Αίσθημα ανικανοποίητου & πώς να το πολεμήσεις

Οι περισσότεροι άνθρωποι στη ζωή μας βιώνουμε έστω και μία φορά το συναίσθημα πως κάτι μας λείπει, πως η καθημερινότητά μας δεν είναι πλήρης, ότι δεν είμαστε ευτυχισμένοι στο μέγιστο βαθμό.

Όλοι γνωρίζουμε πως είναι το συναίσθημα να μας λείπει κάτι. Αυτό είναι κάτι κοινό και πανανθρώπινο. Θεωρούμε πως τίποτα δεν έχει νόημα χωρίς αυτό το “κάτι”. Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση πως αν βρούμε το κομμάτι που λείπει, όλα θα είναι καλύτερα, αρκεί να το βρούμε και να το προσθέσουμε στη ζωή μας.

Αρχικά, να σου πω πως είναι εντάξει να το νιώθουμε αυτό. Αν νιώθαμε πως τα έχουμε άλλωστε όλα, τι θα μας παρακινούσε σε νέους στόχους σε δράση, εξερεύνηση και προσωπική εξέλιξη; Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε πως ακόμα και αν δεν βρούμε αυτό το “μυστικό συστατικό” που λείπει από τη ζωή μας,πάλι μπορούμε να είμαστε χαρούμενοι με όλα αυτά που ήδη έχουμε. Αυτό ονομάζεται ευγνωμοσύνη. Πότε ήταν η τελευταία φορά που αισθάνθηκες ευγνώμων για όλα αυτά που έχεις, μη γκρινιάζοντας για όλα αυτά που σου λείπουν;

Μερικές φορές είμαστε τόσο αφοσιωμένοι σε αυτό που δεν έχουμε και στο κυνήγι του, που χάνουμε την ουσία και την αξία αυτού που ήδη έχουμε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να υπάρχουν πράγματα που ονειρευόμαστε να πετύχουμε, να αποκτήσουμε, να νιώσουμε, να κερδίσουμε. Τι θα έλεγες αυτή τη βδομάδα να εστιάσεις σε όλα αυτά που ήδη έχεις, ξεκουράζοντας λίγο το σώμα και τη ψυχή σου από την προσπάθεια να βρεις αυτό που σου λείπει; Να αφιερώσεις πραγματικό και ποιοτικό χρόνο στους ανθρώπους που αγαπάς, στις σχέσεις που εκτιμάς, στα μικρά καθημερινά πράγματα που σε διασκεδάζουν όπως να πιεις τον αγαπημένο σου καφέ, να κοιμηθείς λίγο παραπάνω, να διαβάσεις ξανά και ξανά το αγαπημένο σου βιβλίο, να κοιτάξεις παλιές φωτογραφίες, από εκείνες που το χαμόγελό σου έμοιαζε σαν την λέξη ευτυχία, που παίρνει σάρκα και οστά.

Μπορείς παράλληλα να συνεχίσεις να δουλεύεις για τα όνειρά σου, για όλα αυτά που σου αξίζουν και θα έρθουν όπως ήρθαν και όλα αυτά που ήδη έχεις. Οπότε αυτή την εβδομάδα σε παροτρύνω να εστιάσεις το βλέμμα σου στο παρόν, σε όλα αυτά που έχεις, σε όλα εκείνα που ζεις καθημερινά και σε πλημμυρίζουν ζεστά συναισθήματα. Αυτή τη βδομάδα, κάθε βράδυ λίγο πριν κοιμηθείς θέσε στον εαυτό σου το εξής ερώτημα:

‘Τι με έκανε σήμερα να χαμογελάσω; Τι ήταν αυτό που με γέμισε ενέργεια, αισιοδοξία, αγάπη και ελπίδα;’

Στο τέλος της εβδομάδας θα εκπλαγείς με τις απαντήσεις που θα έχεις δώσει και κυρίως με τις συνειδητοποιήσεις που θα έχεις κάνει. Για όλα αυτά που έχεις, για τους ανθρώπους που λατρεύεις, για τη ζωή σου που είναι τελικά πιο πολύχρωμη απ’ όσο φαντάζεσαι!

Γεωργία Κανελλοπούλου, ψυχολόγος