Νευρική Ορθορεξία. Εσύ ξέρεις ποια είναι αυτή η Διαταραχή;

Νευρική Ορθορεξία. Εσύ ξέρεις ποια είναι αυτή η Διαταραχή;

Τι είναι η νευρική ορθορεξία και πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν την έχουμε; Όσα πρέπει να ξέρετε για μια σχετικά νέα διατροφική διαταραχή.

Το πάθος μας για superfoods, χυμούς αποτοξίνωσης και vegan πιάτα δεν είναι πάντα αθώο. Πίσω από τις άπειρες φωτογραφίες που ανεβαίνουν στο Intagram με το hashtag #eatclean μπορεί να κρύβεται σε κάποιες περιπτώσεις μία νέα διαταραχή, η νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa).

(Θα κάνω μια παρένθεση και θα πω ότι αν και αυτή η διαταραχή απασχολεί τα τελευταία χρόνια τους ειδικούς, τώρα είναι πιο επίφοβη καθώς πολλοί έχουμε αλλάξει τις διατροφικές μας συνήθειες -και όχι μόνο- πιστεύοντας ότι έτσι προσφέρουμε υγεία και αποτοξίνωση στον οργανισμό μας. όμως αυτό που ξεχνάμε είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνάμε τη διαχωριστική γραμμή, αυτό που λέμε “με μέτρο” είναι η πιο σωστή έκφραση.)

Τι είναι ακριβώς η νευρική ορθορεξία

Η νευρική ορθορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή, που χαρακτηρίζεται από υπερβολική προσήλωση στην επιλογή ‘υγιεινών’ τροφίμων.

Το ορθορεξικό άτομο μπορεί να μην έχει φάει ποτέ του πατάτες τηγανιτές ή γλυκό ή πίτσα ή οτιδήποτε δε θεωρεί στο μυαλό του «καθαρό» γεύμα. Απομονώνεται από το κοινωνικό του περιβάλλον, μιας και εκείνο δε συνάδει με τις διατροφικές του συνήθειες, ενίοτε αποφεύγει να βγει έξω γιατί θα αναγκαστεί να φάει κάτι «μη σωστό» και περιορίζει δραματικά το εύρος των τροφών που προσλαμβάνει αποκλείοντας τροφές που θεωρεί ότι δεν ωφελούν την υγεία του.

Νευρική Ορθορεξία. Εσύ ξέρεις ποια είναι αυτή η Διαταραχή;«Άτομα ορθορεξικά είναι συνήθως απομονωμένα από το κοινωνικό σύνολο, ενώ κινδυνεύουν ενίοτε να παρουσιάσουν παθολογικά χαμηλό βάρος και σημαντικές ελλείψεις σε ιχνοστοιχεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συμπεριφορά αυτή ενθαρρύνεται από διάφορες κοινότητες, όπως για παράδειγμα το bodybuilding και ο βεγκανισμός. Χωρίς φυσικά να είναι απαραίτητο όποιος ασχολείται με τη σωματική διάπλαση ή είναι χορτοφάγος να είναι και ορθορεξικός», επισημαίνει ο κ. Ζουρδός.

«Τα άτομα που πάσχουν από νευρική ορθορεξία χαρακτηρίζονται από μια εμμονή με την “αγνή” ή “καθαρή” διατροφή. Βασικός τους στόχος δεν είναι να χάσουν βάρος- γι΄ αυτό και δεν πρόκειται για νευρική ανορεξία. Αντιθέτως, προσπαθούν να “εξαγνίσουν” τη διατροφή τους και να πετύχουν την “κάθαρση” του οργανισμού, λόγω της κατάθλιψης και της αρρωστοφοβίας τους» εξηγεί η δρ Λίζα Βάρβογλη, ψυχολόγος– επιστημονική συνεργάτης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Αθηνών.

