10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΗΝ ΟΥΡΟΛΟΙΜΩΞΗ

Η Πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, γιαυτό αν ταλαιπωρήστε συχνά από ουρολοιμώξεις, δείτε 10 τρόπους για να την αποφύγετε.

  1. Φοράτε βαμβακερά εσώρουχα. Βοηθούν την περιοχή να «αναπνέει» και μειώνει την υγρασία που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων και μικροοργανισμών.
  2. Αποφεύγετε τα εσώρουχα τύπου «string» και τα σερβιετάκια για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί κάνουν ευκολότερη την μεταφορά μικροβίων από τον πρωκτό όπου βρίσκονται φυσιολογικά στον κόλπο και την ουρήθρα όπου δημιουργούν φλεγμονές.
  3. Πίνετε τουλάχιστον 8 ποτήρια νερό την ημέρα. Η επαρκής ούρηση είναι ο φυσιολογικός μηχανικός καθαρισμός του ουροποιητικού μας συστήματος.
  4. Πηγαίνετε τουαλέτα αμέσως μόλις νιώσετε την ανάγκη. Στα ούρα που μένουν πολύ ώρα στάσιμα στην ουροδόχο κύστη είναι πιο εύκολο να αναπτυχθούν μικρόβια.
  5. Σκουπίζετε πάντα την ευαίσθητη περιοχή από εμπρός προς τα πίσω και ποτέ κατά την αντίθετη φορά, γιατί έτσι μεταφέρονται μικρόβια από τον πρωκτό στον κόλπο.
  6. Διατηρήστε την περιγεννητική περιοχή καθαρή, χωρίς όμως υπερβολές. Οι εσωτερικές κολπικές πλύσεις και η χρήση αντισηπτικών πρέπει να αποφεύγεται γιατί καταστρέφουν την φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής (μικροοργανισμοί που ασκούν προστασία έναντι των εισβολέων –μικροβίων).
  7. Μην κάνετε sex τις ημέρες της περιόδου. Είναι πιο εύκολη η είσοδος μικροβίων από τον κόλπο στην κύστη μέσω της ουρήθρας εκείνες τις μέρες. Εξάλλου μην ξεχνάτε ότι το sex τις ημέρες αυτές μπορεί να προκαλέσει και άλλα σοβαρά προβλήματα, όπως ενδομητρίωση.
  8. Μετά το sex πηγαίνετε στην τουαλέτα. Με την ούρηση παρασύρονται τα βακτηρίδια που ίσως μεταφέρθηκαν διαμέσου της ουρήθρας κατά τη συνουσία.
  9. Αποφεύγετε τις πισίνες γιατί είναι ο συχνότερος τόπος ανάπτυξης ουρολοίμωξης.
  10. Μην κάθεστε στην άμμο μόνο με το μαγιό. Να στρώνετε πάντα πετσέτα.

Θεοχάρη Συμεωνίς
Εκπαιδευτικός- Νοσηλεύτρια ΠE