Ανεπιθύμητη Εγκυμοσύνη και Σεξ στην Εφηβεία

Είμαστε η χώρα των άκρων: γυναίκες μέχρι και από την Αυστραλία έρχονται στην Ελλάδα ώστε να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση λόγω του υψηλού επιπέδου των γιατρών μας και από την άλλη, έχουμε κατακτήσει την πρώτη θέση στις εκτρώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δυστυχώς, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση τόσο σε οικογενειακό όσο και σε πολιτειακό επίπεδο, βρίσκεται στον πάτο των προτεραιοτήτων μας. Εν τω μεταξύ οι εποχές έχουν αλλάξει καθώς τα κορίτσια αλλά και τα αγόρια ξεκινούν την σεξουαλική τους ζωή από πολύ μικρή ηλικία, ακόμη και από τα 12 τους χρόνια. Θα μας πείτε, είναι κακό αυτό; Και θα σας απαντήσουμε με ένα τεράστιο ΝΑΙ.

Αυτό που δεν καταλαβαίνει αρκετός κόσμος, είναι ότι η προστασία των εφήβων από το πρόωρο σεξ, καθόλου δεν έχει να κάνει με τον πουριτανισμό: Με την έναρξη της σεξουαλικής ζωής, αυτόματα κλείνει πίσω μας το κεφάλαιο της παιδικής ηλικίας. Πόσο ευχάριστο και φυσιολογικό μπορεί να είναι αυτό για έναν έφηβο που πριν από μόλις 2 χρόνια τελείωσε το Δημοτικό;

Προς ενημέρωση και μόνο, δεν υπάρχει γυναίκα που να ολοκλήρωσε μια ερωτική σχέση στα 13 ή τα 14 – ίσως και πιο μεγάλη – και να μην το έχει μετανιώσει. Προφανώς, στην εφηβεία όλα τα συναισθήματα μοιάζουν να βιώνονται κάτω από έναν μεγεθυντικό φακό: γι’ αυτό και δεν γίνεται να ερωτευτούμε στα 30 όπως ερωτευόμασταν στα 16. Επομένως ενώ όλα μοιάζουν σωστά εκείνη τη στιγμή για μια ερωτευμένη κοπέλα, ενώ ένιωθε ότι πραγματικά ξέρει τι θα πει αγάπη… λίγο αργότερα είναι πολύ πιθανό να αλλάξει γνώμη.

ανεπιθυμητη-εγκυμοσυνη-στην-εφηβεια-womnaoclock-1Όπως η εφηβεία μπορεί να χαρακτηριστεί γενικά από παρορμητικότητα, το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για την αντιμετώπιση του σεξ. Με λίγα λόγια «Ποιος βάζει προφυλακτικό τώρα;». Αυτή η σκέψη είναι που οδηγεί χιλιάδες νεαρά κορίτσια στον γυναικολόγο με σκοπό την διακοπή της – προφανώς – ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Για όσους λοιπόν υποστηρίζουν ότι το σεξ δεν έχει ηλικία ή ότι ένα 14χρονο κορίτσι αν είναι ώριμο, είναι σε θέση να ολοκληρώσει τη σχέση της, ας αναρωτηθούν κάτι ακόμη: Πόσο έτοιμο είναι το ίδιο κορίτσι ώστε να έρθει αντιμέτωπο με το νυστέρι καθώς και τις ψυχοσωματικές επιπτώσεις που έχει μια έκτρωση όχι απλώς στα 14 της, αλλά στην υπόλοιπη ζωή της; Αυτά, ώστε να έχετε μια εικόνα για την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στην Ελλάδα του 2015.

ανεπιθυμητη-εγκυμοσυνη-στην-εφηβεια-womnaoclock-2
Ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη

Μη χαίρεσαι όμως επειδή είσαι ενήλικη πια… Κανείς δεν είπε ότι οι εκτρώσεις είναι «προνόμιο» της εφηβείας! Σύμφωνα με στοιχεία, πάρα πολλές νέες γυναίκες ηλικίας 25 – 35 επισκέπτονται τον γιατρό τους για την διακοπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Άλλωστε, είναι πολύ νέες και γόνιμες.

 

Αφαιρώντας από την κουβέντα μας το τεράστιο κεφάλαιο των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, για εσένα που κάνεις τακτικά σεξ, το προφυλακτικό είναι ο Νο 1 φίλος σου ώστε να μην βιώσεις την δυσάρεστη εμπειρία της έκτρωσης. Μην ντρέπεσαι να τα αγοράσεις, ούτε να έχεις στην τσάντα σου και – εννοείται – να το απαιτήσεις από τον σύντροφό σου. Ευτυχώς, ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη καλπάζει, παρέχοντάς μας ποικίλους τρόπους αντισύλληψης. Εμείς βέβαια σου συστήνουμε να επιλέξεις εκείνον με τις λιγότερες επιπτώσεις στον οργανισμό σου. Επίσης μην ξεχνάς ότι αν συμβεί οτιδήποτε, η γυναίκα βιώνει πάντα την πιο δύσκολη κατάσταση σ’ αυτές τις περιπτώσεις και όχι ο άντρας. Δυστυχώς ισότητα των φύλων σ’ αυτόν τον τομέα δεν υπάρχει.

Αν έχεις υποψίες ότι είσαι έγκυος, αρχικά μην πανικοβάλλεσαι διότι δεν υπάρχει λόγος. Φρόντισε να βεβαιωθείς με ένα τεστ εγκυμοσύνης ή ακόμη καλύτερα με μια εξέταση αίματος. Υπάρχουν ένας σωρός λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν καθυστέρηση στην περίοδό σου.

Στην περίπτωση που όντως είσαι έγκυος, να ξέρεις ότι σου συνέβη κάτι το οποίο είναι όνειρο ζωής για εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως. Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο, εμπόδιο στην καριέρα σου, να φοβάσαι να μιλήσεις στους δικούς σου, αλλά πίστεψέ μας, αν πάρεις την απόφαση να το κρατήσεις, όλες αυτές οι σκέψεις θα σβήσουν πολύ γρήγορα. Για περισσότερες πληροφορίες και υποστήριξη, απευθύνσου άμεσα εδώ.

www.agalia.org.gr