«Έχουμε δει ασθενείς που φτάνουν τον οργανισμό τους στα όρια της εξόντωσης» σχολιάζει ο δρ Αντώνης Καφάτος, παιδίατρος, ομότιμος καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης. «Κάποιοι αποφεύγουν αρκετές τροφικές ομάδες, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν ελλείψεις σε βασικά θρεπτικά στοιχεία,όπως βιταμίνη Β12, ασβέστιο, λιπαρά οξέα ω-3 και ω-6. Άλλοι καταναλώνουν μόνο ωμές τροφές, θέτοντας τον εαυτό τους στον κίνδυνο παρασίτων και μικροβίων που υπάρχουν κυρίως στο ωμό κρέας. Πάσχουν από υπερβολικό άγχος για να πετύχουν τα τελειοθηρικά πρότυπα που θέτουν, ωστόσο γίνονται όλο και πιο δυστυχισμένοι» προσθέτει.

Πως θα καταλάβεις αν πάσχεις από Νευρική Ορθορεξία

Ο δρ Bratman, Αμερικάνος ιατρός ο οποίος χρησιμοποίησε πρώτη φορά τον όρο “νευρική ορθορεξία” το 1997 για να περιγράψει τη διαταραχή, έθεσε δυο ερωτήματα, ως ένα είδος πρωταρχικού αυτό-ελέγχου, ως απλά κριτήρια: ‘Ενδιαφέρεσαι περισσότερο για την αξία αυτού που τρως, από την απόλαυση που λαμβάνεις τρώγοντάς το;’ και ‘Μήπως η δίαιτά σου σ’ απομονώνει κοινωνικά;’.

Για να έχεις μια πιο ολοκληρωμένη άποψη σχετικά με το αν πάσχεις ή όχι από αυτή τη διαταραχή μπορείς να ακολουθήσεις αυτό το test (ΣΎΝΤΟΜΑ ΚΟΝΤΑ ΣΑΣ)

«ΟΡΘΕΣ» ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΛΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

  • Vegeterian: Οι χορτοφάγοι αποφεύγουν το ζωικό κρέας, κάθε προέλευσης, ενώ κατ΄ εξαίρεση ορισμένοι καταναλώνουν ψάρι.
  • Vegan: Οι «ολικοί χορτοφάγοι» αποφεύγουν όλα ανεξαιρέτως τα ζωικά προϊόντα: όχι μόνο το κρέας, το ψάρι και το κοτόπουλο, αλλά και το μέλι, τα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κτλ.
  • Frutarian: Ονομάζονται στα ελληνικά «καρπιστές» και τρώνε μόνο καρπούς και φρούτα, όχι λαχανικάωστόσο ο όρος «φρούτα» περιλαμβάνει και τροφές που στην καθομιλουμένη αναφέρονται ως λαχανικά (π.χ., ντομάτα, αγγούρι, πιπεριά). Τρώνε μόνο ό,τι πέφτει απ΄ τα δένδρα, διότι απαγορεύεται τα φρούτα να κόβονται, καθώς έτσι… πληγώνεται το φυτό.
  • Ρaleodiet: Προσπαθούν να τρώνε όπως έτρωγαν οι… άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής- ίσως εξωφρενικό, όμως έχει χιλιάδες οπαδούς σε όλον τον κόσμο! Επιτρέπονται κρέας, ψάρι, ωμά λαχανικά, ρίζες και καρποί. Απαγορεύονται οι επεξεργασμένες τροφές ή όσες προέρχονται από κατεργασία πρώτων υλών (π.χ. δημητριακά, γαλακτοκομικά, λάδια κτλ.)
  • Μacrobiotic: Οι φανατικοί της «μακροβιοτικής» διατροφής βασίζονται μόνο σε καρπούς, όσπρια και λαχανικά. Κάθε εποχή επιτρέπεται άλλο είδος τροφών, οι οποίες μαγειρεύονται μόνο με συγκεκριμένους τρόπους, ενώ μασούν πολύ αργά την τροφή τους!
  • Rawfoodism: Πρόκειται για… «ωμοφαγία» με χιλιάδες οπαδούς, η οποία επιτρέπει μόνο τις ωμές τροφές και προάγει την ισορροπία, τη δύναμη και την υγιή σεξουαλικότητα.