Λαχταριστό Κέικ Απλό ή… Marble

ζουμερο κεικ

Ένα απλό λαχταριστό και ζουμερο κεικ για όλη την οικογένεια. Θα το λατρέψετε για τη νοστιμιά του!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΚ

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (1 ώρα εκτός ψυγείου)
250 γρ. ζάχαρη καστανή
3 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
ξύσμα από 1/2 ή 1 πορτοκάλι
2 βανίλιες σε σκόνη
1 φλυτζ τσαγιού γάλα 3,5% λιπαρά
1 φλυτζ νερο
Προαιρετικά 25 γρ. κακάο, κοσκινισμένο αν θέλετε να κάνετε το κέικ marble και 1/3 φλυτζ νερό επιπλέον.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160-175 βαθμούς ανάλογα το φούρνο).
Αλευροβουτυρώνουμε μία φόρμα στρογγυλή για κέικ 22-24 εκ..
Στο μίξερ, χτυπάμε μαζί το βούτυρο και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα – για 4-5 λεπτά περίπου.
Ρίχνουμε μέσα τα αυγά μας σταδιακά ένα ένα και προσεχτικά να μην πέσει μέσα στο μείγμα κάποιο τσόφλι. Αν θέλουμε τα ρίχνουμε πρώτα σε ένα μπολ για να είμαστε σίγουροι. Πριν ρίξουμε το επόμενο περιμένουμε να απορροφηθεί το προηγούμενο.

Με μία σπάτουλα μαζεύουμε από τα πλαινά τοιχώματα το βούτυρο και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα.
Ρίχνουμε μέσα τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα μισό απο το αλεύρι και χτυπάμε για λίγο ίσα ίσα να ανακατευτεί. Προσθέτουμε το νερό και το γάλα και συνεχίζουμε για λίγο το ανακάτεμα.
Σταματάμε το μίξερ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μία μαρίζ – πλαστική σπάτουλα. Ρίχνουμε στη φόρμα.

Σε αυτό το σημείο, αν θέλουμε το κεικ μας να γίνει marble, ρίχνουμε το μισό μείγμα μέσα στη φόρμα καλύπτοντας τον πάτο καλά. Ανακατεύουμε το κακάο στο μείγμα που μας έχει μείνει στο μπολ προσθέτοντας και το 1/3 φλυτζ νερό. Ανακατεύουμε καλά. Με μια σπάτουλα, ρίχνουμε το σοκολατένιο μείγμα πάνω από το άλλο μισό μείγμα του κέικ που έχουμε μέσα στο φόρμα. Με ένα μαχαίρι ή ξυλάκι από σουβλάκι ανακατεύουμε τα 2 μείγματα μέσα στη φόρμα και δημιουργούμε ‘’νερά’’ μέσα στο κέικ.

ΨΗΣΙΜΟ
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-40 λεπτά και όταν τρυπάμε με ένα μαχαίρι το σημείο εκείνο να βγαίνει καθαρό.Να έχετε υπόψη ότι αυτό το κέικ δε στεγνώνει τελείως γιατί μένει μέσα ζουμερό.
Αφήνουμε για 15 λεπτά να κρυώσει, το βγάζουμε από τη φόρμα και σερβίρουμε το τέλειο και ζουμερο κεικ πασπαλίζοντας με ζάχαρη αχνη!