Κεφάλαιο Σπουδές: Τι θα Γίνεις όταν Μεγαλώσεις;

Η απόφαση για το αντικείμενο σπουδών, είναι κομβικό σημείο στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Οι επιλογές είναι πολλές, το εκπαιδευτικό σύστημα – δυστυχώς – δεν προσφέρει στους νέους τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους και ξαφνικά βρίσκεσαι μπροστά από ένα σωρό πόρτες. Ποια απ’ όλες θα αποφασίσεις να περάσεις;

Ζούμε σε μια εποχή στην οποία το αντικείμενο εργασίας δεν σχετίζεται με το αντικείμενο των σπουδών. Γι’ αυτό και βλέπεις πτυχιούχους μηχανικούς να εργάζονται σε ξενοδοχεία, φιλόλογους σε λογιστικά γραφεία και λογιστές στη γραμματειακή υποστήριξη! Μην μπερδεύεσαι: αυτό που περιγράψαμε συμβαίνει λόγω της κατάστασης στη χώρα μας. Κανείς δεν είπε ότι αυτή θα κρατήσει για πάντα όπως και ότι εσύ θα αναγκαστείς να κάνεις κάτι αντίστοιχο.
Ακόμη όμως κι αν γίνει έτσι, να είσαι σίγουρη ότι δεν πρόκειται ποτέ να μετανιώσεις για τις σπουδές που ονειρευόσουν να κάνεις. Γι’ αυτό κι εμείς υποστηρίζουμε την άποψη ότι τα νέα παιδιά πρέπει να σπουδάζουν αυτό που αγαπούν και όχι αυτό που υποτίθεται ότι θα τους εξασφαλίσει οικονομικά.

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι οι γονείς ανησυχούν για το μέλλον των παιδιών τους, πρέπει όμως να καταλάβουν ότι όπως οι ίδιοι έκαναν τις επιλογές τους κάποτε, έτσι πρέπει να γίνει και με τα παιδιά. Δεν είναι καθόλου σπάνιο το φαινόμενο που ορισμένοι γονείς παροτρύνουν τα παιδιά τους να ασχοληθούν με μια επιστήμη που ήταν για τους ίδιους απωθημένο. Έχουν σκεφτεί όμως τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο;
Έστω ότι βγαίνουν αληθινοί ως προς την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση, οφείλουν να έχουν στο μυαλό τους ότι τουλάχιστον η δική μας χώρα, δεν χωράει άλλους «κακούς» δασκάλους, γιατρούς ή λογιστές. Πόσο διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος αν οι άνθρωποι σπούδαζαν αυτό που αγαπούν πολύ!
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κρατάς και μια «πισινή». Σιγά σιγά αρχίζουμε και επαναλαμβάνουμε το γνωστό ρητό «Μάθε τέχνη κι άστηνε κι αν πεινάσεις πιάστηνε». Είσαι λοιπόν ελεύθερη να σπουδάσεις την επιστήμη που μιλάει περισσότερο στην καρδιά σου και παράλληλα να καταρτιστείς και σε κάποιο άλλο αντικείμενο.

Ένα από τα πιο απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις παράλληλα με τις σπουδές σου, είναι να τελειοποιήσεις τα Αγγλικά σου ή κάποια άλλη γλώσσα. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο χρήσιμο μπορεί να σου φανεί κάτι τέτοιο στην πορεία. Ειδικά αν φτάσεις σε πολύ υψηλό επίπεδο, μπορείς άνετα να πάρεις πιστοποιητικό διδασκαλίας. Αυτό οπωσδήποτε θα σου δώσει εναλλακτικές λύσεις και φυσικά ένα πολύ καλό στοιχείο στο βιογραφικό σου.
Φυσικά δεν είναι μόνο οι ξένες γλώσσες η εναλλακτική σου. Γιατί να πεις όχι σε μια σχολή κομμωτικής, αισθητικής ή μαγειρικής; Σκέψου ότι το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το διασκεδάσεις και θα μάθεις τόσα πράγματα!
Όποια κι αν είναι η απόφασή σου, να θυμάσαι αυτό: καμία γνώση που παίρνει ο άνθρωπος δεν πήγε ποτέ χαμένη. Κάθε τι που μαθαίνεις στη ζωή σου, μπορεί να σου φανεί χρήσιμο εκεί που δεν το περιμένεις.
Ασχολήσου με το αντικείμενο που αισθάνεσαι ότι σου ταιριάζει περισσότερο, ενημερώσου σχετικά με τα μαθήματα που διδάσκονται σε κάθε σχολή (σημαντικό) και πάρε την απόφαση που θα κάνει πάνω απ’ όλα εσένα να αισθάνεσαι καλά!