Συγκατοίκηση. Όσα Πρέπει να Ξέρεις!

Βρήκες δουλειά, είσαι σε καλή ηλικία για να αποκτήσεις την ανεξαρτησία σου και επιτέλους αποφάσισες να κάνεις το μεγάλο βήμα και να συγκατοικήσεις. Ως εδώ καλά και συγχαρητήρια! Πετάς από τη χαρά σου, διότι βρήκες μια πολύ καλή φίλη ή έναν άψογο σύντροφο και διαλέγετε μαζί από τον καναπέ μέχρι την κουρτίνα του μπάνιου σας.

Χωρίς να θέλουμε να σου κόψουμε τη φόρα, οφείλουμε να σε ενημερώσουμε για ένα – δυο πράγματα που οφείλεις να γνωρίζεις πριν τη μαγική στιγμή που θα κλείσετε πίσω σας την πόρτα του νέου σας σπιτιού. Αρχικά έχε στο μυαλό σου ότι η συγκατοίκηση δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση. Κι αυτό διότι η τριβή της καθημερινότητας, βοηθά πάρα πολύ στο να απομυθοποιήσεις το έτερόν σου ήμισυ (κι εκείνο εσένα).

Πρώτο και σημαντικό κεφάλαιο, είναι η καθαριότητα:

συγκατοίκηση-1
Συγκατοίκηση

Όσο κουρασμένη και να είσαι, δεν υπάρχει περίπτωση να βγει η μανούλα σου μέσα από κάποια μαγική ντουλάπα για να σε βοηθήσει με τις δουλειές. Πρόσεξε όμως: Τις αντίστοιχες υποχρεώσεις έχει και ο/η συγκάτοικος σου. Το χειρότερο που έχεις να κάνεις, είναι να δείξεις ότι μπορείς να τα κάνεις όλα μόνη σου. Το ξέρουμε ότι είσαι προκομμένη, αλλά υπάρχει κίνδυνος να φοράς το φακιόλι επ’ άπειρον. Στην περίπτωση, δε, που έχεις στο μυαλό σου ότι μ’ αυτόν τον τρόπο θα «τυλίξεις» τον γαμπρό, σου ορκιζόμαστε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εκτός αν ψάχνει για δωρεάν υπηρετικό προσωπικό. Αν αισθάνεσαι έτσι, εμείς πάμε πάσο.

Το ότι συγκατοικείς με κάποιον, δεν πάει να πει ότι είστε σιαμαίοι. Φυσικά και θα κάνετε μαζί πράγματα που σας ευχαριστούν και περνάτε όμορφα, λίγη ανεξαρτησία όμως είναι απαραίτητη. Είναι φυσιολογικό και υγιές να επιθυμήσεις μερικές στιγμές μόνο για τον εαυτό σου και το αυτό ισχύει και για τον / την συγκάτοικο.

Η ώρα της απομυθοποίησης… Ετοιμάσου να δεις το «σκοτεινό» πρόσωπο της κολλητής ή του συντρόφου σου κι εσύ να αποκαλύψεις το δικό σου. Απλά καθημερινά παραδείγματα: είσαι υποχρεωμένη να ανεχτείς και να κατανοήσεις τα νεύρα της φίλης σου απλά και μόνο επειδή περιμένει περίοδο. Επίσης θα ανακαλύψεις σύντομα ότι όταν ο πρίγκιπάς σου βγαίνει από την τουαλέτα, για κάποιο περίεργο λόγο δε μυρίζει αγιόκλημα. Αντίστοιχα το ταίρι σου θα τύχει να σε δει απεριποίητη, με γρίπη, ή να πέφτεις με τα μούτρα στο burger κι ας νόμιζε ότι τα βράδια «τρως μια σαλατούλα». Σε πείσαμε;

συγκατοίκηση-2
Συγκατοίκηση

Οι καλοί λογαριασμοί. Το οικονομικό, είναι ένας από τους κύριους λόγους που πρώην κολλητές δε μιλιούνται και πρώην αγαπημένα ζευγάρια τράβηξαν χωριστούς δρόμους. Πριν βάλετε το κλειδί στην πόρτα, πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι ειδικά αυτές οι υποχρεώσεις είναι δια του δύο, από το ενοίκιο μέχρι το σούπερ μάρκετ. Ακόμα και στην περίπτωση που ο/η συγκάτοικός σου έχει μεγαλύτερη οικονομική άνεση από εσένα, καλύτερα να μην επιτρέψεις να «κερνάει» λογαριασμούς. Δεν είναι ότι δεν πιστεύουμε στις καλές προθέσεις, είναι ότι για να σου το λέμε, όλο και κάτι θα ξέρουμε. Αν κατσούφιασες με όσα διάβασες… Όλα τα παραπάνω είναι μόνο μερικά πράγματα που οφείλεις να έχεις κατά νου διότι η συγκατοίκηση έχει ορισμένους κανόνες.

Να ξέρεις όμως ότι μπροστά σε μια πραγματική φιλία ή σε μια αγκαλιά όταν θα την έχεις ανάγκη, οι κανόνες φαντάζουν πολύ πολύ μικροί…..