Παραδοσιακός Σπιτικός Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

σπιτικος χαλβάς σιμιγδαλένιος

Ο χαλβάς από σιμιγδάλι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που το φτιάχνουμε κυρίως τη σαρακοστή αφού είναι νηστίσιμος. Έχει αραβικές ρίζες και το όνομά του hulw (χαλβά) σημαίνει γλυκό. Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι ο πιο γρήγορος, εύκολος και ελαφρύς σε σχέση με άλλους.

Χαλβάς Σιμιγδαλένιος

Υλικά:
2 φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1 φλ. ελαιόλαδο
3/4 φλ. αμύγδαλα λευκά καβουρδισμένα
1/2 φλιτ. ξανθές σταφίδες

Για το σιρόπι

5 φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
1 φλ. μέλι
Φλούδα από πορτοκάλι
1/4 κ.γλ γαρύφαλλο
1 πρέζα κανέλα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζουμε πρώτα το σιρόπι μας, βράζουμε το νερό και προσθέτουμε το μέλι με τη ζάχαρη και τα μυρωδικά για 5-7 λεπτά και το βάζουμε στην άκρη.
Ψήνουμε τα αμύγδαλα στο φούρνο για 5-6 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα πάνω σε λαδόκολλα.
Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μέχρι να κάψει και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιμιγδάλι ενώ ανακατεύουμε διαρκώς με μία ξύλινη κουτάλα να μην μας αρπάξει. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα και μόλις ο χαλβάς πάρει ένα όμορφο καστανό χρώμα, ρίχνουμε και τις σταφίδες. Σιγά σιγά ρίχνουμε μέσα και το σιρόπι και αφήνουμε να απορροφηθεί όλο. Πολλή προσοχή να μην καούμε με το σιρόπι γιατί όταν το ρίχνουμε πιτσιλάει. Όση ώρα ανακατεύετε μπορείτε να το τραβήξετε από το μάτι αν δείτε ότι πετάγεται πολύ.
Τραβάμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με μία πετσέτα την κατσαρόλα για 5-8 λεπτά. Βάζουμε σε φόρμα τον χαλβά μας και είμαστε έτοιμοι !!!!

Ξεφορμάρουμε αφού κρυώσει καλά και σερβίρουμε με συνοδεία γλυκό του κουταλιού ή παγωτό !!!!