Παστέλι: Ένα Πολύτιμο Σνακ!

Αξίζει κανείς να σταθεί σ’ αυτή την παραδοσιακή Μεσογειακή λιχουδιά, μια και προσφέρει πολύτιμα δώρα στον ανθρώπινο οργανισμό, αποτελούμενη μάλιστα από τα πιο απλά και αγνά υλικά της φύσης.

Το παστελι μπορεί να συμπεριληφθεί άνετα στο πρωινό μας γεύμα, μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε και μάλιστα χωρίς ίχνος ζάχαρης.

Επίσης, συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης, είναι θαυμάσια πηγή ασβεστίου, βιταμίνης Ε, μεταλλικών αλάτων και ιχνοστοιχείων. Το σουσάμι σε συνδυασμό με το μέλι, προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενώ περιέχει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Φροντίσαμε να καταγράψουμε (και να δοκιμάσουμε) μια πολύ απλή συνταγή για σπιτικό παστελι, που θα σου λύσει τα χέρια – ειδικά αν φεύγεις βιαστική από το σπίτι για τη δουλειά ή το γυμναστήριο. Το μόνο αρνητικό, είναι ότι θα σου αρέσει τόσο… που θα δυσκολευτείς να περιοριστείς σε ένα κομμάτι! Το μόνο που μπορείς να σκεφτείς για να συγκρατηθείς, είναι ότι τα 50 γραμμάρια αντιστοιχούν σε περίπου 211 θερμίδες!

Συνταγή για σπιτικό παστέλι.

Να ξέρεις, ότι το σουσάμι με το μέλι πηγαίνουν αναλογικά. Όσο το ένα, τόσο και το άλλο. Στην περίπτωση που δεν θέλεις το παστέλι σου να είναι πολύ κριτσανιστό, φρόντισε να προσθέσεις περισσότερο μέλι, με διαφορά περίπου στα 100 – 150 γραμμάρια.

Αν θέλεις να έχεις παστέλι για όλη την εβδομάδα, χρησιμοποίησε 500 γραμμάρια σουσάμι και 500 γραμμάρια μέλι της επιλογής σου (εμείς χρησιμοποιήσαμε ανθόμελο).

Σε ένα ταψάκι βάζεις το σουσάμι και το καβουρδίζεις στον φούρνο. Φρόντισε η θερμοκρασία να μην υπερβαίνει τους 180 βαθμούς, γιατί διαφορετικά θα σου καεί. Επίσης πρέπει να το ανακατεύεις κάθε τόσο ώστε να μην καβουρδιστεί ανόμοια. Προαιρετικά, μπορείς να προσθέσεις λίγη κανέλλα.  Όσο έχεις το σουσάμι στον φούρνο, σε ένα κατσαρολάκι βράζεις το μέλι για περίπου 10 λεπτά. Για να είναι πιο γευστικό, ρίχνεις μέσα τη φλούδα από ένα ολόκληρο λεμόνι ή πορτοκάλι. Δεν πειράζει καθόλου αν την κόψεις κομματάκια και την αφήσεις μέσα! Θα δώσει υπέροχη γεύση στο παστέλι σου.

Όταν περάσουν περίπου 10 λεπτά, χαμηλώνεις τη φωτιά για να σιγοβράσεις το μέλι. Αφήνεις να περάσουν λίγα λεπτά και ρίχνεις μέσα το σουσάμι. Ανακατεύεις με μια ξύλινη κουτάλα. Θα καταλάβεις ότι το μείγμα είναι έτοιμο, όταν ξεκολλάει με σχετική ευκολία από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Δώσε προσοχή τώρα, διότι πρέπει να δράσεις άμεσα!

Όταν το μείγμα ετοιμαστεί, το απλώνεις σε μια λαδόκολλα η οποία πρέπει να βρίσκεται σε σκληρή και μεγάλη επιφάνεια (στον πάγκο σου για παράδειγμα). Φρόντισε όμως προηγουμένως να έχεις αλείψει την λαδόκολλά με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσει το παστέλι. Με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας σκεπάζεις το μείγμα και με τη βοήθεια ενός πλάστη, απλώνεις το παστέλι προσπαθώντας να του δώσεις επίπεδο σχήμα. Το πάχος που θέλουμε να πετύχουμε, είναι από μισό μέχρι ένα εκατοστό.

Αυτό ήταν όλο. Αφαιρείς την πάνω λαδόκολλα και αλείφεις την επιφάνεια του παστελιού και πάλι με λίγο ελαιόλαδο. Με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι, κόβεις το παστέλι σου σε κομμάτια!