Οι Κινέζοι πίνουν τσάι εδώ και 5.000 χρόνια. Πολλοί μύθοι έχουν ταξιδέψει στους αιώνες για το πώς ανακαλύφθηκε αυτό το ευεργετικό φυτό. Ο πιο γνωστός, είναι του αυτοκράτορα Σεν Νουγκ.
Σε κάποιο ταξίδι του, ο αυτοκράτορας ζήτησε να βράσουν νερό. Όπως φύσηξε ο αέρας, έριξε μερικά φύλλα από κάποιο φυτό στο σκεύος όπου το νερό έβραζε, το οποίο άλλαξε αμέσως χρώμα και απέκτησε γλυκιά μυρωδιά. Περίεργος όπως ήταν, ο αυτοκράτορας αποφάσισε να δοκιμάσει το περίεργο στην όψη μείγμα. Ανακάλυψε ότι ήταν εύγευστο και ευεργετικό. Η τυχαία ανακάλυψη του τσαγιού τοποθετείται στο έτος 2.737 π.Χ.
Θρεπτική αξία:
Το φθόριο, το μαγγάνιο, το κάλλιο και οι βιταμίνες Β3, Ε και C βοηθούν στη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας, χαρίζοντάς μας ευεξία και ζωντάνια όλη μέρα.
* Τα φλαβονοειδή που περιέχονται σε ένα φλυτζάνι τσάι, αντιστοιχούν σε 6 φορές περισσότερη ποσότητα από αυτά που περιέχονται σε μία μερίδα χυμό πορτοκαλιού.
* Το φθόριο, το γνωστότερο συστατικό της οδοντόκρεμας, είναι φυσικό στοιχείο του τσαγιού. Προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη προστασία από την τερηδόνα στη στοματική κοιλότητα.
* Η βιταμίνη Ε θεωρείται το θαύμα της φύσης καθώς η επίδρασή της επιβραδύνει τα σημάδια του γήρατος.
* Η βιταμίνη C που καταπολεμά το στρες, διεγείρει το κολλαγόνο της επιδερμίδας και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Δράση στην επιδερμίδα και τον οργανισμό:
Αντιοξειδωτικό, προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες (αντιγηραντικό), προσφέρει πλούσια ενυδάτωση, είναι αποτοξινωτικό, διεγείρει τις καύσεις λίπους στον οργανισμό.
Φυσικές συνταγές με τσάι:
Φθοριούχο διάλυμα δοντιών, με τσάι, βότκα και φύλλα μέντας:
Προστατεύει φυσικά από την τερηδόνα, χαρίζει υπέροχη αίσθηση δροσιάς στο στόμα.
Υλικά:
150 ml αφέψημα πράσινου τσαγιού
1 κουταλάκι βότκα
Λίγα φύλλα μέντας
Εκτέλεση:
Βράζουμε το πράσινο τσάι και προθέτουμε τη βότκα και τα φύλλα μέντας. Αποθηκεύουμε σε γυάλινο μπουκάλι. Ανακινούμε καλά πριν από κάθε χρήση.
Εφαρμογή:
Μετά το πλύσιμο των δοντιών, ξεπλένουμε το στόμα μας με το διάλυμα.
Κομπρέσες ματιών με τσάι:
Αποσυμφορεί και ξεκουράζει τα μάτια.
Υλικά:
2 φακελάκια μαύρο τσάι
Εκτέλεση:
Βάζουμε τα φακελάκια για 10 λεπτά σε ελαφρώς ζεστό νερό. Αφού κρυώσει το νερό στραγγίζουμε τα φακελάκια.
Εφαρμογή:
Βάζουμε τα φακελάκια σαν κομπρέσες στα μάτια.
Ξέπλυμα για καστανά και μαύρα μαλλιά με τσάι και λεβάντα:

Χαρίζει εκθαμβωτική λάμψη στα σκούρα μαλλιά, ενώ τονώνει και αναζωογονεί το χρώμα.
Υλικά:
200ml αφέψημα μαύρου τσαγιού
Αιθέρια έλαια λεβάντας.
Εκτέλεση:
Βράζουμε το μαύρο τσάι και προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια λεβάντας.
Εφαρμογή:
Ξεπλένουμε τα μαλλιά με το μείγμα, το αφήνουμε στα μαλλιά, σκουπίζουμε απαλά και κάνουμε styling.
Οι συνταγές, βρίσκονται στο βιβλίο της αισθητικού Δήμητρας Γουλά «Τι γεύση έχουν τα καλλυντικά σας;».