Μαρία Τάγκαλου: Μία Ανερχόμενη και Ταλαντούχα Δημιουργός!

Η Μαρία Τάγκαλου είναι μια νέα, ανερχόμενη σχεδιάστρια μόδας, ιδιαίτερα ταλαντούχα με ανήσυχο πνεύμα και έντονη προσωπικότητα. Η ίδια μιλάει στο Woman o’clock για τις δημιουργίες της, την εμπειρία της και τo τρίπτυχο της επιτυχίας …

Αποκλειστικό:Σύντομα στο Woman Meeting Point η νέα collection της Μαρίας Τάγκαλου που θα παρουσιαστεί στα πλαίσια του Fashion Xclusive Designers Week στο Μέγαρο Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η φωτογράφιση γίνεται σε συνεργασία με τον Αργύρη Ραυτόπουλο, fashion hair stylist και υπεύθυνο για το promo της νέας collection της Μαρίας Τάγκαλου.

Είσαι μια νεαρή σχεδιάστρια μόδας που όμως εισέπραξες μεγάλη αναγνώριση μέσα από τις δημιουργίες σου σε Ελλάδα και εξωτερικό. Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία σου; Τι διαφορετικό , τι καινούριο μας φέρνεις;
Μαρία: Aς είμαστε ειλικρινείς, τρία πράγματα οδηγούν στην επιτυχία και δεν θα είμαι εγώ η εξαίρεση σε αυτά. Το ταλέντο ή σκληρή δουλειά και οι δημόσιες σχέσεις οι οποίες αποκτώνται με τον χρόνο . Θα μπορούσα να πω ότι αυτό που με έκανε να ξεχωρίσω είναι ότι ρίσκαρα να παρουσιάσω μια συλλογή η οποία δεν είναι τόσο συμβατική ήταν περισσότερο μια βιωματική αναγκαία συλλογή παρά επιτηδευμένη για το θεαθήναι .

Κατάγεσαι από οικογένεια ζωγράφων. Τι σε ώθησε να ασχοληθείς με τη μόδα και πως σε βοήθησε το επάγγελμα της οικογένειάς σου; 

Μαρία: Οι γονείς μου έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της παιδείας και τις κουλτούρας μου πάνω στην τέχνη. Μεγάλωσα σε ένα εργαστήριο ζωγραφικής με τεράστιες βιβλιοθήκες με βιβλία τέχνης ήταν μεγάλο ερέθισμα να εξιτάρει την φαντασία μου και να με ωθήσει στην δημιουργία. Η μόδα με απασχολούσε από τότε που με θυμάμαι, όχι τόσο το να ντύνομαι εγώ αλλά κυρίως να ντύνω τους άλλους , μ’ αρέσει να χαζεύω τους ανθρώπους στα λεωφορεία να τους παρατηρώ και να δημιουργώ φόρμες (σχήματα) με την φαντασία μου… ήταν αρκετά διασκεδαστικό (!)

Οι σπουδές σου ολοκληρώθηκαν με την πρακτική σου στο Ατελιέ του Βασίλη Ζούλια. Τι αποκόμισες από τη συνεργασία σου με τον διάσημο Έλληνα σχεδιαστή;

Μαρία: Σπούδασα στην σχολή Βελουδάκη και μετά ολοκλήρωσα στο ατελιέ του Βασίλη Ζούλια. Με τον Βασίλη είχαμε δείξει στο Athens&fushion μια έκθεση στο city ling τότε εγώ σπούδαζα ακόμα έτσι βρήκα την ευκαιρία και του ζήτησα να κάνω πρακτική στο ατελιέ του. Αν και δεν έμεινα πολύ καιρό λόγω του ότι ετοίμαζα παράλληλα συλλογή για το AXDW το ατελιέ του Βασίλη ήταν και είναι παράδειγμα προς μίμηση για μένα .έμαθα να είμαι πιο οργανωτική αρχικά στον χώρο μου πράγμα πολύ απλό αλλά και πολύ σημαντικό όλα ήταν οργανωμένα και πάρα πολύ προσεγμένα έμαθα να ράβω αλλά και να μπορώ να διακρίνω το καλοραμμένο ρούχο. ήταν ένας χώρος όπου με έβαλε σε πιο επαγγελματικό στάδιο ως προς την οργάνωση και την δουλειά σίγουρα νιώθω ότι πήρα πολλές όμορφες εμπειρίες.

Παρουσίασες την πρώτη ολοκληρωμένη σου συλλογή στο Athens Exclusive Designers Week. Μίλησέ μας για την εμπειρία σου!

Μαρία: Ήταν από τις πιο όμορφες και τις πιο ψυχοφθόρες εμπειρίες ταυτόχρονα (γέλια). Πραγματοποίησα το όνειρο μου πολύ γρήγορα, ωστόσο δεν το απόλαυσα όσο θα ήθελα λόγω του ότι δεν είχα την πήρα και αυτό μου δημιούργησε άγχος! Υπήρξαν όμως στιγμές τις οποίες δεν θα ξεχάσω, όπως το χαμόγελο του καθηγητή μου που διέκρινα μέσα στα φώτα την ώρα που περπάταγα στην πασαρέλα να ευχαριστήσω τον κόσμο, μου έδωσε πολύ κουράγιο και δύναμη.

