Ελαιόλαδο: ένα Χρυσάφι στο Πιάτο μας!

Και δεν είναι μόνο λόγια… πραγματικά το ελαιόλαδο είναι χρυσάφι για τον οργανισμό μας!¨Μέγα Θεραπευτικό¨ κατά τον Ιπποκράτη, ¨Χρυσό Υγρό¨ κατά τον Όμηρο ενώ άλλοι Αρχαίοι Έλληνες όπως ο Αναξαγόρας, ο Διοσκουρίδης κ.α. μελέτησαν τις ιδιότητες του ως πηγή θρέψης για τον οργανισμό μας>
Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για την ανάπλαση και τη συντήρηση του δέρματος, ως ελαφρύ υπακτικό και ως τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, D, E, Κ και σε σίδηρο, ενεργοποιεί ένα μηχανισμό άμυνας που καθυστερεί τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος ενώ προλαμβάνει την καρκινογένεση και συμβάλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και ενδυνάμωσης του σκελετού μας.

Ας δούμε παρακάτω μύθους και αλήθειες για αυτό το τόσο πολύτιμο προϊόν της φύσης.

1 Το ελαιόλαδο προστατεύει την καρδιά
ΑΛΗΘΕΙΑ. Το μεγαλύτερο ποσοστό του ελαιόλαδου αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία δρουν θετικά στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και των καδιαγγειακών νοσημάτων.

2. Το μαγειρεμένο ελαιόλαδο χάνει τις ιδιότητες του
ΜΥΘΟΣ. Στις υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να χαθεί μέρος των συστατικών του, αλλά είναι αρκετά ανθεκτικό.

3. Τα τηγανιτά φαγητά είναι ποιο ελαφριά σε σπορέλαια από ότι σε ελαιόλαδο
ΑΛΗΘΕΙΑ. Σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 210οC τα σπορέλαια είναι επιβλαβή. Για αυτό φροντίζουμε να ελέγχουμε την θερμοκρασία τηγανίσματος και να μην τα χρησιμοποιούμε πάνω από μία φορά. Σε σύγκριση λοιπόν το ελαιόλαδο με τα σπορέλαια, είναι ποιο ανθεκτικό (σε λογικές θερμοκρασίες) αρκεί να μην χρησιμοποιούμε το ίδιο λάδι για τηγάνισμα πολλές φορές.

4. Το ελαιόλαδο είναι σημαντικό στην ανάπτυξη των παιδιών
ΑΛΗΘΕΙΑ. Το λίπος είναι απαραίτητο για την προστασία των μυών μας και την ανάπτυξη του οργανισμού μας. Το ελαιόλαδο πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά επιβάλλεται σε μία ισορροπημένη διατροφή των παιδιών αφού συμβάλει στη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου στην σωστή λειτουργία του εντέρου, στην προστασία της καρδιάς, και στη σύνθεση των ανδρικών και γυναικείων ορμονών.

… μέγα θεραπευτικό … 2 – 4 κουταλιές της σούπας ημερησίως για να φροντίσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας….

ΣΠΙΤΙΚΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ
Τα αρωματικά ελαιόλαδα που θα φτιάξουμε στο σπίτι μας γίνονται πολύ εύκολα με μπαχαρικά ή βότανα.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

  • Επιλέγουμε ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας και χαμηλά αρώματα – εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • Τα μπαχαρικά μας θα είναι φρέσκα, τα βότανα καθαρά, στεγνά και φεσκοαποξηραμένα.
  • Χρησιμοποιούμε αποστειρωμένα μπουκάλια και καλά στεγνωμένα.
  • Μετά την παρασκευή του αρωματικού μας ελαιόλαδου το διατηρούμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος και το χρησιμοποιούμε δύο εβδομάδες μετά.

Ελαιόλαδο με Καυτερές Πιπεριές 
Υλικά: Δύο ποτήρια ελαιόλαδο, 3 ξερές κόκκινες πιπερίτσες, 1 πιπεριά κέρατο

Εκτέλεση: Τρίβουμε ελαφρά τις κόκκινες πιπεριές μας στην παλάμη μας να βγάλουν τα αρώματα τους. Βάζουμε σε ένα μπουκάλι τις πιπεριές, γεμίζουμε με το ελαιόλαδο και το κλείνουμε πολύ καλά.
Κατάλληλο για σαλάτες και ψητά λαχανικά ή κρεατικά.

Διαβάσατε: Ελαιόλαδο : ένα Χρυσάφι στο Πιάτο μας!

<Δείτε επίσης: Αφιέρωμα της Εποχής : ΛΑΧΑΝΟ