Τραπέζι Καθαράς Δευτέρας με Ποικιλία Γεύσεων. Παραδοσιακές & Νηστίσιμες Συνταγές

Ένα πλούσιο τραπέζι, με νόστιμα ορεκτικά και θαλασσινά για την Καθαρά Δευτέρα είναι ότι χρειαζόμαστε για να υποδεχτούμε τη σαρακοστή. Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας που ετοίμασα για σας δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ένα άλλο οποιοδήποτε τραπέζι. Και οι 6 συνταγές είναι δοκιμασμένες και πεντανόστιμες. Καλή επιτυχία!

Τραπέζι Καθαράς Δευτέρας

1. Σουπιές με σπανάκι

Υλικά:

  • 1 κιλό σουπιές
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι άνηθος ψιλοκομμένος
  • 1½ φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κονκασέ
  • συμπυκνωμενός χυμό ντομάτας
  • αλατι πιπερι

Εκτέλεση συνταγής:

Σε βραστό νερό ζεματίζουμε τις σουπιές, κρατάμε το ζουμί και ύστερα τις κόβουμε σε λωρίδες. Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά το σπανάκι. Σε κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και προσθέτουμε τις σουπιές. Σοτάρουμε για μερικά λεπτά και προσθέτουμε το σπανάκι. Ανακατεύουμε καλά να μαραθεί λίγο το σπανάκι και προσθέτουμε 1 φλιτζάνι ζωμό από τις σουπιές. Μόλις πάρει βράση το φαγητό μας, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μισό και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα.

2. Χταπόδι ξυδάτο

Υλικά:

  • 1 χταπόδι
  • ξύδι ή κόκκινο κρασί
  • λίγο ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • κόκκους πιπέρι κατά βούληση
  • 2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση συνταγής:

Το μυστικό για μαλακό χταπόδι είναι να το βράσουμε χωρίς νερό, μόνο με τα υγρά του και να προσθέσουμε λίγο ξύδι ή κόκκινο κρασί.

Το βράζουμε σε χαμηλή φωτιά λοιπόν, με ξύδι ή κρασί, τους κόκκους πιπέρι και τα φύλλα δάφνης μέχρι να πιει τα υγρά του και κάθε τόσο το τσιμπάμε να δούμε αν έχει μαλακώσει. Μόλις μαλακώσει αρκετά τότε είναι έτοιμο.
Το βγάζουμε να κρυώσει και κόβουμε σε κομμάτια. Ρίχνουμε ρίγανη, ξύδι, το ελαιόλαδο και έτοιμος ο μεζές μας.

3. Μύδια σαγανάκι

μύδια σαγανάκι

Εδώ η συνταγή

4. Ταραμοσαλάτα

Υλικά:

  • 6 φέτες ψωμί (μόνο η ψίχα)
  • 200γρ. ταραμάς λευκός
  • 2 κ.σ. κρεμμύδι λιωμένο
  • 150-200 mlελαιόλαδο
  • 2 λεμόνια (ο χυμός τους)

Εκτέλεση συνταγής:

Μουσκεύουμε το ψωμί σε νερό και το στραγγίζουμε. Με το multi αναμειγνύουμε όλα τα υλικά εκτός από το λάδι και το λεμόνι. Προσθέτουμε το λάδι λίγο λίγο ενώ έχουμε το μίξερ σε λειτουργία. Τέλος, προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό λεμονιού και δοκιμάζουμε ενδιάμεσα να δούμε αν η γεύση μας ικανοποιεί.

5. Σαλάτα Πιάζ

Υλικά:

  • 300γρ. φασόλια μαυρομάτικα
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 1 ντομάτα κομμένη σε κυβακια
  • 1 κοκκινη πιπερια κομμενη σε κυβους
  • 1 πράσινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
  • 1 φλιτζ. φύλλα ψιλοκομμένα μαϊντανού
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι (ο χυμός του)
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής:
Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε σαλατιέρα. Προσθέτουμε στα φασόλια όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε κρύα τη σαλάτα μας.

6. Μελιτζανοσαλάτα

Εδώ η συνταγή

No Comments Yet

Αφήστε το μήνυμά σας