Αυτά τα συμπτώματα “μαρτυρούν” εγκυμοσύνη

Μήπως είσαι έγκυος; Η απόδειξη είναι το τεστ κυήσεως. Αλλά ακόμη και πριν “χάσεις” μια περίοδο, ίσως υποψιάζεσαι (ή ελπίζεις) ότι είσαι έγκυος. Για μερικές γυναίκες, τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα της εγκυμοσύνης αρχίζουν κατά τις πρώτες εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Παρακάτω, μπορείς να δεις τι ακριβώς μπορεί να βιώσεις, ακόμα και πριν την καθυστέρηση. Από τη ναυτία και την ευαισθησία στο στήθος, μέχρι τις ζαλάδες και τις εναλλαγές της διάθεσης…

Κλασικά συμπτώματα εγκυμοσύνης ακόμα και πριν την καθυστέρηση περιόδου:
Εκτός από μια “χαμένη” περίοδο, τα πρώτα σημάδια και συμπτώματα της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ευαισθησία και πρήξιμο στο στήθος
Νωρίς στην εγκυμοσύνη οι ορμονικές αλλαγές στο σώμα μπορεί να κάνουν το στήθος πιο ευαίσθητο σε κάθε άγγιγμα, ή και πιο ερεθισμένα. Επίσης, μπορεί να αισθάνεσαι το στήθος σου πιο μεγάλο και βαρύτερο από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες κύησης.

Ναυτία με ή χωρίς εμετό
Η πρωινή αδιαθεσία, η οποία μπορεί να χτυπήσει ανά πάσα στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, αρχίζει μερικές φορές τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Αν και η αιτία της ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ξεκάθαρη, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης ενδέχεται να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Οι έγκυες γυναίκες μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι μυρωδιές που ποτέ στο παρελθόν δεν τις ενοχλούσαν, τώρα τους προκαλούν ναυτία.

Αυξημένη ούρηση
Μπορεί να αρχίσεις να πηγαίνεις στην τουαλέτα πολύ πιο συχνά απ’ ό,τι συνήθως.

Κόπωση
Η κόπωση κατέχει επίσης υψηλή θέση μεταξύ των πρόωρων συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια της πρώιμης εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της ορμόνης προγεστερόνης εκτοξεύονται στα ύψη, κάτι που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι αυξημένη υπνηλία.

Απέχθεια για κάποιες τροφές και αυξημένη επιθυμία για άλλες
Όταν είσαι έγκυος, μπορεί να “πιάσεις” τον εαυτό σου να επιθυμεί ξαφνικά συγκεκριμένες τροφές. Η λαχτάρα για φαγητό είναι ένα πολύ κοινό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Όπως τα περισσότερα άλλα συμπτώματα, αυτές οι διατροφικές προτιμήσεις μπορεί επίσης να οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές.

Καθυστέρηση περιόδου – Άλλα συμπτώματα εγκυμοσύνης:
Μερικές φορές τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστά ή προφανή. Εάν είσαι έγκυος, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσεις:

Ελαφρά αιμορραγία
Μερικές φορές μια μικρή ποσότητα κολπικής αιμορραγίας είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Γνωστή ως η “αιμορραγία εμφύτευσης”, αυτό συμβαίνει όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, περίπου 10 έως 14 ημέρες μετά από τη σύλληψη. Αυτή η αιμορραγία γενικά διαρκεί για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και συμβαίνει περίπου τις ημέρες της κανονικής έμμηνου ρύσεως. Γι’ αυτό και πολλές γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται εγκαίρως ότι είναι έγκυες και απλά πιστεύουν ότι έχουν μια πολύ ελαφριά περίοδο. Η αιμορραγία εμφύτευσης είναι όντως πολύ ελαφρύτερη από την έμμηνο ρύση.

Πόνοι
Μερικές γυναίκες βιώνουν ήπιους πόνους (κράμπες) στη μήτρα νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Αλλαγές διάθεσης
Η “πλημμύρα” των ορμονών στο σώμα σου στην αρχή της εγκυμοσύνης μπορεί να σε κάνουν ασυνήθιστα συναισθηματική, αλλά και… κυκλοθυμική.

Ζάλη
Η εγκυμοσύνη κάνει τα αιμοφόρα αγγεία σου να διαστέλλονται και την αρτηριακή πίεσή σου να μειωθεί. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να έχεις συχνές ζαλάδες.

Δυσκοιλιότητα
Οι ορμονικές αλλαγές κάνουν το πεπτικό σύστημα να μειώνει τους ρυθμούς του, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Πέρα από αυτά, η βασική θερμοκρασία του σώματός σου (δηλαδή η θερμοκρασία σου όταν ξυπνάς το πρωί) θα μπορούσε να παρέχει πρώιμη ένδειξη για την εγκυμοσύνη. Η βασική θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται ελαφρώς αμέσως μετά την ωορρηξία και παραμένει σε αυτό το επίπεδο μέχρι την επόμενη περίοδό σου. Εάν έχεις καταγράψει τη δική σου βασική θερμοκρασία σώματος γενικά στη ζωή σου, για να καθορίσεις πότε έχεις ωορρηξία, σε περίπτωση που συνεχίσει να ανεβαίνει για περισσότερο από δύο εβδομάδες, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι είσαι έγκυος.

Είσαι πραγματικά έγκυος;
Δυστυχώς, όλα αυτά τα σημάδια και συμπτώματα δεν είναι μοναδικά για την εγκυμοσύνη. Μερικά μπορεί να υποδεικνύουν απλώς ότι έχεις αρρωστήσει ή ότι η περίοδός σου είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Ομοίως, μπορεί να είσαι έγκυος, χωρίς να αντιμετωπίσεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Επίσης, αν “χάσεις” μια περίοδό ή παρατηρήσεις κάποια από τα παραπάνω σημάδια, ίσως θα πρέπει να κάνεις ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Εάν είναι θετικό, κλείσε ραντεβού με το γιατρό σου. Όσο πιο γρήγορα επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη σου, τόσο πιο γρήγορα μπορείς να αρχίσεις την κατάλληλη προγεννητική φροντίδα.