ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

Μαστογραφία με τομοσύνθεση και μαστογραφία με χρήση σκιαγραφικών οι νέες εξελίξεις.
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ η RSNA 2016, η 102η Ετήσια Επιστημονική Συνάντηση Ακτινολόγων απ’ όλον τον κόσμο, προκειμένου να ανταλλαγούν απόψεις και γνώσεις γύρω από τις τελευταίες καινοτομίες στην ακτινολογία, να ανακοινωθούν πρωτοποριακά προγράμματα, αλλά και να διευρυνθούν οι επαφές ανάμεσα στα μέλη της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας.

«Η σημαντική αυτή εκδήλωση», επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Απεικονιστικού Κέντρου Μαστού και Οστεοπόρωσης της Ευρωκλινικής Αθηνών που ήταν παρών στο Συνέδριο, «αποτέλεσε εφαλτήριο σκέψης και προβληματισμού, ενθαρρύνοντας και οριοθετώντας τη δράση μας , πολύ πέραν από τις εξελιγμένες τεχνικές απεικόνισης, στις οποίες πάντοτε θα προστρέχουμε με σεβασμό, προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε το ρόλο μας στη φροντίδα των ασθενών μας».

«Εξάλλου», συνεχίζει, «αν σκεφθούμε ότι στο Συνέδριο πραγματοποιήθηκαν 435 εκπαιδευτικά προγράμματα και συζητήθηκαν 1728 επιστημονικές παρουσιάσεις, γίνεται αντιληπτή η σημασία που αποδίδεται σε παγκόσμια κλίμακα στην ανάγκη περαιτέρω διεύρυνσης της σημασίας των απεικονιστικών τεχνικών στην πρόληψη αλλά και τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος, με τα 17,5 εκατομμύρια νέα περιστατικά το 2015, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα».

Δεσπόζουσα θέση στις εργασίες του Συνεδρίου είχε η μαστογραφία με τομοσύνθεση, η βιοψία μαστού, καθώς και η δυνατότητα χρήσης σκιαγραφικών στη μαστογραφία, τεχνική με ιδιαίτερα πλεονεκτήματα, όπως η διερεύνηση και ταυτοποίηση ευρήματος, ο προσδιορισμός της έκτασής του πριν τη θεραπεία, αλλά και η παρακολούθηση της εξέλιξης και της αποτελεσματικότηητας της θεραπείας που θα ακολουθηθεί.
Η συγκεκριμένη τεχνική αναμένεται στο αμέσως προσεχές διάστημα να εφαρμοσθεί ευρύτερα και στη χώρα μας και από τα περισσότερα εξειδικευμένα κέντρα απεικονιστικών τεχνικών, διευρύνοντας ουσιαστικά το οπλοστάσιο της έγκαιρης πρόληψης του καρκίνου του μαστού.