Φυτά εσωτερικού χώρου για χρώμα και ηρεμία στο σπίτι

Τα φυτά σ’ έναν εσωτερικό χώρο είτε είναι το σπίτι σου είτε ο χώρος εργασίας σου, φέρνουν γαλήνη και ηρεμία, δίνουν χρώμα και βελτιώνουν την ζωή σου αφού καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Ταυτόχρονα όμως διακοσμούν και τον χώρο και σε βοηθούν να φτιάξεις κάποιες δύσκολες γωνίες του σπιτιού.

Βέβαια η συντήρηση τους πολλές φορές σε προβληματίζει. Θέλουν πολύ φως ή μπορούν και χωρίς αυτό; Τι γίνεται με το πότισμα τους; Σίγουρα έχεις πετάξει κι εσύ αρκετές γλάστρες με ξερά φυτά. Δες λοιπόν φυτά τα οποία μπορούν να συντηρηθούν πολύ εύκολα μέσα στο σπίτι σου και να ζήσουν για αρκετό χρόνο.

1. Πόθος

phito pothos

Αλλιώς ονομάζεται και κισσός του διαβόλου. Ένα φυτό που το μόνο που ζητάει είναι άφθονη υγρασία, γι’ αυτό μπορεί να επιβιώσει τόσο σε γλάστρα όσο και σε βάζο με νερό. Έτσι διακοσμεί άνετα πολλά μέρη του σπιτιού με τα πράσινα φύλλα του. Είναι κατάλληλο για τους αρχάριους αφού είναι αρκετά εύκολο φυτό.

2. Χαμαιδωρέα

diakosmitiko fito xamaidorea

Ένας μικρός φοίνικας στο σπίτι σου. Μπορεί να μεγαλώνει αργά αλλά απλώνει τα φύλλα της και γεμίζει τον χώρο. Χρειάζεται ημισκιερό μέρος. Ακόμη καθαρίζει τον αέρα οπότε είναι κατάλληλο για χώρους όπου λειτουργεί συχνλα κλιματιστικό (ένα γραφείο για παράδειγμα).

3. Σπαθίφυλλο

spathifillo

Γνωστό, εντυπωσιακό και αγαπημένο. Ονομάστηκε έτσι επειδή τα φύλλα του και τα λουλούδια του έχουν το σχήμα σπαθιού. Προσαρμόζεται σε διαφορετικές συνθήκες, σε σπίτια και σε γραφεία. Θέλει υγρασία αλλά όχι πολύ φως. Είναι κι αυτό το φυτό ένα πολύ καλό καθαριστικό του αέρα.

4. Ορχιδέα

orxidea

Γοητευτικό λουλούδι που σίγουρα θα αγαπήσεις κι εσύ. Απαιτεί βέβαια μία ιδιαίτερη φροντίδα αλλά αξίζει. Αυτό που χρειάζεται είναι πολύ φως σ’ όλη τη διάρκεια της μέρας ενώ όσον αφορά το πότισμα θέλει μόνο μία φορά την εβδομάδα.

5. Φτέρη

fito esoterikou xorou fteri

Είναι φυτό που προέρχεται από τροπικές χώρες. Αγαπάει τη ζέστη και το πότισμα αλλά φοβάται τα ρεύματα αέρα. Μπορεί  να αναπτυχθεί άνετα και μέσα σε εντυπωσιακές γυάλινες γλάστρες. Μπορεί να μην βγάζει άνθη είναι όμως ένα πολύ εντυπωσιακό λουλούδι.

6. Καλαθέα

kalathea fito

Εντυπωσιακό φυτό με φύλλα που είναι δίχρωμα και τρίχρωμα. Προφυλαγμένο από ήλιο και αέρα, σε ένα ζεστό περιβάλλον στολίζει το σπίτι και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Επίσης, ανήκει στα φυτά εκείνα που καθαρίζουν τον αέρα. Τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει συχνότερο πότισμα ενώ το χειμώνα μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετή.

7. Φίκος

fikos mpentzamin

Φυτό με πολλές ποικιλίες που σίγουρα όλοι γνωρίζουμε μία από αυτές. Στην φωτογραφία είναι ένας φίκος μπέντζαμιν. Είναι από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου. Στην χώρα μας βέβαια μπορεί να αντέξει και στο μπαλκόνι. Με συχνό πότισμα, μπορεί να μας συντροφεύει για πολλά χρόνια.

8. Κάκτοι

kaktoi

Εντυπωσιακοί, άλλοι με άνθη κι άλλοι με αγκάθια. Υπάρχουν πολλά είδη κάκτων. Το καλοκαίρι μπορούν να ζήσουν στο μπαλκόνι σου και το χειμώνα σε θέσεις με φως μέσα στο σπίτι. Αντέχουν πολύ και δεν θέλουν συχνό πότισμα. Απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα.

9. Ποϊνσέτια

poisentia louloudi

Το γνωστό Αλεξανδρινό. Το λουλούδι αυτό είναι αυτό που στολίζει πολλά σπίτια την περίοδο των γιορτών και των Χριστουγέννων με τα κατακόκκινα φύλλα-λουλούδια του. Αγαπάει το φως και το νερό. Με την σωστή συντήρηση μπορεί να ζήσει για χρόνια.

10. Τηλέγραφος

tilegrafos fito

Πολύ κοινό φυτό και εύκολο. Έχει εντυπωσιακό χρώμα που θα τραβήξει αμέσως τα βλέμματα. Χρειάζεται αρκετό νερό και φως. Θέλει όμως προσοχή αφού δεν αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Μεγαλώνει πολύ γρήγορα και μπορεί άνετα να διακοσμήσει γωνίες και δοκάρια.