Υγιεινή της Εγκυμοσύνης. Όλα όσα Πρέπει να Ξέρεις!

Είσαι έγκυος; Συγχαρητήρια! Βιώνεις μια από τις πιο μαγευτικές εμπειρίες που μπορεί να αποκτήσει μια γυναίκα. Κάθε εγκυμοσύνη είναι μοναδική: αυτό σημαίνει ότι όσες είναι οι μαμάδες γύρω μας, τόσες είναι και οι ιστορίες για τους 9 μήνες της κύησης. Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι κανόνες που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, ωφέλιμοι για σένα αλλά και το αγγελούδι σου. Διάβασέ τους και απόλαυσε όσο γίνεται την περίοδο λίγο πριν κρατήσεις το μωράκι σου στην αγκαλιά!

1.Διατροφή: Μπορείς να καταναλώνεις ημερησίως περίπου 2.500 θερμίδες την ημέρα. Ωστόσο πρέπει να περιορίσεις τις λιπαρές και αλμυρές τροφές. Πες ναι σε γαλακτοκομικά, αυγά, κρέας, πουλερικά, ψάρια, δημητριακά, λαχανικά και φρούτα. Μην ξεχνάς να πίνεις άφθονα υγρά. Το επιτρεπόμενο βάρος είναι: έως 2 κιλά στο Α’ τρίμηνο, έως 4 στο Β’ τρίμηνο και 5 έως 6 στο Γ’ τρίμηνο.

εγκυμοσυνη-ρουχα2.Ενδυμασία: Φόρα άνετα ρούχα που στηρίζονται στους ώμους και ευρύχωρα παπούτσια με χαμηλά τακούνια. Καλτσοδέτες απαγορεύονται. Όσο για τα σουτιέν σου, θα χρειαστείς μεγαλύτερο νούμερο μετά τον 2ο μήνα της κύησης ενώ μετά τον 5ο καλό είναι να χρησιμοποιήσεις ελαστική ζώνη για την υποστήριξη της κοιλιάς.

3.Καθαριότητα: Οπωσδήποτε καθημερινός καθαρισμός και ιδιαίτερα στην πρωκτογεννητική περιοχή. Μην ξεχνάς να περιποιείσαι την κοιλιά, το στήθος και ιδιαίτερα τις θηλές, με βαζελίνη, λανολίνη ή κάποια λιπαρή ουσία. Εννοείται ότι κάθε μέρα βουρτσίζεις τα δόντια σου ενώ οδοντιατρικές θεραπευτικές επεμβάσεις να γίνονται μέχρι τον 8ο μήνα της κύησης.

4.Κοινωνική ζωή: Διασκέδαση επιτρέπεται σε υγιεινό περιβάλλον χωρίς ακρότητες και να είσαι επιφυλακτική με τον χορό. Καθημερινή ανάπαυση τουλάχιστον για 9 ώρες. Απόφυγε περιβάλλοντα με μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα όπως και την επαφή με κατοικίδια ζώα. Προσοχή σε διάφορες χημικές και βιολογικές οικιακές ουσίες. Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να περιορίζονται ενώ το κάπνισμα απαγορεύεται. Επιτρεπόμενο όριο 3 – 4 τσιγάρα για τις καπνίστριες. Εφόσον η επαγγελματική εργασία σου δεν είναι βαριά και το περιβάλλον είναι υγιεινό, επιτρέπεται να πηγαίνεις στη δουλειά μέχρι και τον 7ο μήνα της κύησης.

5.Ταξίδια: Περιόρισέ τα, ειδικά στους πρώτους 3 μήνες και τον τελευταίο μήνα της κύησης. Απαγορεύονται όταν υπάρχει βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό ή επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Σειρά προτεραιότητας: αεροπλάνο, τραίνο, πλοίο, αυτοκίνητο.

6.Σεξ: Η ήπια και με μέτρο επαφή με τον σύντροφό σου επιτρέπεται μέχρι τον 8ο μήνα, εφόσον η εγκυμοσύνη σου εξελίσσεται ομαλά. Δεν επιτρέπεται αν υπάρχει αίμα στον κόλπο, πόνος στην κάτω κοιλία, βεβαρημένο μαιευτικό ιστορικό ή πρόσφατη επέμβαση στον κόλπο. Προτίμησε την πλάγια στάση. Παρατεταμένες και ερεθιστικές επαφές να αποφεύγονται.


7.Άσκηση:
Στην αρχή της κύησης, ελαφρά αθλήματα ακόμη και το κολύμπι επιτρέπονται εφόσον η κύηση εξελίσσεται ομαλά. Η καλύτερη άσκηση είναι ο καθημερινός περίπατος, χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερη κούραση.

εγκυμοσυνη-οχι-φαρμακα
8.Φάρμακα: Απαγορεύεται οποιαδήποτε λήψη φαρμάκου ιδίως στο Α’ τρίμηνο. Εξαίρεση αποτελούν τα
σιδηρούχα, οι βιταμίνες και άλλα φάρμακα που χορηγούνται μόνο κατόπιν συνταγογράφησης του γιατρού.

9.Ψυχοπροφύλαξη: Από τον 6ο μήνα, μπορείς να κάνεις ψυχοσωματική προετοιμασία με ειδική εκγύμναση σκελετικών μυών (αναπνευστική – χαλαρωτική γυμναστική) και μαθήματα διαφώτισης για τον τοκετό.

Ευχαριστούμε τον Μαιευτήρα – Γυναικολόγο
Βασίλειο Γ. Μουλακάκη.