Η επιστήμη μίλησε: Ποιο μακιγιάζ μας κάνει ελκυστικές

H ομορφιά είναι σχετική. Και στην πραγματικότητα, το μόνο που μετράει είναι η δική σου γνώμη – πόσο όμορφη νιώθεις εσύ. Ωστόσο, το πόσο ελκυστική νιώθει κάθε γυναίκα δεν έχει καμία σχέση με την εμφάνισή της. Η ομορφιά θα έπρεπε να είναι διασκεδαστική και απελευθερωτική, επειδή -ας είμαστε ειλικρινείς- όλα ξεκινάνε από τον εγκέφαλό μας.

Είμαστε ευχαριστημένες με την εμφάνισή μας; Δεν είμαστε; Θέλουμε να πιστεύουμε τους άλλους όταν μας λένε ότι είμαστε όμορφες; Από την άλλη πλευρά, η σχέση που έχουμε εμείς οι γυναίκες με το μακιγιάζ είναι περίπλοκη. Κάποιες από εμάς είμαστε καλλιτέχνιδες και με τη βοήθεια των πινέλων, μεταμορφωνόμαστε. Άλλες είμαστε οπαδοί του less is more.

Η δύναμη του κόκκινου κραγιόν

Μελέτες έχουν δείξει πως το γυναικείο πρόσωπο φαίνεται πιο ελκυστικό και στα δύο φύλα όταν η γυναίκα είναι στις μέρες της ωορρηξίας, όταν δηλαδή είναι πιο γόνιμη. Εκείνες τις μέρες, αυξάνεται η συγκέντρωση των οιστρογόνων συγκριτικά με την προγεστερόνη. Η ορμονική αυτή αλλαγή ενισχύει την αγγειακή κυκλοφορία του αίματος κάτω από την επιφάνεια της επιδερμίδας και έχει ορατά σημάδια – πιο ροδαλά μάγουλα και πιο κόκκινα χείλη.

Πηγαίνοντάς το ένα βήμα παρακάτω, μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ διερεύνησε το κατά πόσο μια γυναίκα που φορά κόκκινο κραγιόν είναι όντως πιο ελκυστική. Ο δρ Geoff Beattie, επικεφαλής της μελέτης, βρήκε πως τα κόκκινα χείλη τραβούσαν τα βλέμματα κατά μέσο όρο στα 7,3 δευτερόλεπτα.

«Οι γυναίκες τείνουν να έχουν φυσικά πιο σκούρο χρώμα γύρω από τα μάτια και τα χείλη τους από άντρες με την ίδια απόχρωση δέρματος. Όταν οι γυναίκες χρησιμοποιούν καλλυντικά για να σκουρύνουν τα μάτια και τα χείλη, υπερτονίζουν αυτή τη διαφορά του φύλου, κάνοντας το πρόσωπο να δείχνει πιο θηλυκό» σχολίασε ο δρ Richard Russell, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Κολέγιο Gettysburg.

Ο ρόλος της επιδερμίδας

Η βάση και το makeup παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο στο πόσο πιο ελκυστική θα δείχνει μια γυναίκα καθώς οι ειδικοί συμφωνούν πως ο ομοιόμορφος τόνος της επιδερμίδας δίνει την αίσθηση της νεότητας.

«Το χρώμα και η κατάσταση της επιδερμίδας επηρεάζουν την αντίληψη της ηλικίας, της υγείας και της ελκυστικότητας ενός ανθρώπου» τόνισε ο δρ Bernhard Fink, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Göttingen που μελετά την εξελικτική ψυχολογία των προτιμήσεων στο ζευγάρωμα στους ανθρώπους.

Το makeup είναι αποτελεσματικό επειδή υπερτονίζει (ή κατασκευάζει) τα φυσικά χαρακτηριστικά της νεότητας, της γονιμότητας και της σεξουαλικής διαθεσιμότητας, κάνοντας έτσι μια γυναίκα να δείχνει πιο ελκυστική. «Ο τόνος του δέρματος φαίνεται πως είναι ένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο της ηλικίας, ενώ το χρώμα του είναι πιο ισχυρός δείκτης της υγείας του προσώπου» συμπληρώνει ο Fink.

Και το κίνημα #nomakeupselfie;

Για τις ανάγκες μελέτης στο Quarterly Journal of Experimental Psychology έδειξαν σε άντρες και γυναίκες φωτογραφίες γυναικείων προσώπων με διαφορετική ποσότητα makeup. Τους ρώτησαν ποιο look έβρισκαν οι ίδιοι πιο ελκυστικό και ποιο εκτιμούσαν πως θα προτιμούσε το αντίθετο φύλο.

Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες συμφώνησαν, βρίσκοντας ελκυστική την ίδια ποσότητα μακιγιάζ, οι γυναίκες όμως θεώρησαν πως οι άντρες θα προτιμούσαν τις γυναίκες που είναι πιο βαμμένες απ’ όσο άρεσε στις ίδιες, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ίσχυε. «Εύχομαι αυτό να είναι μια εξέλιξη» έγραψε η Alicia Keys για το κίνημα no-makeup. «Επειδή δεν θέλω να καλύπτω τίποτε πια. Ούτε το πρόσωπο, ούτε το μυαλό, ούτε τις σκέψεις μου, ούτε τα όνειρά μου, ούτε τα προβλήματά μου, ούτε την συναισθηματική μου ανάπτυξη. Τίποτε.»

Μπορεί να το κάνει. Το ίδιο κι εσύ. Με άλλα λόγια, το μακιγιάζ έχει να κάνει με το τι νιώθεις και τι εκπέμπεις εσύ μέσα από αυτό. Είναι μια επιλογή.