και ακρίβεια
  • Δεν αφήνει μετεγχειρητικά σημάδια, ουλές ή τομές
  • Ελαχιστοποιεί κάθε ενδεχόμενο μόλυνσης
  • Η αποθεραπεία είναι άμεση
  • Προσφέρει εξαιρετικά κλινικά αποτελέσματα
  • Επιτρέπει την ταυτόχρονη θεραπεία laser και στα δύο πόδια

Σημαντικό είναι ότι η θεραπεία των κιρσών με laser σήμερα, σε έμπειρα χέρια, έχει αποτελέσματα τόσο σε μεγάλες όσο και σε μικρές φλέβες, σε επιφανειακές ή με μεγάλη διάμετρο. Τέλος, αποτελεί εξαιρετική λύση και για ασθενείς με βεβαρημένη υγεία.

Νικόλαος Τσεκούρας, MD, ECFMG, PhD
Αγγειοχειρουργός – Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών
τ. Clinical Fellow Jobst Vascular Institute / University of Michigan/ USA
http://www.dr-tsekouras.gr/