Μερικά από τα ρούχα σου χαρακτηρίζονται ως θεατρικά. Από πού προκύπτει αυτή η πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τα θεατρικά κοστούμια;

Μαρία: Δούλευα δυο χρόνια ως βοηθός ενδυματολόγου στο θέατρο Τόπος Αλλού και εξακολουθώ παράλληλα να ασχολούμαι με την ενδυματολογία τώρα έχω αναλάβει την πρώτη μου παράσταση ολοκληρωτικά ‘’Το θέαμα’’ σε σκηνοθεσία του Βασίλη Κατσικονούρη. Το θέατρο είναι μαγικός κόσμος με τρελαίνουν τα χρώματα οι εποχές οι ρόλοι και κυρίως με ιντριγκάρει που προσπαθώ να συνδυάσω το εμπορικό κομμάτι με το θεατρικό και να κάνω μόδα.

Ποια διάσημη Ελληνίδα θα ήθελες να ντύσεις με τις δημιουργίες σου;

Μαρία: Δύσκολη ερώτηση. Μάλλον θα διάλεγα κάποια Ελληνίδα που να ασχολείται με το καλλιτεχνικό κομμάτι είτε μουσική είτε θέατρο δεν έχω σκεφτεί κάποια συγκεκριμένη αλλά μπορώ να πω ότι θα ήθελα πολύ να ντύσω μια Ελληνίδα που βραβεύεται για κάτι. Θα ήταν τιμή μου.

Δημιουργείς και ιδιαίτερα κοσμήματα όπου μερικά από αυτά εκτέθηκαν στο Μουσείο Μπενάκη. Πως το κόσμημα κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς σου; 

Μαρία: Τα κοσμήματα όσο και αστείο να ακούγεται είναι ένας τρόπος χαλάρωσης και απόλυτης ηρεμίας για μένα . είχα ένα τεράστιο καλάθι με πάρα πολλά υλικά που είχαν ξεμείνει από το θέατρο και εργασίες της σχολής και κάθε φορά που το έβλεπα γεννιόντουσαν ιδέες μου άρεσε όλος αυτός ο πανικός που γινόταν από χρώματα και υλικά έτσι σκάφτηκα έναν τρόπο να τα συνδέσω. Μ’αρέσει πάρα πολύ η ψιλοδουλειά θα μπορούσα να πω ότι το να φτιάχνω κοσμήματα πάνω στον καναπέ με το καλάθι μου μου δίνει την ίδια χαρά που δίνει και στην γιαγιά μου το πλέξιμο!

Τι αγαπάς περισσότερο στη δουλειά σου;
Μαρία: Αγαπώ τις στιγμές που έχω τον απόλυτο έλεγχο της δουλειάς μου και βγαίνει το αποτέλεσμα που έχω ακριβώς στο μυαλό μου . Αγαπώ τις στιγμές που μετά από μια κουραστική φωτογράφιση βλέπω ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα από αυτό που περίμενα και αγαπάω τις στιγμές που θα δεχτώ σκληρή κριτική γιατί αυτό με κάνει καλύτερη και πιο αγωνιστική.

Που μπορούμε να βρούμε τις δημιουργίες σου και πότε να περιμένουμε τη νέα collection;
Μαρία: Η νέα μου συλλογή θα παρουσιαστεί τον Μάρτιο του 2013 στο Αntens Χclusive Designers Week. Ρούχα μου θα βρείτε στο εργαστήριο μου νέα κυψέλη Λαχανά 41 και κοσμήματα στην gallery Αστρολάβος στο μουσείο Μπενάκη και στο Underground Fashionistas στο Κολωνάκι.

Ποιόν σχεδιαστή που διαπρέπει στο εξωτερικό θαυμάζεις;

Μαρία: Θαύμαζα πολύ τον Alexander Μqueen για την υψηλή αισθητική του και την αρμονία στις συνθέσεις του από τους επιζώντες αμέσως επόμενη έρχεται η Vivienne Westwood τα ρούχα της έχουν προσωπικότητα θα μπορούσα να τα ξεχωρίσω σε δευτερόλεπτα μέσα σε άλλα, μου δημιουργούν έμπνευση και όραμα.

Είναι καλοντυμένες οι Ελληνίδες;

Μαρία: Ζούμε σε μία χώρα η οποία έχει μικρή αγορά θα ήθελα πολύ να είχε κάθε Ελληνίδα γυναίκα την οικονομική δυνατότητα να εξελίξει το ντύσιμο της θεωρώ ότι οι Ελληνίδες δεν είναι απ τις πιο καλοντυμένες γυναίκες παρόλο που είναι όμορφες γυναίκες. Δεν είμαι σε θέση να κρίνω απ την στιγμή που πλέων μέσα σε αυτή την κρίση γινόμαστε πονεμένες γυναίκες και τα ρούχα μένουν στην άκρη. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος άνθρωπος θέλω και έχω ως στόχο να παράγω έργο για αυτό προσπαθώ να κάνω χαμηλές τιμές, για να μπορεί και μια μέση Ελληνίδα να αγοράζει κάτι που θα την ευχαριστήσει και της ανεβάσει την αυτοπεποίθηση

Τέλος, στείλε ένα μήνυμα στη νέα γενιά Ελλήνων σχεδιαστών
Μαρία: Ένα μήνυμα στην νέα γενιά : αν περιμένεις το χειρότερο ελπίζοντας για το καλύτερο θα σου έρθει το χειρότερο . Τα πράγματα που σου συμβαίνουν είναι σε πλήρη συμφωνία με αυτά που πιστεύεις. Αν πιστεύεις ότι θα σε πατήσουν θα σε κάνουν λιώμα.