Πουρές Πατάτας Σκέτη Νοστιμιά και Διακόσμηση στα Πιάτα σας

συνταγη πουρες πατατας

ΥΛΙΚΑ για τον Πουρέ πατάτας

4-5 μέτριες/μεγάλες πατάτες
1 κ. σ. βούτυρο
1 κύβο λαχανικών
1/2 φλυτζάνι γάλα φρέσκο ή εβαπορέ αραιωμένο
1/2 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος
μοσχοκάρυδο
αλάτι/πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και τη γεμίζουμε με νερό, μέχρι να καλυφθούν αρκετά. Φέρνουμε σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες (όταν τις τρυπήσουμε με ένα πιρούνι δεν πρέπει να υπάρξει καμία αντίσταση).
Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά σε ένα κατσαρολάκι το γάλα με την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε εκεί τον κύβο λαχανικών, το μοσχοκάρυδο , αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Όταν βράσουν οι πατάτες, τις σουρώνουμε (τις καθαρίζουμε αν τις έχουμε βράσει με τη φλούδα) και τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο “χορτόμυλο”.
Όσο είναι ακόμα ζεστές τους προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατευόυμε καλά.
Προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες με βούτυρο στο κατσαρολάκι με το γάλα και χτυπάμε όλα τα υλικά με μπλέντερ χειρός, μέχρι να έχουμε ένα λείο και βελούδινο πουρέ (ή ανακατεύουμε με το εργαλείο αν θέλουμε μερικά κομμάτια μέσα). Βάζουμε σε πιατέλα και διακοσμούμε προαιρετικά με φρέσκο κρεμμυδάκι ή μαϊντανό.
Σερβίρουμε αμέσως τον πουρέ ή τον διατηρούμε ζεστό.

Tips:
1) Είναι καλύτερο να πλύνουμε καλά τις πατάτες, να τις βράσουμε με τη φλούδα και να τις καθαρίσουμε μία-μία μετά διατηρώντας έτσι πλούσια γεύση.
2) Κρατήστε τις πατάτες ζεστές μέχρι να τις λιώσετε.
3) Αν θέλετε πιο σφιχτό πουρέ μειώστε το γάλα
3) Οι πατάτες μπορούν να γίνουν πουρές και με μύλο ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ. Με το μπλέντερ χειρός πετυχαίνεται ένα πάρα πολύ λείο αποτέλεσμα σε περίπτωση που θέλετε να σερβίρετε τον πουρέ με καρνέ για να διακοσμήσετε τα πιάτα σας.
4) Αν θέλουμε βράζουμε μαζί με τις πατάτες και 2-3 καρότα τα οποία να βάζουμε κι αυτά στον πουρέ.