Τσουρέκι το Ενάμιση – του Άκη Πετρετζίκη

Τσουρεκι το εναμιση. Μία δοκιμασμένη και πετυχημένη συνταγή τσουρεκιού από τον Άκη, που την έχουμε χιλιοφτιάξει το Πάσχα, τα Χριστούγεννα αλλά και οποιαδήποτε στιγμή θελήσουμε να φάμε ένα πεντανόστιμο σπιτικό τσουρέκι.

Τώρα για τις γιορτές σας συστήνουμε ανεπιφύλακτα να φτιάξετε το τσουρεκι το εναμιση, όχι μόνο για σας αλλά και για να το προσφέρετε τις γιορτές στους αγαπημένους σας..

Υλικά:

  • 500 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 150 γρ. νερό
  • 15 γρ. μαγιά ξερή
  • 1,5 κ. σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 10 γρ. μαχλέπι
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 2 βανίλιες
  • 1,5 γρ. μαστίχα
  • 150 γρ.μέλι
  • 100+50 γρ. βούτυρο
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα αλάτι
  • ασπράδι για το άλειμμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε στο μίξερ νερό και μαγιά με 2 κουταλιές αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και μετά σκεπάζουμε με το υπόλοιπο αλεύρι ρίχνοντάς το απαλά από πάνω. Το αφήνουμε να φουσκώσει για λίγο. Είναι έτοιμο όταν οι φουσκάλες της ζωντανής μαγιάς βγουν πάνω από το αλεύρι (περίπου σε μισή ώρα).

Ενδιάμεσα βάζουμε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά σε ένα μπλεντεράκι και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και σε ένα γουδί.
Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το μέλι, τα 100 γρ. βούτυρο, το ξύσμα, το μαχλέπι, τις βανίλιες, 1 πρέζα αλάτι και τη μαστίχα, μέχρι που να λιώσει το βούτυρο και όχι να κάψει, απλά να ζεσταθεί. Στη συνέχεια το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά και όλα μαζί μέσα στον κάδο του μίξερ.
Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να μπορεί να ξεκολλάει το μείγμα από τα τοιχώματα.
Στο τέλος προσθέτουμε τα 50 γρ. κρύο βούτυρο σε κομμάτια ενώ χτυπάει ακόμα το μίξερ. Μόλις απορροφηθεί και το τελευταίο κομμάτι από το βούτυρο βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει (αλλά όχι σε πολύ ζεστό μέρος) περίπου για 1 – 2 ώρες.
Τέλος, πλάθουμε 2 τσουρέκια, τα αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν για 20-30 λεπτά, τα αλοίφουμε με λίγο ασπράδι και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 – 30 λεπτά

ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΤΟ ΕΝΑΜΙΣΗ akispetretzikis.com