Παιχνιδι Κρυμμενου Θησαυρου Γριφοι για Παιδια με Θέμα Πειρατές

Αυτό το παιχνιδι κρυμμενου θησαυρου με γρίφους για παιδιά, το έφτιαξα για ένα παιδικό πάρτι με θέμα πειρατές. Εκανα μία έρευνα και πήρα μερικές ιδέες για τους γρίφους, κάποιοι που μου άρεσαν και τους βρήκα έξυπνους τους κράτησα, άλλους έφτιαξα μόνη μου και άλλους τους εμπνεύστηκα από αντικείμενα που υπήρχαν στο σπίτι. ‘Εφτιαξα στιχάκια με ομοιοκαταληξίες, χρησιμοποίησα παραμυθένιες λέξεις, ζωγράφισα αντικείμενα και έτσι έφτιαξα το παιχνίδι του κρυμμένου θησαυρού.

Μέρος 1ο Η έναρξη

Ήθελα μία εντυπωσιακή έναρξη και έτσι έφτιαξα ένα animation video με έναν πειρατή που ζήτησε από τα παιδιά να τον βοηθήσουν να βρει τον κρυμμένο με το θησαυρό, ενώ ταυτόχρονα τους εξηγούσε ο ίδιος πως θα ξεκινήσουν το παιχνίδι. Τα παιδιά μαζεύτηκαν μπροστά στην οθόνη και ενθουσιάστηκαν όταν κατάλαβαν πως ο πειρατής μιλούσε σε αυτά.. Δείτε εδώ το Video

Μέρος 2ο Οι ομάδες παιχνιδι-κρυμμενου-θησαυρου-womanoclock

Τα παιδιά ήταν 20 και έτσι τα χώρισα σε 2 ομάδες ανάλογα με το φύλο, αγόρια-κορίτσια. Φρόντισα η κάθε ομάδα να έχει το δικό της χρώμα ( μπλε & κόκκινο) και έφτιαξα όλους τους γρίφους με το χρώμα της κάθε ομάδας για να μην μπερδευτούν και παίρνει ο ένας τις κάρτες του άλλου. Ονόμασα τις δύο ομάδες ΟΙ ΜΠΛΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΟΙ. Επειδή τα παιδιά ήταν διαφόρων ηλικιών αλλά κάτω των 8 ετών, φρόντισα να μην είναι τα αινίγματα πολύ δύσκολα και να υπάρχουν και γρίφοι με ζωγραφιές για τα μικρότερα. Για να διασκεδάσουν περισσότερο έβαλα και μερικές δοκιμασίες, που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν τις δεξιότητες τους, προκειμένου να φτάσουν στον επόμενο γρίφο.

Μέρος 3ο Ο θησαυρόςπαιχνιδι-κρυμμενου-θησαυρου-πειρατης-womanoclock

Πήρα ένα μπαούλο, το διακόσμησα να μοιάζει με πειρατικό και έκρυψα μέσα έναν θησαυρό, καραμέλες, σοκολάτες, γλειφιτζούρα και χρυσά σοκολατένια νομίσματα. Τον τύλιξα με μία μεγάλη αλυσίδα και το σφράγισα με 2 λουκέτα, ένα για την κάθε ομάδα, ένα μπλέ και ένα κόκκινο. Λύνοντας έναν έναν τους γρίφους, στο τέλος θα βρουν το τελευταίο στοιχείο, που θα τους οδηγήσει στο κλειδί για να ανοίξουν τα λουκέτα του κρυμμένου θησαυρού.

Μέρος 4ο Ο χάρτηςπαιχνιδι-κρυμμενου-θησαυρου-χαρτης2-womanoclock

Εκτύπωσα 2 χάρτες που μου άρεσαν ( έναν για την κάθε ομάδα) και έγραψα πάνω τα ονόματα των ομάδων (οι κόκκινοι και οι μπλε) και τους έκοψα σε 3 κομμάτια (βλ.εικόνα 3). Το 1 μεγάλο το έβαλα σε ένα τραπέζι και το έδωσα στις ομάδες, ενώ τα άλλα δύο τα έβαλα στο παιχνίδι για να τα βρουν. Στο τελευταίο κομμάτι ζωγράφισα το μέρος όπου βρίσκεται το κλειδί και το κάλυψα με ένα χαρτί με το χρώμα της κάθε ομάδας.

Μέρος 5ο Γρίφοιπαιχνιδι-κρυμμενου-θησαυρου-καρτες-womanoclock

Έφτιαξα σύνολο 16 κάρτες με γρίφους, 8 κόκκινες κάρτες  και 8 μπλε κάρτες.

Κόκκινη ομάδα

1. Η γιαγιά την ποτίζει και εκείνη ανθίζει και μυρίζει- ΓΛΑΣΤΡΑ

2. Κάρτα ζωγραφιάς-ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ

3. Αν θέλετε να σας πω ένα παραμύθι, ανοίξτε με και διαβάστε με- ΠΑΡΑΜΥΘΙ

4. Ζωγραφίστε έναν ήλιο και βάλτε τον εκεί που μπαίνει το φως το πρωί, χωρίς να το σπάει-ΤΖΑΜΙ

5. Το ένα κομμάτι του παζλ με ζωγραφιά στο πίσω μέρος-ΠΟΜΟΛΟ

6. Την ανοίγουμε όταν βρέχει για να μείνουμε στεγνοί-ΟΜΠΡΕΛΑ

7. Μία κάρτα ζωγραφιάς – ΤΡΑΠΕΖΙ

8. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ

Μπλέ ομάδα

1. Είμαι ψηλή ξύλινη, γυρίζω-τριγυρίζω και τις γωνίες καθαρίζω-ΣΚΟΥΠΑ

2. Κάρτα ζωγραφικής-ΚΑΡΕΚΛΑ

3. Είμαι από ξύλο, παίζω μουσική και μπορείς να με κουρδίσεις-ΚΙΘΑΡΑ

4. Το ένα κομμάτι του παζλ με ζωγραφιά στο πίσω μέρος-ΝΤΟΥΛΑΠΙ

5. Φτιάξτε με τα τουβλάκια μία πόρτα και βάλτε τη στη γωνία του του δωματίου που οδηγεί στην αυλή- ΓΩΝΙΑ

6. Κάρτα ζωγραφιάς- ΠΟΤΗΡΙ ΜΕ ΜΑΧΑΙΡΟΠΗΡΟΥΝΑ

7. Αυτό το φρούτο έδωσε η κακιά μάγισσα στη χιονάτη για να κοιμηθεί-ΜΗΛΟ

8. Το τελευταίο κομμάτι του παζλ

Μέρος 6ο Τα κλειδιά

παιχνιδι-κρυμμενου-θησαυρου-πειρατης-1-womanoclock

Το παιχνίδι τελείωσε και οι δύο ομάδες ένωσαν όλα τα κομμάτια και έτσι ολοκλήρωσαν τον χάρτη. Ξεκόλλησαν τότε το χαρτί και εικόνα τους αποκάλυψε που θα βρουν το κλειδί. Ξεκλείδωσαν το μπαούλο του πειρατή και ο θησαυρός έγινε δικός τους!!