Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

Σε όλους μας έχει συμβεί σε κάποια στιγμή να έχουμε λιγούρα για κάτι συγκεκριμένο, είτε γλυκό, όπως η σοκολάτα, είτε αλμυρό, όπως το τυρί.

Υπάρχουν, μάλιστα πολλοί άνθρωποι που έχουν λιγούρες ακόμα και για… πάγο!

Κάθε φορά που έχουμε λιγούρα, είναι ένας τρόπος του οργανισμού μας, να μας πει ότι έχει κάποια ανάγκη για συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε τι σημαίνουν οι λιγούρες που έχετε ορισμένες φορές και τι πρέπει να κάνετε στην κάθε περίπτωση:

Λιγούρα για… σοκολάτα

Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε μαγνήσιο, οπότε, όταν έχετε λιγούρα για σοκολάτα, μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι έχετε έλλειψη από αυτό το πολύ σημαντικό, για την υγεία της επιδερμίδας και των μαλλιών σας, μέταλλο.

Επίσης, τα επίπεδα μαγνησίου στον οργανισμό πέφτουν κατά το δεύτερο μισό της περιόδου στην γυναίκα (έμμηνος ρύση), κάτι που σημαίνει ότι οι λιγούρες για σοκολάτα είναι πιο έντονες εκείνες τις ημέρες.

Τέλος, η κατανάλωση αλκοόλ, καφέ, τσαγιού και ανθρακούχων αναψυκτικών μειώνει τα επίπεδα μαγνησίου, οπότε είναι πιθανό να νιώσετε την ανάγκη για λίγη σοκολάτα μετά τον πρωινό καφέ.

Αν νιώθετε την ανάγκη να φάτε σοκολάτα, προτιμήστε εκείνες που έχουν τουλάχιστον 75% περιεκτικότητα σε κακάο, καθώς περιέχουν περισσότερο μαγνήσιο και λιγότερη ζάχαρη. Επίσης, οι ξηροί καρποί είναι φυσική πηγή μαγνησίου, όπως και σε μικρότερο βαθμό τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το καφέ ρύζι και το ψωμί ολικής άλεσης.

Λιγούρα για… πάγο

Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

Ακούγεται παράξενο, αλλά πολλοί άνθρωποι έχουν συχνά λιγούρες για πάγο. Αυτό μπορεί να σημάδι αναιμίας ή/και ότι ο οργανισμός σας έχει έλλειψη σιδήρου!
Ο πάγος βοηθάει στην ανακούφιση της φλεγμονής στο στόμα, η οποία μπορεί να σύμπτωμα της έλλειψης σιδήρου. Σε περίπτωση που έχετε λιγούρες για πάγο και ταυτόχρονα έχετε αισθητά μειωμένα επίπεδα ενέργειας, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας.
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παίρνουν αρκετό σίδηρο στην διατροφή τους και οι γυναίκες που βιώνουν έντονη απώλεια αίματος κατά την περίοδό τους αντιμετωπίζουν ακόμα πιο σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με πανεθνική βρετανική έρευνα (The National Diet and Nutrition Survey).
Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το κόκκινο κρέας, επειδή απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό ο σίδηρος που περιέχει, συγκριτικά με άλλες πηγές, όπως το σπανάκι, τα σύκα, τα βερίκοκα, το μπρόκολο και οι φακές.

Λιγούρα για… γλυκό

Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

Ξεχωριστή κατηγορία από τη σοκολάτα, η έντονη επιθυμία για κάτι γλυκό μπορεί να υποδεικνύει έλλειψη σε χρώμιο. Πρόκειται για ένα μέταλλο που συνεργάζεται με την ινσουλίνη για να αυξήσει την γλυκόζη που φτάνει μέσω του αίματος στα κύτταρα σε όλο το σώμα.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το χρώμιο βοηθάει ασθενείς με διαβήτη να ρυθμίσουν καλύτερα τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα τους.
Το παράδοξο σε αυτή την περίπτωση είναι πως, αν τρώτε κάτι γλυκό τη στιγμή που έχετε σχετική λιγούρα, τότε επιδεινώνετε το πρόβλημα, αφού αναγκάζετε το σώμα να αυξήσει την παραγωγή ινσουλίνης, γεγονός που ρίχνει τα επίπεδα ζαχάρου.
Αντί για γλυκά, επιλέξτε το πλούσιο σε χρώμιο συκώτι, τα νεφρά, το βόειο κρέας, το κοτόπουλο, τα καρότα, τις πατάτες, το μπρόκολο, τα σπαράγγια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα αυγά. Θα δείτε ότι, αν η διατροφή σας περιέχει ισορροπημένες ποσότητες από αυτά, θα έχετε λιγότερες λιγούρες για κάτι γλυκό.

Λιγούρα για… κρέας

Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

Όπως και με τον πάγο, η λιγούρα για κρέας μπορεί να σημαίνει έλλειψη σιδήρου, αλλά επίσης μπορεί να δείχνει και έλλειψη ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και η έλλειψή του είναι πιθανό να σας κάνει πιο ευάλωτους σε κρυολογήματα.
Ο ψευδάργυρος είναι επίσης σημαντικός στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.
Η καλύτερη πηγή ψευδαργύρου στην διατροφή είναι το κόκκινο κρέας, αλλά εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε τα οστρακοειδή, τις φακές, το σπανάκι, τους σπόρους κολοκύθας, το τυρί και το ψωμί ολικής αλέσεως.

Λιγούρα για… τυρί

Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

Η έντονη λιγούρα για τυρί μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σε ασβέστιο. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα στον οργανισμό, αφού βοηθάει στην υγεία των δοντιών, των οστών, του νευρικού συστήματος και των μυών.
Εκτός από το τυρί, καλές πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, ο σολομός, οι σαρδέλες, το μπρόκολο και τα αμύγδαλα.
Μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός σας χρειάζεται την βιταμίνη D για να απορροφήσει πιο αποτελεσματικά το ασβέστιο. Το σώμα σας παράγει βιταμίνη D όταν σας βλέπει ο ήλιος.

Λιγούρα για… υδατάνθρακες

Δείτε τι θέλει να σας πει ο οργανισμός σας όταν έχετε λιγούρες

Μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης ενός αμινοξέος, το οποίο ονομάζεται τρυπτοφάνη. Ο οργανισμός έχει ανάγκη την τρυπτοφάνη για να συνθέσει την σεροτονίνη, η οποία είναι η ορμόνη που ρυθμίζει την διάθεση.
Έλλειψη στην τρυπτοφάνη μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, αυξημένο στρες και προβλήματα στον ύπνο. Αν και οι υδατάνθρακες δεν περιέχουν τρυπτοφάνη, έρευνες έχουν δείξει ότι η αύξηση ζαχάρου στο αίμα αυξάνει και τη ροή τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο.
Καλές πηγές τρυπτοφάνης είναι η γαλοπούλα, το γάλα, τα αυγά, τα καρύδια, το τυρί τύπου κότατζ και οι μπανάνες.

Διαβάστε επίσης:

Τι κινδύνους κρύβουν οι πολλές ώρες ύπνου

Νέα έρευνα: Τα Πλαστικά Τάπερ Παχαίνουν!

onmed