Ενδομητρίωση- Πρόληψη και θεραπεία μέσω της λαπαροσκόπησης

Ενδομητρίωση- Πρόληψη και θεραπεία μέσω της λαπαροσκόπησης

Ως ενδομητρίωση ορίζουμε την πάθηση κατά την οποία το ενδομήτριο αναπτύσσεται έξω από την μήτρα. Το ενδομήτριο, είναι ένας ιστός ο οποίος φυσιολογικά αναπτύσσεται μέσα στην μήτρα και αποβάλλεται κάθε μήνα με την έμμηνο ρύση. Κατά την ενδομητρίωση, όταν δηλαδή αναπτύσσεται έξω από την μήτρα, προσκολλάται σε όργανα όπως οι σάλπιγγες, οι ωοθήκες, η περιοχή πίσω από την μήτρα, η ουροδόχος κύστη και το έντερο.

Τι συμβαίνει κατά την ενδομητρίωση;

Όταν η πάθηση αυτή εκδηλώνεται, στα σημεία που προσκολλάται ο ιστός αναπτύσσονται κύστες από αίμα των οποίων το μέγεθος μπορεί να είναι από μερικά χιλιοστά ως εκατοστά. Οι κύστες αυτές αιμορραγούν κατά την έμμηνο ρύση αλλά δεν αποβάλλονται από τον οργανισμό με αποτέλεσμα να δημιουργούν φλεγμονές. Οι φλεγμονές αυτές καθιστούν δύσκολη την φυσιολογική δραστηριότητα των οργάνων που συνδέονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος πόνος, ο οποίος εκδηλώνεται κυρίως κατά την σεξουαλική επαφή.

Τι συμβαίνει κατά την ενδομητρίωση;

Συμπτωματολογία

Από τα πιο συνήθη συμπτώματα, είναι οι έντονοι πόνοι πριν από την περίοδο και η δυσμηνόρροια, οι πόνοι κατά την σεξουαλική επαφή αλλά και οι πόνοι εκτός περιόδου σε καθημερινή βάση, κάτω χαμηλά στην κοιλιά και πίσω χαμηλά στην μέση. Επίσης κατά την διάρκεια της περιόδου η γυναίκα έχει πολύ έντονη ροή που ξεπερνά το φυσιολογικό, ενώ η περίοδός της συνήθως διαρκεί παραπάνω μέρες από το κανονικό. Άλλα συμπτώματα είναι η διάρροια, ο μετεωρισμός, η επώδυνη συχνοουρία και το αίσθημα κόπωσης.

Ενδομητρίωση και Επικινδυνότητα

Η ενδομητρίωση παρατηρείται στις γυναίκες 25-40 ετών και είναι κατά βάση κληρονομική, μπορεί όμως να εκδηλωθεί και χωρίς να υπάρχει ιστορικό. Ο λόγος που η πάθηση πρέπει να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα, είναι το γεγονός ότι προκαλεί υπογονιμότητα. Πρόσφατες έρευνες δίνουν την εκτίμηση ότι το 40% των γυναικών που έχουν ενδομητρίωση αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα και προβλήματα υπογονιμότητας. Μετά την θεραπεία της πάθησης, η ικανότητα σύλληψης αποκαθίσταται, ενώ αν η ασθενής δεν κάνει κάτι για να την αντιμετωπίσει, η υπογονιμότητά της αυξάνεται.

Διάγνωση

Το πρώτο μέρος της διάγνωσης στηρίζεται στην λήψη λεπτομερούς ιστορικού από την ασθενή. Στην συνέχεια ο γιατρός θα προβεί σε ενδοκολπική εξέταση με υπερηχογράφημα. Αν διαπιστώσει την ύπαρξη κυστών θα προτείνει στην ασθενή του λαπαροσκόπηση η οποία είναι πιο αξιόπιστη.

Τι είναι η λαπαροσκόπηση

Τι είναι η λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση εξετάζει λεπτομερώς την υγεία των πυελικών οργάνων και εφαρμόζεται με το ενδοσκόπιο ή αλλιώς λαπαροσκόπιο. Το ενδοσκόπιο περνά μέσα από μία μικρή τομή που έχει πραγματοποιήσει ο γιατρός στην κοιλιά της ασθενούς. Αυτό φέρει στο μπροστινό του μέρος μια μικρή κάμερα κι ένα μικρό φως. Το όργανο συνδέεται με κάμερα κι έτσι ο γιατρός μπορεί να δει καθαρά που έχουν αναπτυχθεί κύστες. Η εξέταση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Σε περίπτωση που η πάθηση της ασθενούς είναι σε προχωρημένο στάδιο, οι κύστες αφαιρούνται χειρουργικά μέσω της λαπαροσκόπησης, διαφορετικά ο γιατρός ανάλογα με το πόσο έχει προχωρήσει η πάθηση χορηγεί στην ασθενή αγωγή. Διαβάστε περισσότερα για την λαπαροσκόπηση.