Τα Σωστά Βήματα για μια Επιτυχημένη Συνέντευξη!

Κι εκεί που έλεγες ότι δε θα πας σε γραφείο ποτέ ξανά, ότι θα μείνεις για πάντα στο σπίτι και θα γίνεις νοικοκυρά με 4 παιδιά, σε καλούν να περάσεις από συνέντευξη για μια θέση εργασίας! Αρχικά σου ευχόμαστε καλή τύχη! Αλλά η τύχη από μόνη της δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα… σωστά; Πρέπει να βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας. Ακολούθησε τα σωστά βηματα για μια επιτυχημενη συνεντευξη και σίγουρα θα αφήσεις τις καλύτερες εντυπώσεις!

1. Κράτησε τον ενθουσιασμό σου έξω από την αίθουσα της συνέντευξης. Μην φτάσεις και στο άλλο άκρο βέβαια! Να είσαι εύθυμη, αλλά συγκρατημένη και ψύχραιμη. Σκέψου ότι ειδικά για θέσεις ευθύνης, προτιμώνται οι άνθρωποι που έχουν την ικανότητα να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

2. Ευγένεια! Από τα πρώτα πράγματα που δίνουν σημασία σε έναν υποψήφιο υπάλληλο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, δε χρειάζονται υπερβολές. Αλλά το να μιλάς στον πληθυντικό ακόμη κι αν σου μιλήσουν στον ενικό, θεωρούμε ότι είναι εύκολο. Έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι υπάρχει μια μικρή περίπτωση να σε τεστάρουν για να τσεκάρουν τις αντιδράσεις σου. (Εδώ κολλάει και η ψυχραιμία που αναφέραμε).

3. Κλείσε το κινητό! Δεν το διαπραγματευόμαστε… είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις με το που περάσεις το κατώφλι του κτιρίου. Το να χτυπήσει το κινητό σου στη μέση της κουβέντας, δείχνει ότι είσαι αμελής και αδιάφορη! Άσε που το να ψάχνεις την τσάντα σου για να το κλείσεις και ταυτόχρονα να απολογείσαι… δεν είναι η καλύτερη εικόνα που μπορείς να δώσεις.

4. Ειλικρίνεια: Αυτό ισχύει τόσο για την συνέντευξη όσο και για το βιογραφικό σου. Αν για παράδειγμα γράψεις ότι τα Αγγλικά σου είναι άπταιστα, υπάρχει περίπτωση να σου ζητήσουν να συζητήσετε σ’ αυτή τη γλώσσα μέχρι το τέλος της συνέντευξης! (Δεν πρόκειται για μικρή πιθανότητα. Ειδικά στις πολυεθνικές εταιρείες, είναι συνηθισμένη τακτική).

5. Υγιεινή: Εξυπακούεται ότι σε μια συνέντευξη πηγαίνουμε πάντα περιποιημένες, λουσμένες και χτενισμένες. Δεν είπαμε να πας στο κομμωτήριο αλλά πρέπει να φροντίσεις τα μαλλιά σου να λάμπουν, τα άκρα σου να μην έχουν δαγκωμένα πετσάκια και βεβαίως να είναι φρεσκοβαμμένα (σε διακριτικό χρώμα)!

6. Dress Code: Όχι υπερβολές σε χρώματα, τακούνια και… επίδειξη δέρματος! Μπορεί να είσαι μοντέρνο κορίτσι καλύτερα όμως να ακολουθήσεις μια πιο κλασική εμφάνιση για τη συνέντευξη, σε γήινους τόνους, ανάλογα βέβαια με την ηλικία σου. Αν αποφασίσεις να βάλεις φούστα εννοείται ότι δεν θα είναι μίνι και φρόντισε η μπλούζα να καλύπτει αρκετά το στήθος σου!

Tip: Φρόντισε να χρησιμοποιήσεις έξυπνα τα αξεσουάρ σου. Επειδή δεν θα είσαι το μοναδικό κορίτσι που θα περάσει από τη συνέντευξη, είναι σίγουρο ότι στο τέλος της ημέρας δεν θα θυμούνται ούτε το όνομά σου! Το μυαλό τους όμως σίγουρα θα συγκρατήσει «το κορίτσι με το κόκκινο φουλάρι»!

7. Μάθε όσα περισσότερα γίνεται για την εταιρεία και αν είναι δυνατό, για τη θέση που είσαι υποψήφια. Είναι πολύ πιθανό να σε ρωτήσουν τον λόγο που ενδιαφέρθηκες για την αγγελία τους καθώς και τα προσόντα που πιστεύεις ότι έχεις ώστε να καλύψεις την συγκεκριμένη θέση.

8. Έχεις ακούσει για την Εγγλέζικη ακρίβεια στα ραντεβού; Ξεκίνα από το σπίτι σου ακόμη και μιάμιση ώρα πριν τη συνάντηση προκειμένου να είσαι συνεπής. Άλλωστε ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στον δρόμο. Επίσης αν προκύψει κάτι πάρα πολύ σοβαρό εννοείται ότι θα ειδοποιήσεις αμέσως!

9. Να είσαι συγκεντρωμένη στην συζήτηση. Δεν κοιτάζεις ούτε το ταβάνι, ούτε έξω από το παράθυρο, ούτε αν είναι σφουγγαρισμένο το πάτωμα. Το βλέμμα σου πρέπει να είναι στην ευθεία με το πρόσωπο του συνομιλητή σου!

10. Στάση σώματος: Κάθισε (αφού σου το προτείνουν) σε μια χαλαρή αλλά συγκρατημένη στάση. Όχι σαν να έχεις καταπιεί σκουπόξυλο, ούτε όμως σαν να πίνεις καφέ με την κολλητή σου.

11. Μη φοβηθείς να εκφράσεις τις απορίες σου: αν δεν έχεις καταλάβει κάτι για την θέση εργασίας ή θέλεις να κάνεις κάποια ερώτηση σχετική με την εταιρεία, μη διστάσεις. Ίσα ίσα που έτσι θα δείξεις το ενδιαφέρον σου!

12. Αυτοπεποίθηση. Βεβαίως δεν είσαι η μοναδική υποψήφια για τη θέση, πρέπει να πιστέψεις όμως στον εαυτό σου και τις ικανότητές σου! Το μήνυμα που πρέπει να περάσεις μέσα από τη συνέντευξη είναι ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για να σε προσλάβουν!

Extra συμβουλή: Είναι λογικό να σου κάνουν πιο προσωπικές ερωτήσεις, όπως π.χ. για τα ενδιαφέροντα σου εκτός εργασίας. Αλλά μέχρι εκεί. Στην περίπτωση όμως που σε ρωτήσουν αν έχεις σκοπό να κάνεις σύντομα οικογένεια, όχι μόνο δεν είσαι υποχρεωμένη να απαντήσεις αλλά μπορείς να τους κάνεις ακόμη και μήνυση.

Καλή επιτυχία!