Γνωρίστε τα συμπτώματα και τη θεραπεία στους κιρσούς και τις ευρυαγγείες

κιρσοί (φλεβίτιδα) και οι ευρυαγγείες στα κάτω άκρα

Οι κιρσοί (φλεβίτιδα) και οι ευρυαγγείες στα κάτω άκρα απασχολούν ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με συγκεκριμένη αιτιολογία και συμπτώματα. Τι είναι όμως αυτές οι δύο παθήσεις και τι συμπτωματολογία εκδηλώνουν; Ενημερωθείτε για αυτές τις συχνές φλεβικές παθήσεις παρακάτω.

Κιρσοί

Οι κιρσοί είναι οι διατεταμένες φλέβες των κάτω άκρων που έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο από φλεβική ανεπάρκεια, που δεν έχει λάβει θεραπεία.

Σε αυτήν την περίπτωση οι φλέβες έχουν βλάβη στο τοίχωμά τους και αφήνουν το αίμα να παλινδρομεί και να λιμνάζει στα κάτω άκρα. Όσο πιο μεγάλοι είναι οι κιρσοί, τόσο πιο αργή είναι και η ροή του αίματος. Αυτό αφήνει έδαφος για δημιουργία θρόμβων και περαιτέρω προβλήματα.

Συμπτώματα

  • Οίδημα
  • Πόνος μαζί με βάρος στα κάτω άκρα
  • Καύσος και φαγούρα
  • Κράμπες
  • Μουδιάσματα

Για την θεραπεία της φλεβίτιδας σημαντική είναι η σαφηνεκτομή, η οποία πραγματοποιείται με γενική νάρκωση και χειρουργικές τομές.

Στην σύγχρονη αντιμετώπιση εντάσσονται τα φλεβικά laser, με ποσοστό εκρίζωσης που φτάνει στο 97%. Η φλέβα που έχει καταστραφεί με laser απορροφάται από τον οργανισμό. Δεν πονάει ούτε κατά τη διάρκεια, ούτε μετά την επέμβαση. Ο ασθενής επιστρέφει κανονικά στις δραστηριότητές του μετά το laser.

Ευρυαγγείες

Οι ευρυαγγείες είναι πολύ μικρές φλέβες οι οποίες έχουν μικρό μέγεθος και δεν είναι πολύ ορατές από την επιφάνεια του δέρματος.

Αποτελούν το πρώτο στάδιο της φλεβικής ανεπάρκειας και χρειάζονται μεγάλη προσοχή για να μην φτάσει ο ασθενής στο στάδιο της ανεπάρκειας των φλεβών.

Δεν δίνουν συμπτώματα, μόνο φαίνονται αχνά από την επιφάνεια του δέρματος. Η θεραπεία τους περιλαμβάνει την έγχυση χημικών ουσιών, οι οποίες προκαλούν βλάβη στον αυλό των αγγείων. Επίσης είναι καλό για λίγες ημέρες ο ασθενής να φοράει τις κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης.

Η θερμοπηξία είναι ακόμα μία μέθοδος θεραπείας, όπου μέσα από λεπτή βελόνα μεταφέρονται ραδιοκύματα.

Την τελευταία λέξη της τεχνολογίας αποτελούν τα ειδικά αγγειακά laser που μπορούν να φέρουν αποτελέσματα τόσο σε μικρές ευρυαγγείες όσο και σε μεγαλύτερες.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του αγγειολόγου – αγγειοχειρουργού Γεώργιου Ρόκα.