Η Αυθεντική Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα με Κρατσανιστό Φύλλο

Αυτή η Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι η πιο νόστιμη που έχω φάει ποτέ. Παραδοσιακή Κεφαλονίτικη συνταγή της γιαγιάς και ακόμα πιο πίσω, που πραγματικά αξίζει να δοκιμάσετε.

Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα

Υλικά για τη γέμιση:

  • 400γρ μοσχάρι σπάλα
  • 400γρ χοιρινό σπάλα ή μπούτι
  • Φάνσυ ρύζι για γεμιστά
  • 1 1/2 κονκασέ αλεσμένο στο μούλτι
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
  • 2κ.σ μαντζουράνα
  • 1 μικρό ξυλάκι κανέλας
  • 1 ποτήρι νερού κρασί
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι

Υλικά για το φύλλο:

  • 400γρ αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 αυγά
  • 1/2 κουτ.γλ αλάτι
  • 1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
  • νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1 ποτήρι νερού)

Εκτέλεση:

Σε μία κατσαρόλα ρίχνω το ελαιόλαδο και τσιγαρίζω ένα μεγάλο τριμμένο κρεμμύδι.
Κόβω το κρέας σε μικρά κομματάκια και το ρίχνω και αυτό να τσιγαριστεί.
Προσθέτω αλάτι πιπέρι και το αφήνω μέχρι να πιει τα ζουμιά που θα βγάλει και να μείνει πάλι με το λάδι του και σβήνω με το κρασί.

Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα

Μόλις εξατμιστεί ρίχνω την ντομάτα, ένα μικρό ξυλάκι κανέλας και τη ζάχαρη.
Προσθέτω 2 ποτήρια νερό, χαμηλώνω σε μέτρια φωτιά και το αφήνω να βράσει μέχρι να μαλακώσει το κρέας, περίπου 1 ώρα.
Μόλις είναι έτοιμο και έχει δέσει η σάλτσα, ρίχνω τη μαντζουράνα και σβήνω το μάτι. Προσοχή! θα πρέπει να υπάρχει αρκετό ζουμάκι στην κατσαρόλα, αλλά να έχει πήξει και όχι να είναι νερουλό.
Από αυτό το ζουμάκι κρατάω στην άκρη ένα φλιτζανάκι του καφέ, παίρνοντας από το πάνω μέρος που έχει περισσότερο λαδάκι.

Φύλλο Εκτέλεση:

Σε μία λεκάνη βάζω το αλεύρι και κάνω στη μέση μία βαθιά λακκούβα.
Ρίχνω το αλάτι, το ελαιόλαδο, τα αυγά και ανακατεύω με τα χέρια μου.
Ρίχνω σιγά σιγά το νεράκι όσο πάρει μέχρι να γίνει μία εύπλαστη ζύμη.
Το αφήνω λίγο να ξεκουραστεί και ύστερα ανοίγω το φύλλο και χωρίζω τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα που θα χρησιμοποιήσουμε στη βάση να είναι λίγο μεγαλύτερο από το άλλο.

Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα

Ανοίγουμε με τον πλάστη ένα λεπτό φύλλο, που να εξέχει αρκετά από το ταψί και το στρώνουμε σε καλά λαδωμένο ταψί.
Ρίχνουμε μέσα το κρέας προσεκτικά να μην τρυπηθεί η ζύμη και το απλώνουμε καλά. Πασπαλίζουμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια με ρυζάκι(περίπου 8-9 χούφτες) και το πατάμε με ένα κουτάλι να βυθιστεί μέσα στο ζουμί.
Αν δείτε ότι η σάλτσα δεν έχει αρκετό ζουμί, μπορείτε να προσθέσετε λίγο νεράκι.

Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα

Σκεπάζουμε από πάνω με το υπόλοιπο φύλλο και κλείνουμε τα πλαινά με το κάτω φύλλο. Με το ζουμάκι που έχουμε κρατήσει, αλείφουμε την πίτα μας και πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο πιπέρι και ζάχαρη.

Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα
Ψήνουμε για μία ώρα στους 180 μέχρι σε προθερμασμένο φούρνο.

Κεφαλονίτικη Κρεατόπιτα

Πρασόπιτα με Σπιτικό Φύλλο

Κιμαδόπιτα Μούρλια!!!

Κασερόπιτα με Φύλλο Σφολιάτας & Κρέμα Γάλακτος

No Comments Yet

Αφήστε το μήνυμά σας