Είσαι Σίγουρη ότι Έχεις Κατάθλιψη;

Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μια από τις πιο δύσκολες και σκοτεινές περιόδους της χώρας μας: Δύσκολες για τους γνωστούς οικονομικούς λόγους και σκοτεινές καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει απολύτως τίποτα για το τι θα προκύψει αύριο.

Αυτή η αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει την εποχή μας, είναι ό,τι καλύτερο για να αναπτύξουμε αρνητικά αισθήματα, όπως εκείνα της παραίτησης, του αδιεξόδου ακόμη και της ματαιότητας. Παρ’ όλα αυτά, όσο περίεργες κι αν είναι οι μέρες που ζούμε, να ξέρεις ότι οι άνθρωποι που έχουν καταθλιπτικές τάσεις θα πάθουν την κατάθλιψη ούτως ή άλλως. Απόδειξη ότι η κατάθλιψη προϋπήρχε της οικονομικής κρίσης!

Αυτό που εσύ ονομάζεις ως «κατάθλιψη», δεν είναι τίποτα παραπάνω από το αίσθημα της απογοήτευσης. Αλλιώς φανταζόσουν τη ζωή στα 30 σου κι αλλιώς σου προέκυψε. Όμως μάντεψε… δεν είσαι η μόνη! Εκτίμησε αυτά που έχεις όποια κι αν είναι αυτά, από την σωματική σου αρτιότητα μέχρι το πουπουλένιο πάπλωμα που σε ζεσταίνει τον χειμώνα! Όσο για τα υπόλοιπα… θα έρθουν με τον καιρό αρκεί να είσαι ενεργή και πάνω απ’ όλα θετική.

Αυτά για τις… κακοδιάθετες της παρέας. Ο τρόπος για να καταλάβεις αν όντως πάσχεις από κατάθλιψη, είναι να παρατηρήσεις τον εαυτό σου: Ο συνεχής ύπνος, η απώλεια ή η έντονη όρεξη για φαγητό, η άρνηση να κάνει κανείς μπάνιο καθώς και η κοινωνική απομόνωση είναι ενδεικτικά δείγματα κατάθλιψης. Στην περίπτωση που αναγνωρίζεις στη συμπεριφορά σου τα παραπάνω συμπτώματα, καλό θα ήταν να επισκεφθείς κάποιον ειδικό ώστε να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει.

Το μόνο που πρέπει να προσέξεις καλά, είναι ο ειδικός στον οποίο θα απευθυνθείς. Ορισμένοι ψυχίατροι για παράδειγμα, δεν διστάζουν καθόλου να συνταγογραφήσουν φάρμακα σε ανθρώπους που δεν τα έχουν ανάγκη. Άρα πριν σηκώσεις το τηλέφωνο, κάνε μια μικρή έρευνα ώστε να βρεις κάποιον επιστήμονα που θα σε βοηθήσει ουσιαστικά!